Miss Magnifique!!

Thursday, 15 December 2011

"Mama, Yakin Yang Adik Boleh Buat..."

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Pemurah

this is not easy for me to write it..but, just shared with u guys...

*masa: 2006
*tempat: hospital

adik: mama, adik tak yakin adik boleh buat pmr ni, ma.. adik tak nak amik exam.

mama: janganlah macam tu sayang. mama yakin adik boleh buat.
(mama sedang baring di katil hospital, actually mase ni, 3 bulan sebelum arwah mama meninggal, mama meninggal sebab kanser and tumor)

adik: mama, masalahnye adik ni bukan macam orang lain tu. adik tak belajar pun macam orang lain. mama pun tau, masa form 1, adik datang sekolah on and off, masa form 2 pergi sekolah, sempat sebulan je, masa form 3 ni pun hari tu pergi sebulan je and amik trial. macam mana adik nak buat ma?

mama: janganlah risau. mama yakin adik boleh buat. adik kan anak mama. adik kena percayakan diri adik sendiri macam mana mama percayakan adik. 

*aku peluk mama sambil nangis kat katil hospital...sungguh masa tu aku taktau nak cakap apa sebab keyakinan aku untuk ambil pmr adalah tahap zero...pelukan seorang ibu juga yang terbaik...

masa form 1, aku on and off datang sekolah sebab penyakit.
masa form 2, tak datang sebab penyakit aku getting serius.
masa form 3, keajaiban Allah, aku sihat tapi mama pula sakit, tapi aku tak pergi sekolah sebab mama cuma nak aku saje yang jaga dia. so, aku korbankan sekolah sebab mama.

aku belajar tiga tahun punya 9 subjek hanya dalam masa seminggu sebelum pmr, aku belajar kat hospital.

dan masa aku tengah ambil exam science, arwah mama kena buat ujian MRI, masa aku tengah buat subjek science tu, aku risau sangat sampai nangis, sebab aku tau mama takut. mama takut segalanya pasal hospital. aku risau sebab tak ada orang temankan dia melainkan orang gaji.
aku nak sangat temankan die, tapi aku kene ambil exam....
abang2 aku??? tak ada maknanye diorang nak temankan mama aku.
sedangkan masa doktor nak cakap dengan anak2 mama pun, diorang suruh aku pergi dengar apa doktor nak cakap pasal penyakit mama. bayangkan umur aku masa tu cuma 15 tahun je.. 

lepas habis exam aku terus pergi hospital, nasib baik mama okay. atau pura2 okay depan aku?

*waktu ambil result, aku memang tak expect ape2 untuk result ni, mungkin aku gagal semua subjek...
aku tengok result,
2A= Bahasa Melayu, Pendidikan Islam
2B= Bahasa Inggeris, Sejarah
2C= Geografi, Kemahiran Hidup
2D= Science, Bahasa Arab
1E= Mathematic

aku tak heran pun yang failed tu, aku tak belajar macam mana tak failed kan? aku heran yang dapat ABC tu...but, yeah..i'm so heppy!!!
orang 1st yang aku called mestilah mama.
bila balik rumah, orang first yang aku jumpa mestilah mama(masa ni mama minta nak balik rumah sebab raya haji. masa ni 2 minggu sebelum dia meninggal)

adik: mama, adik betul2 tak sangka adik lulus and ada a utk 2 subjek.. mama, terima kasih sebab yakin dengan adik.
(truthfully, tak ada seorang manusia pun percaya aku boleh dapat abc mase pmr, semua orang bila aku bagitau result, semua buat muka tak percaya, tapi mula percaya bila aku tunjuk slip result)

mama: mama dah cakapkan, anak mama mesti boleh buat...anak mama bijak.. malah mama sebenarnya expect adik dapat 4A...

sebenarnya yang aku sedar lagi satu perkara, ialah mungkin ini berkat aku jaga mama. Allah kan maha adil? Dia tau apa yang telah dialami oleh hamba2 Nya..Allah balas dengan kejayaan dan kejutan..

bila semua orang tak sanggup nak cuci kaki mama, aku cuci tanpa rasa takut walaupun darah membuak2...
bila semua orang mual dengan bau yang keluar, aku tak kisah, aku buat macam biasa sebab itu mama aku...
bila semua orang takut tengok, ketumbuhan yang masa tu besar dia macam bola sepak, and kulit pun dah tak ada kat ketumbuhan di lutut tu, aku tak takut pun..
masa semua orang takut2 kan aku supaya jangan pegang ketumbuhan tu sebab takut jangkitan kuman, aku tetap pegang juga, sebab kalau tak pegang macam mana aku nak cuci bersih?

dan bila mama pergi, itulah tahun terakhir aku dengan mama... itulah tahun terakhir aku jaga mama...
dan apa yang aku buat untuk mama sepanjang mama sakit, itu adalah yang terakhir...
atleast, aku sempat buat apa yang termampu...walaupun mungkin bukan yang terbaik..
tapi, aku mencuba apa yang aku mampu..
dan masa itu tak mungkin akan kembali..
kerana ia yang terakhir...

dan kata-kata semangat mama buat aku, akan aku simpan and kenang sampai bila-bila dalam kotak ingatan aku, dalam hati aku... sebab kata-kata itu tak akan berulang lagi di realiti ini...

ikhlas,
adik~

36 comments:

Nurul Syahirah Badrul Zaman said...

tersentuh membacanya , kalau mama TM still ada lagi mesti dia sayang and bangga ada anak macam niyy , memang tersentuh gila baca niy rasa macam nak nangis ~

Nurul Syahirah Badrul Zaman said...

tersentuh membacanya , kalau mama TM still ada lagi dia mesti bangga and sayang dengan TM sangat2 , tersentuh sangat baca ni ~

poohrist said...

sedih sangat..
awak anak yang baik..
doakan dia brada disisi orang-orang beriman..

::WafaIrdina:: said...

ou...haru lar..meleleh da ni....cter benar kaa ni...

btw...parents sebenarnya lebih tahu kelebihan dan kekuatan kter...merka nampak apa yang org lain xnampak..d saat kter rase xde org dcc kter...they still ther wih us kan...apprreciate them selagi mereka masih hidup...y da kembali mhadap Ilahi...bnykkan berdoa buat mereka...sesunggauhnya doa anak y soleh xkn putus untuk mereka..inshaAllah...

mr.curly said...

tersentuh gak ati wa ni..moge terus tabah n kuatkn semangat..al-fatihah tuk arwah ye..

cik jiehah シ said...

touching. you are good daughter sygg,. =')

ezin said...

smoga mama awak ditempatkan di tempat org-org yang beriman ... dan semoga awk juga tabah hidup tanpa mama awk ..

Original CikTeddy said...

Ya Allah..beratnya ujian utk awk..x sngka awk mmg seorg yg kuat..Alhamdulillah awk msih boleh bangkit smpai skrg..Allah itu Maha Bijaksana mngaturkan khidupan hamba2Nya^_^

aQimie Ceplos said...

sedih..
awak sangup buat semua tu even mase tu awak br 15 kan?
tahniah..
dan semoge arwah ur mama ditempatkan dikalangan org yg beiman.
amin..

Prettywrite said...

im proud of you dik..semoga roh arwah mama kamu dicucuri rahmat..sangat tersentuh di hati ni bila baca..memberi pedoman untuk orang lain supaya sentiasa berbuat baik pada ibu bapa..tahniah sebab dah buat yang terbaik sepanjang hayatnya..

MulutPayau said...

Ya Allah adik...hebatnya dugaan untuk adik....
Semoga adik terus tabah hadapi setiap ujian dariNYA...Akak yakin adik kuat hadapi segalanya.....Semoga mama adik ditempatkan diklngn orang2 yang beriman..
Al-Fatihah..

ainurramuirnbeathadan said...

be strong! keep pray for ur beloved..

Dalila Hamid said...

sedih la baca..... beruntung mama cik M dapat anak yg dapat menjaga ketika berperang dengan penyakithgga hujung nyawa...... terus teringtkan arwah mama akak tiba2 diserang sakit jantung secara tiba2 dan keesokkannya dah tiada.... sama2 kita sedekahkan al-fatihah....

A said...

saya tabik spring kat awak.. sedih :')

Aqiim said...

tersentuh hati sy baca..
besarnya pengorbanan awak kat mama awak ye..
mesti dia bangga ada anak macam awak.. :)

smoga dia ditempatkan dikalangan orang yg beriman..

aminnn :)

hassy chan said...

ya Allah besarnya pengorbanan ko huhu..
sbr weyh..
smoga mak ko dtmpatkan di tmpt org beriman..

khairul akmal bin azman said...

ape pun boleh!


janji de semangat kan!

Teenager Housemaid said...

syahirah: :)

poohrist: saya taktau saya anak yg baik atau tidak, tapi dia adalah ibu terbaik..:)

wafa: i write based on true story, dear...:)

mrcurly: thanks..:)

cikjiehah: she was a very good mother..:)

ezin: thank u so much..:)

cik teddy: Alhamdulillah..:)

aqiemie: yup, 15 tahun...thanks awak..:) amin..:)

prettywrite: thanks akak..:) amin..

mulutpayau: thanks akak..amin..:))

kak dalila: she was agood mother to me..:) mak akak pun dah meninggal? moga akak juga tabah..:)

azra: i am nothing dear..:)

aqiim: she was a good mother to me.. amin..thanks awak..:)

hassy: thanks awak..amin..:)

akmal: huhu..:) yup..:)

Ayie Abas said...

bukan setakat mama jer yg yakin...ayie pun yakin adik boleh buat...hehe3 :P

Teenager Housemaid said...

bidadari syurga: ok..thanks kak..:)

mega senja said...

TM: no wonder i feel related with this kinda situation...i took care of her for almost 2 yrs bef she died because of massive intracranial bleed (pendarahan teruk pada otak)..and for the last 2 months..instensively changed her pampers 4 times a day..feed her using rice tube, inject (insulin) her 2 times a days and did a few task for her...at the end of the day..she was totally unconcious and when a nurse told me...
"kak, jangan ke mana-mana ya...sekejap saja lagi.."
...at the moment i knew...

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas dia yang melahirkan kita...

Zaza Fakharuldin said...

good luck awak !

Bro Ahmad said...

besar ganjaran bagi orang yang sabar dan tabah ni

h'zulproperty said...

semoga anda tabah menempuh hari2 yang mendatang..
"Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami" (2:286)

Woofer Storm said...

hampir sama cerita kita ni dia,bezanya sy dlu amik spm..tapi tak sempat pun jaga mak coz..ermm tak sanggup nak ckp..

#sayang mereka selagi ada,nanti rugi mcm kita yang anak yatim ni,apapun doakan mereka bahagia diSAna..amin3

aQimie Ceplos said...

sama2 awak.
be strong ye :D

jeBateja said...

Ishhh.....sedih lah citer ni.....nak ngusik hang pun den takut....semoga IBU hang aman diSANA...

Kita semua akan keSANA jua nanti...Moga hang akan bertemu dengan nya nanti...Isya ALLAH....

Eera Shera said...

so touching ;)

tu la namanye berkat berbuat baik kat org tua..

semoga arwah mama ditempatkan di tempat yg mulia..amin

akuzle ayu said...

adik, hatimu sungguh mulia. kamu berhati emas. sukar dicari. insyaallah! ALLAH janjikan syurga... ingin sangat akak mengenali manusia berhati emas ini... salam ukhwah... akak mendoakan yg terbaik utk kamu...amin3!!

Kakzakie said...

Kakak berpeluang membaca di hari mulia ini atas pemberitahuna Ayu Akuzle (nasi Kerabu) - luruh airmata kakak dik... kakak amat terharu. Moga Allah membalas segala kebaikan adik...

Salam kenal dari kakak dik...

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

meleleh air mata baca entry ni....tahniah kerana mjd seorg ank yg taat kpd ibu sampai saat akhir...kuasa Allah kdg2 keajaiban blh berlaku seiring dgn usaha...kita doakan mereka tenang di sana....

ct rahani said...

sedih baca ur story... :(

btw, salam kenal.. :)

Teenager Housemaid said...

ayie: :)

zaza: thanks awak..:)

mega: T_T semoga Allah mencucuri arwah mak akak juga..:')

broahmad: insyaAllah...:)

h'zul: terima kasih..insyaAllah..:)

jebat: laa..janganlah macam tu..cek okay jela..:)

eera: :) thanks..amin..

kak akuzleayu: kak, saya biase je..hati saya sama macam org lain...amin..moga saja...:) salam ukhwah juga..:)

kakzakie: :) salam kenal juga dari saya..:)

cikaisha: :') amin..insyaAllah..

ctrahani: :') salam kenal juga..:)

DianaAzis said...

Baru berkesempatan membacanya..sedih dan terharu sangat..awak sangat tabah..sekurang-kurangnya, kita dah cuba buat yang terbaik sepanjang hayat ibu kita kan kerana apa pun yang kita lakukan takkan dapat membalas semua jasa ibu..semoga arwah ibu awak termasuk dalam golongn orang2 yang beriman..Al-Fatihah..

Teenager Housemaid said...

kak diana: terima kasih akak..amin..:)

syazawati ramly said...

salam.. hei..i've read ur story.. actualy..same like mine too.. belajar sbjk 3thn utk 1 exam ja.. bkn mudah..tp alhamdulillah..kita msh dikurniakn rezeki utk belajar ilmuNya..dan jg..berkat doa dari ibu bapa kita yg plg pntg. anyway..kuatkn smgt kamu utk trskn kehidupan..biar apa yg jd ya..sbgi peringatan utk kita lbh memperbaiki diri..msti..kamu sgt rindukn mama kamu kn.. sbarlah ya. be strong. al-fatihah disedekahkan buat arwah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...