Miss Magnifique!!

Saturday, 25 June 2011

Tidak Terasing Di Bumi Madinah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

pengalaman berada di Madinah selama 4 hari 3 malam memang best.. sangat seronok...
seriusly memang rasa tak terasing berada di Bumi Madinah...

penduduk Madinah sangat friendly.. 
percaya tak hampir kesemua penduduk Madinah boleh bercakap bahasa Melayu dengan baik???
kadang-kadang sampai aku rasa, aku ni dekat Malaysia ke Madinah???

Madinah memang best.. kat sana penduduknya warm and friendly.. 
kalau aku tanye dalam bahasa arab pun, diorang akan jawab bahasa melayu.. 

ya, Madinah dah agak banyak melalui perubahan..
last aku pergi sana tahun 2003 dengan arwah mama aku.. 
aritu aku pergi dengan sepupu aku and dengan travel agency yang sangat superbb!!!

kat sane punye proses tawar menawar pun sangat best..
yang paling tak boleh blah.. orang arab kat sane tak percaya aku orang malaysia.. 
diorang kata aku orang arab..haha!
sebab diorang kata aku tinggi and badan macam orang arab..
tapi sebab aku pakai telekung dan boleh berbahasa melayu (abis da aku orang melayu memangla boleh cakap melayu yang diorang tu boleh cakap melayu pekehalnye?? haha) barula diorg percaya aku orang malaysia..

lagipun aku pegi shopping dengan kakak-kakak dari malaysia yang memang orangnye rendah-rendah and kecik-kecik and comel-comel je walaupun da beranak pinak..
kan orang malaysia terkenal dengan kerendahan dan kekecikan badannye..hehehe,..
tapi sorry ye.. aku melayu bugis.. badan pun macam bugis la.. and aku tinggi.. haha...

berada di Madinah sangat menenangkan..
aku betul-betul rase tak percaya setelah bertahun-trahun..aku ampai juga kat Madinah..

after years and years waited to came again ke Madinah..akhirnya aku sampai sekali lagi..
and my feeling was like...awesome giler!
susah nak di describe kan perasaan aku.. memang best giler bebb!

and bandar Madinah memang indah and sangat maju sekarang..
seriusly aku terkejut gila mase sampai kat hotel anwar movenpick..memang taraf 4star lah kalau kat malaysia ni.. 
kalau dulu aku datang Madinah kire hotel die taraf 2 start la.. sekarang wowww..madinah sudah maju.
and memang selesa la duduk kat movenpick tu.. takde masalah.. seronok...

sungguh di Madinah aku rase macam home... mungkin sebab aku dekat dengan Rasulullah...
mungkin sebab jasad Rasulullah benar-benar berada bersama aku disana.. 
seriusly korang..
dekat sana.. i felt cinta Rasulullah kepada umat dia.. cinta Allah pada hambaNya...

dekat sana aku rasa disayangi.. dikasihi..
perasaan kasih dan sayang yang aku tak pernah dapat...
aku rasa bertuah.. aku rasa seperti orang yang terpilih untuk berada disana..
aku rasa dekat..
aku rasa sedih sebab tanah-tanah yang aku jejak itu mungkin adalah bekas jejak kaki Rasulullah...

sungguh aku rasa tidak terasing di bumi Madinah..
sungguh aku doa untuk berada dsana belajar disana.. dan tinggal disana untuk sementara waktu...

sungguh aku rasa taknak pulang ke malaysia yang penuh dengan pancaroba..
sungguh aku tak mahu meninggalkan negeri itu..
seriusly sedih sangat masa nak tinggalkan Bumi Madinah untuk menuju ke Bumi Mekah yang penuh keberkatan..
sungguh aku rindu pada Rasulullah..
sungguh sekarang aku rindu pada bumi Madinah... 

ya Allah,
aku ingin ke sana lagi..
ya Allah,
tolong izinkan aku untuk berada di bumi Madinah lagi...

selamat beramal semua,
Cik M~

Wednesday, 22 June 2011

I'm Not That Strong...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

aku akan cerita sedikit demi sedikit pengalaman aku semasa kat Madinah dan Mekah insyaAllah..

and dia punye opening ialah i'm not that strong..huhu.. before nak bercerita lebih lanjut.. to all my followers, i will follow u back k.. sabar...hehe...
to my bestfren AF (bukan akademi fantasia)  sorry tak dapat keluar harini.. memang betul rase tak sihat.. mungkin salah makan kot.. ni baru rase okey sikit..we will plan it later and soon okey..huhu..

and yeah..i'm back from Mekah.. Alhamdulillah... terlalu banyak pengalaman manis kat sana... evcen ada yang pahit it seems like tak pahit lagi sebab kenangan manis yang terlalu banyak dan mengatasinya..huhu...

i always thought that i am strong.. and people always said that i am strong...
but actually.. terbukti sudah that i was not...
masa aku buat umrah kali kedua.. it is for my arwah mama.. coz umrah wajib hanya sekali je..

and dari aku mula solat sunat kat masjid tan'eem tu.. aku da rasa sebak.. 

and bila berniat ihram..dan berihram aku dengannya (mama aku).. i felt worse!!!
i just cant believe it..
dulu aku datang dengan dia.. bersama-sama dengan dia.. and now im doing this umrah for her...
and i feltt like.. worst... sad.. dying inside..dont wanna live anymore..

and aku rase macam buat drama giler kat situ.. sebab aku nangis.. group aku rileks je buat umrah untuk orang yang dah meninggal.. strong... but there i was.. not storng enough...
coz i cried like a baby... 
auchhh!!! 
ashame...malu..okeyh???

banyak yang terjadi masa aku buat umrah untu arwah mama aku.. and aku malu nak cerita..but aku rasa macam nak cerite jugak..haha..

yeah, masa tengah tawaf tu.. i can felt roh arwah is with me.. and i betul-betul happy and bersemangat...
but after sa'ie dan bertahlul.. aku rasa roh dia pergi.. and seluruh semangat aku pun hilang macam tu aje.. 
and..and..and...

aku terpengsan kat situ...

omaigod...omaigod... i really cant believe it.. malu seyh..sumpah aku malu gilerrr bila tersedar dan aku perasan ramai orang kat sekeliling aku..
and i was like sepanjang perjalanan balik dari masjid ke hotel..aku tutup muka aku... 
dahlah hampir kesemua jemaah group aku ade kat situ...
aiyaakkkkk...
cik m.. sungguh buat drama di masjidil haram..ish..ish..ish...

but seriusly... its a proved..
that i'm not that strong..
i'm weak..coz i miss her..and coz i want her back in my life.. 
but i know.. Allah loves her better...
and aku bersyukur..masa aku nampak roh dia..sangat bersinar dan tenang..

i guess that was petunjuk dari Allah yang arwah mama bahagia dan tenang di sana...
i just pray n pray for her goodness..
aku juga yakin mama lebih bahagia di sana berbanding di dunia penuh onak dan duri...

pengalaman aku membuat umrah bersama haji raouf dan wira saujana travel agency memang pengalaman yang manis.. aku rasa macam pergi dengan family sendiri..and kitorang semua dah macam satu keluarga..
(aku pergi dengan abang sepupu aku dan isterinye yep)

ok...sekian..
daaa~
xoxo,
Cik M~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...