Miss Magnifique!!

Monday, 9 January 2012

18 Tahun

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

-nukilan tahun 2009-

Kehidupan ini penuh dengan rahsia dan persoalan
Ianya sukar dimengerti, sukar difahami
Ianya adalah anugerah
Ianya adalah dugaan

Kita perlu melaluinya
Kita perlu merasainya

Kita seperti orang buta
Tidak tahu apa yang berada di hadapan
Kita tercari-cari
Kita tertanya-tanya

Tapi rahsia kehidupan inilah
Yang mencoret lembaran putih itu
Mewarna-warnikan perjuangan hidup

Apakah seronok kehidupan yang
Tidak mempunyai rahsia?

Apakah ceria kehidupan
Jika tiada warna yang bertebaran?

Jadi, laluinya dengan kesyukuran
Kerna, dakwat telah pun kering di lembarannya.



*inilah hasil nukilan aku waktu berusia 18 tahun, terasa tua pulak sekarang... -_-'*

p/s: ye, aku tau, macam tak ada kena mengena tajuk 18 tahun dengan nukilan itu. hehe. tu, namanya tak ada idea nak letak tajuk apa, okay? ^^

ikhlas,
aku~

37 comments:

Eera Shera said...

pandainye berpuisi..nk jd penulis ek

khairul said...

skunk umo brapa

Woofer Storm said...

masih muda tu berbanding sy yang dah jauh berkedut ni.hehehee

Selendang Merah said...

semakin jauh kita berjalan semakin luas pengalaman kita, di situ lah kita akan mengetahui erti kehidupan yg sebenar,,

Miss Purple Ungu said...

walaupun adik bru umo 18 thn masa tulis ayat2 tu
tapi terasa mcm nukilan org dewasa je :)

Aqiim said...

wahh pandai bersajak lah cik M nie~

buat lah sajak pasal sy pulak..
boleh?

hehehe :P

Cik tikah said...

cik tikah lagi rsa tua =.='

saffiya_aleesya @ echa said...

biar saya bagi tajuknyer..ermm tajuk "kehidupan"..pandai2 je saya ni kan bagi tajuk kat karya awak hehehe

mysara said...

kaitan ngn perjalanan selama 18thn kot..:p

Original CikTeddy said...

thumbs up kak M^_^

~SaL IjOu~ said...

Akak lagi tua..hehe~
apa yg kamu lalui, buat kamu jadi seorang yg pandai mengolah kata..
ya, bukan hidup namanya andai tidak diselangseli dengan mehnah dunia..perlu kita terima & redah sekuat tenaga~ ^^

nanyte dear~ =)

EZAD AMIR said...

skg umur bpe???btw nukilan ni bez...

::WafaIrdina:: said...

baru 18 upeny miss m...muda lg lar dr ain..so..perjalanan hidup masih lagi panjang...so..be strong..k..pintu2 kebahagiaan masih lagi menanti kita di depan..inshaAllah ^^

adwafarahin said...

sye bersyukur dgn apa yg sye ade skrng..

18 it just a number, dont bother! keep moving n live ur life! :)

cik mun said...

nice2..ingatkan cik tetra nak ckp skrang umo 18

cik mun said...

sorry2 slap tulis td..hehehee..ingatkan teenage housemaid ni 18 thun..

fierul said...

sedap dibaca ..
nice puisi ..
erk puisi ke sajak nie .. ?

smilenajah93 said...

wahhh !! hebatnyaaa :) kim sukaaa !

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi,takpe..umur muda akal matang its better..

Naim said...

suke tulis puisi ke? boleh gang la kitaa..huhu :)

btw, dah 21 rupenyerr :D

Nisa Greennnpanda said...

whoa~.. time 18 thn awk dh leh ayat2 yg b'makna.. sy time tue xmatured pun.. (skrg pun same je, huhu~...)

Azie Azman said...

haha..jangan gelak sorang-sorang dah la baca balik hasil tangan dolu-dolu ;)

nini said...

wah kenangan zaman 18 tahun masih terssimpan rapi nampaknya...=D

cik Kartun said...

waa.. nice dear.
puisi yg baru takde? :)

ORLANDO AHMAD said...

nak letak tajuk ni keje berat juga sebenarnyer huhu

Prettywrite said...

kreatif ni cik M boleh tulis puisi macam tu..kalau akak surrender lah..tak gheti..hehe

CaDLyNN said...

sungguh puitis..

M boleh jd novelis la..hehe

hazwani yusof said...

i like this, ni sajak ka hapa?
anyway , memang berbakat. :)

saya suka rangkap ni

Kita seperti orang buta
Tidak tahu apa yang berada di hadapan
Kita tercari-cari
Kita tertanya-tanya

Munnafendy said...

haha baru nak tnya apa kena mengena dah ada jwpn! =)

tp best la..menusuk kalbu tau

Pendamba Mawar said...

wah.. mndalammmmmmm

Nalisa Syahira said...

puisi ? mmg fail habis lah , setakat buat pantun 2 kerat boleh ler kot , haha ,

poohrist said...

pandainya berpuisi..
jeles..
hehehh

Lady Emilya said...

indahnya bermadah =)
terrornya berpuisi :)
okey saya rendah diri :|

emy zulaiha said...

pandainye...18 tahun dah mampu hasilkan karya hebat gini! :)

CekbOlat-bOlat said...

pewwitt.. quote lover =D

::WafaIrdina:: said...

hehehe...upenye ni penulisan maser umo 18 ek...^^

aimie amalina said...

sebab itu kita menulis dgn jiwa
penulisan 18 nmpak mcm 20++
kekeke

suke :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...