Miss Magnifique!!

Saturday, 25 June 2011

Tidak Terasing Di Bumi Madinah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

pengalaman berada di Madinah selama 4 hari 3 malam memang best.. sangat seronok...
seriusly memang rasa tak terasing berada di Bumi Madinah...

penduduk Madinah sangat friendly.. 
percaya tak hampir kesemua penduduk Madinah boleh bercakap bahasa Melayu dengan baik???
kadang-kadang sampai aku rasa, aku ni dekat Malaysia ke Madinah???

Madinah memang best.. kat sana penduduknya warm and friendly.. 
kalau aku tanye dalam bahasa arab pun, diorang akan jawab bahasa melayu.. 

ya, Madinah dah agak banyak melalui perubahan..
last aku pergi sana tahun 2003 dengan arwah mama aku.. 
aritu aku pergi dengan sepupu aku and dengan travel agency yang sangat superbb!!!

kat sane punye proses tawar menawar pun sangat best..
yang paling tak boleh blah.. orang arab kat sane tak percaya aku orang malaysia.. 
diorang kata aku orang arab..haha!
sebab diorang kata aku tinggi and badan macam orang arab..
tapi sebab aku pakai telekung dan boleh berbahasa melayu (abis da aku orang melayu memangla boleh cakap melayu yang diorang tu boleh cakap melayu pekehalnye?? haha) barula diorg percaya aku orang malaysia..

lagipun aku pegi shopping dengan kakak-kakak dari malaysia yang memang orangnye rendah-rendah and kecik-kecik and comel-comel je walaupun da beranak pinak..
kan orang malaysia terkenal dengan kerendahan dan kekecikan badannye..hehehe,..
tapi sorry ye.. aku melayu bugis.. badan pun macam bugis la.. and aku tinggi.. haha...

berada di Madinah sangat menenangkan..
aku betul-betul rase tak percaya setelah bertahun-trahun..aku ampai juga kat Madinah..

after years and years waited to came again ke Madinah..akhirnya aku sampai sekali lagi..
and my feeling was like...awesome giler!
susah nak di describe kan perasaan aku.. memang best giler bebb!

and bandar Madinah memang indah and sangat maju sekarang..
seriusly aku terkejut gila mase sampai kat hotel anwar movenpick..memang taraf 4star lah kalau kat malaysia ni.. 
kalau dulu aku datang Madinah kire hotel die taraf 2 start la.. sekarang wowww..madinah sudah maju.
and memang selesa la duduk kat movenpick tu.. takde masalah.. seronok...

sungguh di Madinah aku rase macam home... mungkin sebab aku dekat dengan Rasulullah...
mungkin sebab jasad Rasulullah benar-benar berada bersama aku disana.. 
seriusly korang..
dekat sana.. i felt cinta Rasulullah kepada umat dia.. cinta Allah pada hambaNya...

dekat sana aku rasa disayangi.. dikasihi..
perasaan kasih dan sayang yang aku tak pernah dapat...
aku rasa bertuah.. aku rasa seperti orang yang terpilih untuk berada disana..
aku rasa dekat..
aku rasa sedih sebab tanah-tanah yang aku jejak itu mungkin adalah bekas jejak kaki Rasulullah...

sungguh aku rasa tidak terasing di bumi Madinah..
sungguh aku doa untuk berada dsana belajar disana.. dan tinggal disana untuk sementara waktu...

sungguh aku rasa taknak pulang ke malaysia yang penuh dengan pancaroba..
sungguh aku tak mahu meninggalkan negeri itu..
seriusly sedih sangat masa nak tinggalkan Bumi Madinah untuk menuju ke Bumi Mekah yang penuh keberkatan..
sungguh aku rindu pada Rasulullah..
sungguh sekarang aku rindu pada bumi Madinah... 

ya Allah,
aku ingin ke sana lagi..
ya Allah,
tolong izinkan aku untuk berada di bumi Madinah lagi...

selamat beramal semua,
Cik M~

13 comments:

Wani said...

wahh bestnyaa .
teringin nak pergi , doakan ya :)

EYFAalias said...

muka ada ala-ala orang arab ke? ehehe. bestnya dapat pergi Madinah. Teringin :( hmm.

aizamia3 said...

wah rezeki dapat ke sana..
ntah bila ai dapat ke sana, insyaAllah satu hari nanti..

sue perbs.. said...

wah.. teringin nak ke sana jugak.. insyaallah

Bro ahmad said...

pergi umrah..pekej ke?

Dayana AZ said...

wahh bestnye dorg ckp dlm bm ? huhu :) , nk pegi jugakk..

CikPuan Fara said...

subnallah! seronoknya.. teringin sungguh nak pergi sana satu hari nnti. Insya Allah.

Jangan Kalot said...

Blogwalking! Visit dan sudi follow my blog! Notice me about that! :D

Jangan Kalot said...

Time for Blogwalking! Visit dan sudi follow my blog ya. :D notice about that. :)

jeBateja said...

uikkkk....hang dah pi sana....bestnya.....bestnya....awat hang tak bawak cek sekali....uhukz

Teenager Housemaid said...

wani: insyaAllah.. moga kite semua dapat menjadi tetamu Allah..;)

eyfa: takde pun.. muka melayu biase je.. kulit pun warna coklat..heheheh
dun worry, insyaAllah klu Allah panggil jadi tetamu..mesti ade kesempatan..

kak aizamia: insyaAllah.. moga Allah perkenankan...;)

sueperbs: insyaAllah..;)

bro ahmad: yuppie.. pakej dgn wira saujana under haji raouf..sgt best...;)

dayana: itula pasal.. saya pun terkejut dgr diorg ckp bm..hehe.. insyaAllah.;)

cikpuanfara: insyaAllah, moga Allah perkenankan akak n kita semua dpt jadi tetamu Dia..;)

jangan kalot: thanks for visited here.. will go to your blog..;)

jebat: harharhar.. awat hang tak habaq nak pi...;pppp

Cik Asma BLuppy said...

best nye dpt g sane=)

Teenager Housemaid said...

cik asma: memang sangat best! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...