Miss Magnifique!!

Saturday, 28 January 2012

"I Never Give Up."

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

*masa: 2003

aku: i'm not going to the hospitals or take medicines anymore, ma. i'm sick of all these. doctor ni cakap macam ni, doctor tu cakap macam tu. lepas tu, tak habis-habis dengan uji kaji. enough is enough, mama.

mama: adik, please, don't give up. jangan macam ni. kita pergi hospital lain. and even if semua hospital kat malaysia ni tak ada, we go to london. german. australia. tak kisahlah, kita jumpa doctor yang terbaik.

aku: no, mama. no! mama tak faham ke apa yang semua doctor keep telling us? they said, there are no medicines for me. and diorang cakap adik akan fully blind umur 19. tapi, sekarang ni pun adik dah half blind in both eyes. i'm not giving up, mama. lets try another alternative. but not this hospital thing or this doctor-ujikaji ni. i'm sick of it. i'm tired, ma.

*aku tarik nafas. serious, dengar mama nangis macam ni. dengan soalah-olah masa depan aku bakal menjadi gelap. no, i'm not giving up. ini dugaan dari Allah. i accept it.

mama: doctor said, we should do the transplant. kalau tak boleh, guna mata palsu and apa-apa saja. mama tak kisah. asalkan anak mama nampak semula.

*aku geleng 

aku: how many times i told you, that i'm not gonna change my eyes! ini mata adik, mama. i'm not gonna change with entah siapa punya mata! mata adik, amanah Allah untuk adik. biar adik buta sekalipun, let me live and die with these eyes. 

mama: alternatif apa yang ada?

aku: kita guna air zam-zam? air zam-zam is our holy water, mama. kita cuba.

mama: how?

aku: kita cuba titiskan air zam-zam dalam mata adik. sama macam kita selalu guna ubat mata yang entah bermacam-macam jenis tu. i'm not gonna titiskan ubat mata doctor or makan ubat pil doctor tu. let us totally berserah pada Allah, mama. please, understand me. i'm scared too. but adik redha dengan ketentuan Allah, ma. if memang takdir adik untuk buta, i accept it. tapi, adik memang tak nak tukar mata. kita cuba air zam-zam eh, ma?

*jangan tanya aku, macam mana aku yang berumur 12 tahun, boleh tergerak nak pakai air zam-zam dekat mata. hanya Allah yang benar-benar mengetahuinya.

aku: mama, i'm not giving up. kita dah pergi amcam-macam hospital. dah jumpa macam-macam doctor. adik penat dengar doctor keep telling us about the same thing, mama. doctor bukan tuhan. doctor bukan peramal. doctor bukan boleh mnyembuhkan. hanya Allah, sajakan, ma? apa salahnya kita cuba guna air zam-zam, ma. buat masa ni, this is the only ikhtiar yang adik boleh fikir. lagipun, kita baru balik dari umrah. air zam-zam ada lagi. kita guna je untuk mata adik.

mama: if that's what you want, dik. okay. we try it.

*mama peluk aku. mama menangis. 

mama: i'm sorry for not being strong like you, adik. i'm scared. dalam banyak-banyak perkara, kenapa anak mama yang kena lalui semua ni?

*lirih suara mama.

aku: i'm scared too, mama. lebih-lebih lagi, when i can't see your face clearly. but i have Allah. and i have you. i believe in Allah, mama. i really believe in Allah. 

*mama, entah berapa banyak kali adik buat mama menangis. entah berapa kali, mama selalu berasa derita dengan keadaan adik. mama, i'm sorry. *

*** 
believe me, i never give up, i accept my fate, and i always try to make it better.

and after two years, using air zam-zam. Alhamdulillah, my eyes dah okay. but agak kabur. but, whatever it is. kekuasaan Allah itu memang tak ada siapa yang boleh menjangka. its a miracle.

 they said that i will be totally blind. they said that there are no medicines in this world for me.
but they forgot, Allah is the Almighty. He knows better.
yang penting, kita yakin dengan Dia. yakin sejujurnya.

atleast, i still can see this world. even in my blurry eyes. i can read books. i can online internet. even dengan jarak yang agak dekat.

walaupun, aku masih lagi dikategori sakit. but i still survive till this day. aku hanya ada keyakinan. dan sungguh aku tak pernah merasa beban dengan penyakit ni. sebab aku yakin, penyakit ni, menjadikan aku lebih kuat dan makin rapat dengan Allah. 

aku datang dari keluarga yang pecah-belah, just imagine, kalau aku tak sakit...
mungkin aku akan jadi seorang remaja yang teruk. mungkin aku akan jadi remaja yang mencari kepuasan hidup dengan aktiviti-aktiviti tak sihat. mungkin aku akan terpengaruh dengan segala benda yang tak baik.

seriously, aku bersyukur dengan penyakit aku. i really believe Allah love me to the max, even Dia uji aku dengan masalah keluarga, even Dia uji aku dengan penyakit, tapi, He keep me closer to Him.

aku memang tak layak. aku memang masih lagi punya banyak kekurangan. aku memang terlalu banyak dosa.
sampai aku terfikir, Allah terlalu baik dengan aku.
kenapa aku masih lagi tak menjadi seorang muslimah yang lebih baik dari sekarang?

kenapa, dengan segala dosa yang aku buat, Allah masih lagi guide aku Allah masih lagi nak aku dekat dengan Dia. Allah jaga aku dari segala masalah sosial dan aktiviti tak sihat. (Alhamdulillah, ini adalah perkara yang sangat aku syukuri) *sebab mata aku, juga sebab aku selalu pengsan, sememangnya menghalang aku untuk buat hal yang bukan-bukan*
sedangkan aku hidup di dalam suasana yang boleh menjadikan aku bila-bila masa seperti mereka-mereka yang terjebak dengan masalah sosial.

Allah really love me, itu yang aku yakin.
entah bila, aku akan balas cinta Allah yang terlalu banyak dan tidak dapat diukur mahupun dihitung ini.
i pray, i will be much more better than who i am now.

ikhlas, 
adik~

29 comments:

Lady Emilya said...

Subhanallah, hikmah di sebalik sesuatu kejadian mmg kita tak tahu, Hanya ALLAH yang mengetahuinya, Mas Suci Allah :)

CekbOlat-bOlat said...

^___^

akak mmg ohsem..

aizamia3 said...

ada hikmah di sebalik setiap kejadian tu kan..

emy zulaiha said...

teruskan semangat ye yang, jgn mudah putus asa, semua yang jadi ade hikmah kan :)

si ngokngek said...

everthing happens must be a reason,Allah selalu melindungi hambanya..
itu dinama cinta hakiki,tanpa minta ganti rugi..:))

si ngokngek said...

everthing happens must be a reason,Allah selalu melindungi hambanya..
itu dinama cinta hakiki,tanpa minta ganti rugi..:))

semutsengal said...

kan Allah suruh kita sabar..;)

HeNRieTTa JoSe said...

Adik mmg sgt sgt kuat...tahniah....tp jgn overuse yea mata tu....

keeya mustafa said...

be strong girl,,

sebesar manapun ujianNya,, kita harus sentiasa senyum.. :))

fakhri khairi said...

masyaallah. terkilan dan tersentuh aku baca entry kau ni :')

fakhri khairi said...

masyaallah. terkilan dan tersentuh aku baca entry kau ni :')

.fariizza. said...

Allah baik sangat kan :')
stay strong ye kak M :)

::WafaIrdina:: said...

yakinlah dengan allah..
dengan rancangan NYA..
isnhaallah y tbaek menantimu..k

jgn sedey2 naa :D

lisa said...

setiap kejadian ada hikmahnya. be strong and accept all His tests :')

there will be 'something' for you :)

qlah said...

jujur , qlah akui yang sakit itu mendekatkan diri kita kepadaNYA bukan ?

once , kakak qlah ada cakap dekat qlah .

kakak : adik , bersabarlah.. sesungguhnya adik dlam kalangan org yang beruntung .

qlah : kenapa ?

kakak : sbb Allah syg adik . Allah nak uji adik . Adik tahu tak yang sakit itu poenghapus dosa . Bersyukurlah adik .

kami berpelukan .

jujur , qlah beruntung punya akak yg sebegitu .

nak peluk kak nur :)

qlah said...

kak nur , u're a strong woman :)

Picoz Shupalula. said...

Allah bagi ujian, bermakna Dia kesah pasal kite, Dia sayang kite. kite kena ikhlas :D

nifi2408 said...

Air zam zam - Air yang terbaik di dunia. Alhamdulillah. U masih boleh survive. Be strong ! :)

shera haifa said...

adk memang seorang yang tabah kan.. teruskan ketabahan adik tu

Liselle MonCherie said...

Your story always make me see things
differently!
Doctor's never believe in miracles and here you are! 21 and still normal.Alhamdulillah

Allah loves you Miss M,this story reminds me of my cousin who suffers hepatitis and doctor only expect her 9 moths left to live,but 3 years gone and she's being fine :D

Bidadari Syurga said...

sebetulnya, bila allah swt uji akak.. akak fikir dan terus fikir. bila sembuh akak dpt jwapn pd setiap fikir yg lama dulu akak hantar ke langit...

ps: kamu juga bukan? insyaallah... jgn pernah rasa itu satu beban walaupun akak kekadang hmpir2 lemas... be strong ok...

deno said...

kita serupa cuma penyakit kita berbeza... always remember allah menguji kita kerana Dia sayangkan kita... :)

Izan Ishak said...

subhanallah..kuasa Allah tu lebih hebat dari segala2nya...

Iffah Afeefah said...

sedihnye bace

xtergamba perasaan ni

mujur accdnt tak kene mate

tak efekla maksud nye\

.........cP~ said...

Cuma yang merasa mampu memahami. Kami yang sihat ni, selalu mesnia2kan nikmat sihat. Kalah sikit dah putus asa. You are awesome.

Aishah Jahirah said...

alhamdulillah...adik mampu mencari hikmah disebalik sesuatu tu...im proud with u...:)

missSenget said...

orang yang mata sempurna pn, tak dapat gunakan mata sebaiknya..


huhuhu..

kuat dik..!

zuk zuhaiza said...

subhanallah.

awk beruntung, betape Dia menyayangi kamu. memberi kamu ujian utk kamu lebih dekat kepada Dia.

sememangnye, setiap ape yg berlaku kpd kita terlalu besar hikmahnye yang kite sendiri tak tahu.

He knows the best!. be strong yea.

Nisa Greennnpanda said...

u're such an awesome & strong girl, Miss M.. wish I could be like you...

yup, never give up.. we are given all these pains & problems coz Allah loves us, He wants us to become much more stronger, coz He believes we can do it. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...