Miss Magnifique!!

Thursday, 26 January 2012

Another Boring Talk

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

-entry ini hanya akan membosankan anda. dan entry ini tiada motif. entry ini hanya luahan. entry ini adalah entry perasan. sekian.-

*6 january 2007

fikiran aku kosong, sekosong-kosongnya. selepas aunty rn selesai mengucapkan khabar, yang mama sudah tiada.

kosong. sekosong-kosongnya.
seolah berita itu tidak dapat aku hadamkan di dalam pemikiran. tidak dapat aku rasakan di dalam hati.

aunty rn, sudah mula teresak. 
reality hit me, bila aku dengar suara tangisan mak(nenek aku).

aku meraung, aku terduduk di atas lantai. mula menangis.

dengan suara yang sangat garang, ayah (atuk aku) jerit daripada bawah.
"hey, apa menangis ni! tak baik menangis untuk orang yang dah meninggal!"

aku tersenyap. hanya air mata yang mengalir. 
aku tau, aku tidak boleh menunjukkan perasaan aku.

di sini, di rumah ini, di dalam keluarga aku, perasaan adalah untuk simpanan sendiri.
tidak boleh ditunjukkan. 

whatever it is, you have to smile and blablabla.

aku gagahkan diri berdiri, untuk bersiap ke hospital.
sepanjang perjalanan ke hospital. air mataku sudah berhenti.

ya, aku sememangnya cuba sedaya upaya, untuk jadi heartless.
aku sememangnya sedaya upaya untuk tidak menunjukkan kesedihan aku.

sampai di sisi mama, air mata aku mengalir dengan sendirinya.

bagaimana?
bagaimana harus aku tahan perasaan sedih ini? aku tak mampu untuk sentiasa tabah dan tersenyum.
aku tak mampu untuk sentiasa dilihat sebagai kuat dan berhati kering.

tolonglah fahami, aku juga manusia. 

walaupun air mata mengalir. aku tetap cuba menahan esakan aku. 

mama, adik tak nak mama sakit. kalau adik menangis and tak redha, mama akan lebih sakitkan?
adik akan cuba sentiasa untuk jadi kuat. adik akan cuba untuk menahan perasaan ini sedaya yang mungkin.

aku peluk mama. aku pegang setiap inci wajah mama.aku tatap setiap inci fizikal mama. untuk disimpan dalam memori aku kemas-kemas.
air mata aku juga terhenti. beberapa kali aku menarik nafas hanya untuk berhenti menangis.

bila abangah dan abang sampai, aku biarkan mereka bersama mama. aku berdiri di luar koridor. cuba mencari ketenangan cuba mencari kekuatan.

dinding hospital bergegar. aku terkejut.

uncle ry: adik, tolong tengokkan abangah.

abangah menumbuk dinding hospital rupa-rupanya. kazen kitorang yang cuba menenangkan abangah juga keihatan back off daripada abangah kerana takut.
antara kami bertiga, abangah sememangnya agak sukar untuk mengawal perasaan. pasal tu, mama selalu risau pasal abangah.
dan abangah sangat menakutkan bila marah ataupun emosi nya tak terkawal.

saat itu, aku pergi dekat dengan abangah dan memeluk abangah. aku tak boleh takut. kerana aku memahami perasaan itu. lagipun aku adik dia, dia takkan mencederakan aku.
aku tau aku hanya perlu comfort dia. cuma aku tak reti untuk berkata-kata.
hanya pelukan aku yang mampu berkata, bertenanglah dan bersabarlah.
abangah menangis. 
saat ini, i really felt like burst into tears too. tapi , aku tahan. kalau semua sedih, siapa yang tetap teguh?

abang juga cuba untuk kelihatan tenang, tapi, aku juga memahami, hati abang pasti bagai dilanda ombak besar. cuma dia kena lebih kuat, kerana dia seorang abang.

sampai di surau, untuk memandikan jenazah. aku masih lagi tenang. walaupun kadangkala, air mata ini bagaikan curi-curi keluar.

aku cuba memandikan mama selembut yang mungkin. ini adalah kali pertama aku memandikan jenazah. aku tiada pengalaman. namun, aku cuba untuk membuat yang terbaik.

selepas jenazah dimandikan,
kak ej (sepupu aku yang sangat rapat, memahami, dan banyak memberi motivasi pada aku), 
dia nampak aku dan terus memeluk aku erat.

kali ni, memang aku tak dapat nak tahan air mata. aku menangis agak lama di bahunya.
kerana sejak saat  khabar berita yang mama meninggal sehinggalah saat lepas aku mandikan arwah mama.
i acted too strong. no one hugged me, even i needed it. and, i'm the one who comforted others, even i am the one who needed it the most.
kak ej memang terbaik. she really knew how i felt.
how i really needed a hug. needed to cry. how actually i am weak even i acted like nothing was wrong.
she knew, that i am a human too.

after that hug and cry, i still acted nothing's wrong.

but then, a few of my cousins hugged me.

and, untuk cium dahi mama kali terakhir juga, adalah sesuatu yang amat sukar. after i kissed her for the last time, i cried. cried. and cried. and stopped.
because, i knew, i have to be strong.

*** 
aku rasa, semua orang mungkin terkejut, macam mana petang selepas pengebumian mama tu, aku boleh tersenyum sedikit dan cuba untuk ketawa dengan lawak-lawak sesetengah mereka.

entah.

maybe, they trained me to be like this.

maybe, life has taught me to be like this.

maybe, Allah wants me to be like this.

maybe, mama always said, no matter what, smile and acts like nothings wrong, so thats why i acted like this.

maybe, this is just me. who cant show her sad and weak emotions infront of people. (but tiba2 boleh luahkan kat blog, sometimes aku juga sangat terkejut aku boleh luahkan kat sini)

and, the fact is, i really dont want people to worried about me. if i am sad, my grandparents would be much more sadder, right?
and my brothers, if i am weak, they probably can't stay strong either.
so i guess, we have to give and take.
and actually it is much more better, perasaan itu, disimpan sendiri.

but, i am human. i have heart. sometimes, i need to cry and needs someone to comfort me.
but, i guess, i am the best actress. always pretending that i am okay eventhough i am not.
and mungkin sekarang ni, kerana terlalu biasa memendam dan menyendiri, i am better to mend my own wound.

and mungkin juga takdir aku, untuk crying alone. haha.
atleast, i know, that Allah always by my side. :)

life has taught me, the tough way to survive.
and i guess, i am truly a survivor. (perasan)

Alhamdulillah, thanks Allah.

yang suka merapu dan banyak grammar error,
adik~


33 comments:

CekbOlat-bOlat said...

T___T
asl mlm ni smua sdih .. haishh,,

chemay said...

kuatlah sayang,
jangan ingat lagi kenangan sedih.
doa kan mama adik tenang kat sana.
insyaAllah Allah akan perkenankan doa seorang anak,
:)

Telor Power said...

jadilah anak yang solehah, doakan arwah mama dan hadiahkan lah arwah dengan ayat2 suci al quran.

and be strong sis.

nasha sanza said...

sobs..sobs..sedihnya..kenapa dua2 adikku sedih nie..tadi bolat sekarang nie adik pulak...hmmm..tak tahu nak kata apa...tuhan lebih sayangkan mama adik..hmm..akak dah biasa mandikan mayat sebab kerja hospital.hehe(kantoi belajar apa)...jangan jeles tinggi kita lebih kurang jer...hehehe...kirim salam dekat abang (if solo lagi)hehehe..=P

yad'z said...

touched. ="(

tak salah merindui. tapi jangan ditangisi. nanti tak tenang arwahnya. Doakan sentiasa ya.

if tak boleh nak share or luahkan in reality, just share it here. sekurang2nya tak sesak dada tahan perasaan kan.. =)

jeBateja said...

grammar error tu apa maksud....? english hang teruk ke....chaittt.....hang lagik terer lah dari den.....


Kalau den di tempat hang...mcm ne erk....den ni abg...uhukz

Iffah Afeefah said...

erm sedih sgt

sbb kwn sy mse cium mak ayah die serentak die xnngis

sbb die ade adek2 utk djage

*terbayang ksah tu

Woofer Storm said...

adik,ermmm syukur adik masih berkesempatan mengurus jenazah mama adik..syukur adik masih merasa kasih sayang buat kali terakhir..sekurangnya adik tidak mersa derita yang lebih dasyat lagi itu,derita yang boleh buat nafas tersesak..derita yang terasa ingin mencabut nyawa..kerana adik tetap adik,kerana adik bukan ditempa sy..cuma sy kurang gemar berbicara diblog pasal keluarga,kerana terasa privasi..ermmm cian kita tiada mama kan..

xoxo..

achie~

Bilik Hijau said...

salam takziah ... alfatihah ...

Pembunuh Tanpa Bayang said...

mahu menjadi kuat saatnya kehilangan orang yang di sayangi tak mudah.mahu tersenyum di saat hati sedang sedih itu sangat menyakitkan.

entry kau mengingatkan aku pada seseorang yang telah pergi selamanya.

moga roh mak kau di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

doakan yang baik baik buat mak kamu...

CaDLyNN said...

M..kaklin pon same...kene marah bile nangis depan arwah mak kaklin dulu..so kami terpaksa tahan perasaan dan simpan sendiri..

eva said...

:"( huhu.. be strong my dear.. ;)

keeya mustafa said...

daripada Nya kita datang kepadaNYa jua kita kembali,, :))

shera haifa said...

walau susah utk meluahkan perasaan sekali skala kene luah juga.. nti sakit yg kat dalam tu..

adk be strong k..

shaberry1437 said...

sedih2...

Original CikTeddy said...

u r the best survivor !

::WafaIrdina:: said...

sedihnya....emm...yang pergi xkan kembali sayang...n bersyukurlah akak still ada memori bersama mama akak 2..samam2 doakan tuk mama akak di alam sana ...

Choki said...

As Salam. Sabar Kak M eh? I know you've been hearing that selama ni. Org slalu suruh sabar tp kalo nk ikutkan dh mmg tu je leh buat. And btw,haha!! Pasal grammar errors tu x pe.As long as you try ;-)

Semut Senyum said...

tahniah dik kerana be strong... like me...
never show off the emotion... heheh,
tapi menangis sorang2 je.. Allah yang tahu.. kita kene lebih kuat utk org lain. ada org lain yg lebih perlukan kita. apapan Al-fatihah utk mama. dia mendidik adik dgn baik. =)

HeNRieTTa JoSe said...

Adik....u r the strongest girl ive ever known....i lost someone very close to me when i was 16 and i felt like thats the end of my life....u r strong adik...and in deed....u r survival....its okay to tell it here....as long as nobody knows who u really r...stay as cik Misteri...

Juliet_iRa~" said...

sedih sedih..

tp akk tau kamu mmg kuat...

sll doa utk arwah mama k..:)

eeiyss said...

doalah dan terus berdoa... itulah bekalan terhebat yang mampu dibangga oleh seorang ibu atau bapa kita di sana ( bahasa melayu yang xbopa nak melayu pulak dah... huk3 )

EL MARIACHI said...

mereka2 yang kita sayangi tetap kekal dihati walaupun mereka telah pergi meninggalkan kita...doakan kesejahteraan mereka di sana...

littledolphin said...

be strong my friend.

it is not necessarily true that you are weak if you cry.just cry.

i do understand how crying can affect other people too. i too do not like crying in front of others.so cry by your own is enough.

but dont refrain yourself from crying,okay?

Anyyss Shuhaimi said...

rasa nak nangis pulak. btw, kuatkan diri,selalu doakan untuk arwah mama. be strong dear.

teha said...

be strong dear :)

yana-feehily said...

menangislah klu itu dapat legakan perasaan..

teruskan berdoa..moga tabah.. T__T

~tak pasti la saya boleh sekuat ini atau tak..

Aishah Jahirah said...

kdg2 kita kena pretend depan org lain sbb xnk org lain sedih.memang terseksa tp ada hikmahnyakan...apa yg kita rasa hanya kita yg tahu,hanya Allah yg tahu...

Nong Andy said...

jgn lupa kiriman doa utk mereka.. dgn itu hatimu akan lebih lega.. itulah kiriman kasih sayang yg terbaik..

.fariizza. said...

hai Cik M a.k.a kak M sebenarnya.
hehe.
kadang kadang menangis tu buat kita rasa lega. pendam macam macam rasa buka senang. kak M kuat. kuat sangat :')

Pesona Algebra said...

kuat (:

Liselle MonCherie said...

Whoa you are made from the strongest
material in the universe!
Allah takkan duga kita diluar kemampuan kita,Miss M you are amazing!

Nisa Greennnpanda said...

It's never wrong to cry...
I always cry in my room, alone.. coz I have no one to cry wif..no one to "pujuk" me.. Crying does help to relieve yourself, ur emotions, ur sadness, ur anger..(well, sometimes, I guess)

I know I've said this tonnes of times before, but I do wish I was as strong as u are..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...