Miss Magnifique!!

Tuesday, 10 January 2012

I wish I could Save You

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



i wish i could save you mama.

these were few of my memories back in 2006.

Take a breath, I pull myself together
Just another step until I reach the door
amat payah untuk melalui setiap perjalanan saat itu... aku perlu mengumpul kan segala tenaga dan semangat aku..agar pada masa tu arwah mama sentiasa bersemangat untuk meneruskan hidup...hanya beberapa langkah untuk mencapai kepada hala tuju.. i have to put up a big smile, encouraged her, and hiding my feeling so she wont sad. its hard even to open the door.

You'll never know the way it tears me up inside to see you..
I wish that I could tell you something, to take it all away.
= adik sering menyimpan air mata adik. setiap kali adik rasa adik akan menangis, adik akan keluar dari wad. menangis, menangis dan menangis. 
adik tak pernah tengok mama selemah ini, adik tak pernah tengok mama menanggung kesakitan yang amat seperti ini. 
sejujurnya, adik tak sanggup tengok mama terseksa. adik tak sanggup tengok penderitaan mama melawan kanser. 
= aku benar-benar harap aku boleh ambil segala sakit yang dia alami. i really wish i could comfort her.

Sometimes I wish I could save you
= i really-really wished i could save you... adik tak kisah menggantikan tempat  mama...orang yang patut pergi adalah adik..sebelum ni, adik selalu rasa yang adik akan pergi dulu sebelum mama...
tapi Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...
And there's so many things that I want you to know.
sememangnye terlalu banyak sangat perkara yang adik nak mama tahu. banyak lagi perkara yang adik nak berkongsi dengan mama. adik betul-betul nak mama sihat semula seperti biasa.

I won't give up 'til it's over.
mama..mama pun tau adik tak pernah putus asa dengan mama...adik sentiasa ingin berada di sisi mama...tanpa mempedulikan hidup adik..adik tinggalkan banyak benda hanya kerana mama...adik nak mama tau adik sanggup berjuang bersama-sama dengan mama.
If it takes you forever, I want you to know..
bukan lagi perkataan "if"..mama dah pun pergi...dan adik cuma boleh 'selamatkan' mama dengan berdoa untuk beliau dan berbuat baik di dunia ini...

When I hear your voice,
It's drowning in the whispers.
= masa tu, setiap kali dengar suara mama, setiap kali tengok mama bersusah payah untuk bercakap macam biasa, menyembunyikan segala rasa sakit.
entah berapa kali, dalam hati adik menjerit dan menangis.
sepertimana mama berpura-pura sihat dan tak sakit depan adik, seperti itu juga adik berpura-pura tersenyum dan ketawa. 
walau dalam hati adik rasa sakit and sebak. adik tau, seperti mana mama berjuang untuk terus hidup demi adik, adik juga mesti kena terus kuat untuk mama.
but its hard when i listened to your broken voice. and really, day by day, its drowning into whispers.

It's just skin and bones,
There's nothing left to take.
adik rasa macam tak percaya bila tengok diri mama hanya tinggal tulang dan kulit...mase tu adik sangat takut.. tengok keadaan mama yang sangat menderita... tak pernah adik tengok mama sekurus macam tu...
= setiap kali aku pegang dia..setiap kali aku cium dia..terasa semuanya rapuh....hilang sudah segala kegagahan mama sebagai seorang wanita..lenyap segala keberanian dan ketegasan mama..aku sangat sedih...seolah-olah masa tu aku dah dapat rasa kehilangan dia...

And no matter what I do,
I can't make you feel better.
dan adik tahu apa saja yang adik lakukan tak boleh membuat rasa sakit mama kurang walaupun mama sering menyedapkan hati adik dengan berkata..
"mama tak sakit..mama takkan tinggalkan adik..." 
tapi mama, adik boleh tengok daripada mata mama...mama tengah menahan sakit. mama tengah menyembunyikan duka. 
walaupun adik menyanyi untuk mama..bacakan sajak untuk mama..malah menari di hadapan mama...walaupun mama tersenyum adik tahu, sakit mama tak berkurangan...

If only I could find the answer to help me understand..
= ya..if only i could find the answer to make me understand segala keperitan dia sebagai ibu tunggal untuk membesarkan kitorang..bagaimana mama menjadi ketua keluarga.. dan kenapa dia tidak ingin menerima hakikat untuk kehilangan kaki... bagi mama tulang empat kerat tu la yang dia bagi keluarga dia makan..bawa keluarga dia holiday...berkorban apa sahaja untuk keluarga...jika kehilangan satu kaki..orang-orang yang dahulu respect dia mungkin akan tolak dia ke tepi...i knew what she thought and felt.

If you fall, stumble down, I'll pick you up off the ground.
you knew i always there for you, mama. you knew that you can lean on me even tough i was young. you knew i wont let you fall, you knew i always wiped your tears, and motivated you. 
you knew that you can trust me.

If you lose faith in you, I'll give you strength to pull through.
aku masih ingat lagi macam mana arwah mama menyalahkan diri dia dan menyesali takdir sewaktu aku sakit yang agak tenat... mama kehilangan semangat melihat aku yang sakit sebegitu...walaupun pada masa itu aku yang memerlukan kekuatan,kata2 semangat dan sokongan daripada dia..tapi sebaliknya yang berlaku..tapi aku tolak segala rasa sakit aku...aku tolak segala kelemahan aku..dan memberi perangsang dan sokongan pada arwah mama agar mama aku kembali percaya dan yakin bukannya salah mama...tapi ini adalah takdir Allah untuk diri aku... Aku sangat yakin orang yang menderita di dunia ini kerana ujian Allah, insyaAllah orang itu pasti akan bahagia di akhirat...
dan apabila mama sakit sebegini baru aku faham perasaan mama sewaktu aku sakit tenat dulu...aku tau aku dan abang2 adalah sumber kekuatan mama... aku tau yang kehadiran aku di sisi mama sangat memberi makna dan kekuatan pada arwah mama...

Tell me you won't give up,
'Cause I'll be waiting if you fall.
You know I'll be there for you.
= adik masih ingat, di saat-saat akhir, mama kata,
"dont worry, i'm not giving up. i wont give up. i have you and my sons. i wont let you grow up without a mother, sayang." 
yea, adik tau, mama pasti kasihankan adik, yang sentiasa memujuk mama untuk menjalani kimo, buat operation. bila mama menolak, adik ingat mama dah putus asa dengan kehidupan.
but, i knew that whats going on in your mind, and why you refused.
but, to heard that words from you, adik lega. atleast mama masih lagi ingin tetap terus hidup untuk kami bertiga.
and you knew, i always here for you, mama.

If only I could find the answer to take it all away..
kalau lah adik ada cara untuk mengambil segala penderitaan daripada mama...
i really wished that i could saved you...

tapi Allah lebih menyayangi mama... dan Allah lebih sayangkan mama daripada aku sayangkan mama...aku wajib redha dengan ketentuan Illahi.... al-Fatihah.

p/s: please jangan marah aku sebab tulis kisah sedih lagi. 
i just cant stop thinking bout her, writing bout her, talking bout her and missing her. i guess, this is me without her. she owns my heart and never be separated with me even she's not here.

ikhlas,
adik~

16 comments:

Fauzzan Helmy Anuar said...

Redhakan pemergiannya... Sesungguhnya Allah lebih menyayanginya... Ikhlaskan diri... Percaya dengan Qada dan Qadar Allah.. Mie doakan yang terbaik untuk Cik M

CaDLyNN said...

tulis je M... luahkan ape yg M rase..:)

cik Kartun said...

its ok..
luahkan ape yg terpendam.. :)

CekbOlat-bOlat said...

meleleh air mata ni haa. T____T

Miss Purple Ungu said...

La tahzan...
Allah swt sentiasa di sisi kamu :)

nasha sanza said...

SABAR YE SAYANG...pASTI ADA HIKMAHNYA..

jeBateja said...

Doa kan IBU kita agar mendapat TERBAEK di SANA....moga2 kita akan bertemu dgn mereka nanti....apabila sama2 berada di SANA....

Jerr said...

Nice song from simple plan dedicated to all cancer patients , am i right ?

Be strong, Allah lebih menyayanginya .

cmmnt here :)

smilenajah93 said...

tabahkanlah hatimu :)

LelakiSemalam said...

tidak mengapa faham perasaan kamu....

Aishah Jahirah said...

kalau pendam lg xbest...dgn menulis at least lega hati...;)

Nisa Greennnpanda said...

xpe la Cik M.. luahkn je..
anggap blog nie as ur fren.. ^_^

mai said...

akak.....:')..i'm happy and sad for you. sad sebab khlgn akak..happy, sbab akak kuat..Allah maha mengetahui setiap sesuatu yang berlaku.:)

Picoz Shupalula. said...

Lagu pebretttt! :)

aimie amalina said...

sebab itu kita ada hati sayang :)
hati takkan pernah seksa tuan dia
dengan meluah begini
hati akan sentiasa tenang :)

doa kan yg manis2 buat arwah ye dea..
insyaAllah, mama selalu disisi kamu :)

Choki said...

As Salam.Almost every post Kak M buat saya lg bersyukur yg parents saya ada lg :'-) X pe.Just let out your feelings. It's better than holding it in.We're strangers (bloggers)..True.But we're here to listen.Stay strong and have your faith in Allah ya? :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...