Miss Magnifique!!

Thursday, 12 January 2012

"I Can't Watched My Own Daughter Suffering."

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

when i was eight years old,
i had two operations because of my sickness.

satu dalam keadaan tidak sedar.
dan satu lagi dalam keadaan sedar.

yeah, sedar. awake. sakit and whatever we can called it.

masa 1st time operation,
aku diberi bius dan tidur. so aku tak sedar apa-apa.
tapi, bila aku jaga, mama aku termenung tengok aku. dia sedih.
nenek aku pun ada.
(aku buat kedua-dua operation dekat singapore)
masa tu, memang rasa sakit. but, i smiled anyway. tak sampai hati tengok mama susah hati.

masa second operation, doktor nak operate aku, tapi dia nak aku dalam keadaan sedar.
dan aku adalah manusia pertama juga kanak-kanak pertama yang operation tanpa bius di seluruh singapore pada tahun 1999. 
hah. dari awal lagi aku ni asyik kena uji kaji.. -_-'

ofcourse at 1st, dengar perkataan operation je, dan-dan aku nak balik tamo operate lagi sekali. ni lagi kali operation dalam keadaan sedar pulak tu. haritu dalam keadaan tak sedar pun, habis je bius, sakitnya, Allah... hanya Allah yang tau. ni kan masa doktor nak operate tu kita sedar and rasa. 
tapi, lepas kena pujuk-pujuk.
dan diorang kata lepas operate kali ni, aku dah tak akan menderita sebab sakit ni lagi.(konon)
at last, i gave in.

mama boleh masuk masa operation time tu,
sebab yalah, aku sedar kot masa tu. 

tapi, once the operation started.
and once aku dah asyik mengucap sebab tahan sakit. (seriusly i thought i'm dying masa ni, sebab sakit dia nauzubillah....can you just imagine, tempat yang dia operate tu dia tak pakai bius langsung??? kalau kena injection pun doktor sapu sikit ubat bius, ini operate okay?????????????)
tapi, aku tak menjerit atau menangis. sebab dari kecik lagi, aku memang seorang yang tahan sakit. (i'm the best at this. abang2 aku kalau sakit, nangis tau, tapi, aku dari kecik kalau sebab sakit tak nangis. ;p)
i'm cool with physical pain. but not mentally and emotionally pain. huhu.

ok sambung cerita,
mama aku dah start nangis, and dia keluar dari operating room tu.

even lepas aku habis operation.. (Alhamdulillah aku selamat and okay. :D )
aku tak nampak mama.
but after one hour macam tu baru mama jumpa aku.

but then, after we were back to malaysia.
we had conversation and all. (coversation bout this stuff)

she said,
"I'm so sorry, adik. i left you that time. i can't watched my own daughter suffering. its killing me so much. how i wished i can replaced you. how i wished i am more braver and stronger."

masa tu, aku just cakap,
"its okay, mama. adik tak kisah."

tapi, 
sebenarnya aku nak cakap,
"mama, i'm so sorry sebab troubling you all the time. made you cried alot. dari mama mengandungkan adik sampailah ke akhir hayat mama, adik tak pernah berhenti buat mama risau. adik tau antara kami tiga beradik, adiklah anak mama yang paling menyusahkan. 
mama, i never blame you. i'm so sorry, mama.
i made you cried alot. i wished i could be the best daughter, and anak yang tak pernah menyusahkan mama."

p/s: aku tatau nak cakap macam mana penyakit aku ni. tatau nak explain. sebab kalau aku cakap apa penyakit aku, mesti ada lebih banyak persoalan. cukuplah aku cuma cakap penyakit. aku pernah jadi pesakit prof muhaya. klik SINI <-- untuk baca entry pasal ni. (aku rasa mesti ramai yang kenal prof muhaya kan? huhu)
lagipun penyakit aku dah macam2 kaitan n berkait dengan entah apa2.. sampai aku pon pening wahahaha..
dari fizikal + depression + misteri = weirdo.
and yeah, i should stop now. karang korang pulak yang pening dengan kata-kata aku yang dah luar alam. -_-'

ikhlas,
adik~

46 comments:

missSenget said...

ha'a..

setiap kali baca entry..mesti tertanya2 adik ni sakit ape..

huhuhu..

Cik Gee said...

maknanya Allah sayang awak lebih.. (:

mai said...

beraninya akak..mai tengok jarum pun dah melalak sampai satu klinik kecoh.*waktu kecik2 lah*

poohrist said...

saya kagum dengan awak..
walaupn banyak terima dugaan awak sentiasa tabah and kuat..
walauapa pun pnyakit awak..
take care ok.

CekbOlat-bOlat said...

sis ! u know what!! bolat pun tak sanggup bace yg akak operate tnpa biuss..
akak sakit ape? >_<
*hug*

ZORA said...

takpe..setiap penyakit mesti ade penawar..:P

smilenajah93 said...

uihh ,, kene operate . kim pun ppenah kene operate gak , kat muka lagi tau ~

semutsengal said...

Err,

kau suka buat aku sebak. tapi dlm hati lah, aku kan lelaki. Hai orang singapura !!

ShahzCudin said...

waaahh... ngeri baca bile kna operate dlm keadaan sedar..awk yg menanggung sakit tu lg sy xleh gmbr cmne..?

itu lah sifat seorg ibu kn?

Ayie Abas said...

teenager...dr.muhaya pakar mata kan?
teenager sakit ada kaitan dgn mata ker? maap kalau silap.

Juliet_iRa~" said...

wahh dear..kamu mmg kuat!

akk harap..akk boleh pinjam kekuatan kamu tu bila akk sakit..:)

its ok..bukan kamu y minta sakit kan..tp ibu..mmg xleh tgk anak dia sakit..:)

take care dear..

zida said...

oh and i should call you akak la instead of cik M, sebab akak 21 en tahun ni??

btw, bleh zida tau senanye akak sakit apa ye? kalau taknak jawab pun, takpelah. kot secret ke apa ke kan. :)

(apesal komen macam takde kena mengena dengan entri je ni) LOL

cik Kartun said...

operation dlm sedar??? ayaa.. tak dapat byg kan @_@
alhmdllah smua slmt :)

shera haifa said...

operate dlm keadaan sedar.. mmg xleh nak bayangkan bertapa sakitnya.. tapi cik M nampaknye tabah..

Picoz Shupalula. said...

adik kena balas jasa mama. jangan abaikan mama. huhuk. eh adik! silap. kite yang 17 tahun. kekekeke

hunny bunny said...

ani tak suker operate..
cukup lar skali dalam seumur hidup..
i really2 hate dis word.."operation"..wah, just hear dat, make me headache..hehe

Woofer Storm said...

ibu mana yang suka tengok anaknya derita,tapi kalau nak kata anak mana yang tak suka tengok ibunya derita,si yes coz zmn skg ni ramai je tak sayang ibu..tapi sy tau,dan sy yakin awk syg ibu awk.ermmmm

#tak mo sedih2..cool ye

jeBateja said...

Den patah kaki dah rasa betapa sakitnya...mcm plak kesakitan hang erk...erk.....pehhhh....

sI nYemPerEnG said...

wow ! such a great story . im lovin it . n im so touched =,(

EZAD AMIR said...

uii...xleh bayang cmne rasa kena bedah...mesti sakit giler..nak2 time sedar...adoi...kesian kamu..moga cpt sembuh ya..

Queenie said...

hm..

perjalanan hidup kita macam sama jer..wonder...

ank buah akak pernah accident dgn lori pasir masa umur dia 7 thn (pompuan), habislah semua kulit peha disiat utk tampal kat kedua tgn...malangnya tampalan kat siku tertanggal, kena kopek peha lagi... tp dah overdose so takleh nak bius, terpaksa operate hidup2 tanpa bius, bayangkan budak pompuan umur 7 tahun...

doktor plaster mulut dia masa operate, siat kulit peha and tampal kat siku. Bila selesai, doktor bukak plaster kat mulut dia, dia punya raungan sampai hari ini masih terdengar-dengar...masa kena plaster hanya mata dia jer mampu membayangkan derita...

akak jaga dia dari A-Z selama 4 bulan lebih sebab dia tak berkenan ngan mak sedara yg lain, mak dia (kak Long) baru lepas bersalin, masih dlm pantang..

bila besar, dia jadi wanita yg begitu tabah...hikmah dari segala derita waktu kecik...all things happen for a reason..

Original CikTeddy said...

x blh byang sakit operate x dibius..hmm~ kak M citer la lg,cik faham lah..hehe

CaDLyNN said...

ibu manelah yg sanggup tgk anak sakit..M skrg dah fully recover ke?

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...
Dik...jujurnya akak tak tahu nak nyatakan perasaan akak bila baca kisah2 adik....semuanya brcmpur aduk..terlalu bnyak dugaan yg menimpa adik....tapi adik kuat hadapi segalanya....dan akak yakin, adik akan terus kuat utk hadapi segala ujian dariNYA...

fierul said...

sy hrap sy mampu jadi stabah awk :)

keeya mustafa said...

pengalaman dan kenangan lalu membuatkan kita lebih dewasa, dan bermuhasabah diri, dan sesuatu yg menimpa kita adalah ujian Allah tanda Dia sgt sayangkan kita. perlu beruntung dan bersyukur kerana masih diberi peluang untuk survive dlm hidup dan mendekatkan diri padaNya.

reen afny said...

1st! haha
woww berani gilaaa awak operate without bius. da la masa kecik lagi tu.

kadang2 saya pun terpikir macam mana nak jadi a good daughter, yang penting tak memalukan family suda kan...

Aishah Jahirah said...

kdg2 kita yg sakit ni xnmpk sakit dan lebih hebat dr org xsakit...believe me org pn kdg2 xpercaya kalau cakap sakit....
operation?akak tkt dik oi...huhuu

Nur Aischa said...

ya allah sakitnyaaa! aisyah tak sanggup baca sampai habis, tak tahan baca part sakit kena operate tu.. T_T

Maii said...

hebat lahh kak.. kalau maii mesti da nagis kuat-kuat

qlah said...

kuatnya kamu :')


kagum qlah .

~SaL IjOu~ said...

maha suci Allah..kamu begitu tabah dik..moga Allah sentiasa lindungi hidup kamu~

p/s: dlm surat tawaran ckp skola cina, tp x tentu jugak..ikut kekosongan~

Azie Azman said...

eee kuatnye awak..
tak bius langsung masa operation tu?
kalau azie dah nangis gamaknye..huhu

cik mun said...

tapi skrang dah ok kan???
xskit dah kan???

Nisa Greennnpanda said...

isy.. awk nie mmg tabah la Cik M..

u're my idol~...

Selendang Merah said...

sakit apa?
sekarang masih sakit lg?

ciK LyndaWawa said...

ya Allah, ciannye, kecik2 dah kena operate...budakne pandai..erm..teruskan menulis...

Eera Shera said...

fuu sakitnye x pakai bius..

sakit tu dapat kurangkan dosa kan..lagipun Allah tau awak kuat

i tink i wanna give u a hug now..

♥e'in♥ said...

adik sakit ape nie? tak de ibu kat dunia nie sanggup tgk anak die menderita..

::WafaIrdina:: said...

betol 2 sis..Allah syg sis lebih..sebeb 2 bnyk dugaan yg menimpa sis...semua 2 maybe kafarah dosa...sis is a very lucky2 person...remember dat...:)

Lady Emilya said...

kak...nanges sy bila baca entry ni huuu :(

kim heeruul said...

operation dalam keadaan sedar?
perrhhh.. sakit siot.

chemay said...

alhamdulillah Allah still protect awak sampai hari ni dear.
:)

Miss Purple Ungu said...

harap adik tetap tabah
cuma nak tau sangat adik ni sakit apa
miss purple x blh bygkan operate tanpa bius huhu

littledolphin said...

rasa sedih pula baca entri ni. T_T

aimie amalina said...

maseh pikir, apa sebenanye adik punye sakit..huhu

pasal mata ke?
huu..

tapi x pelah, sakit apa2 pon, yg penting adik kene kuat taw :)

mama mesti nak adik kuat :)
mama pon kuat kan, so ye lahirkan anak die yg lagi kuat :)

semangat yg kuat mmbolehkan kita bertindak dengan lebih power dr apa yg kita sngkakan,,

i pray for your heathl dear :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...