Miss Magnifique!!

Thursday, 5 January 2012

Sesi Menjawab + Meluahkan.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

*komen2 ni bercampur dengan komen dekat entry2 lama yea..."

Kak Diana tanya,
"ada apa dengan 6 january?"

tarikh pemergian arwah mama saya.

"apa nama mama cik m?"

erm... i cant tell you my mama's full name...
tapi, relatives panggil my mom, mie. 
mama mie, aunty mie, mie, ku mie. something like that.

kim heerul kata,
"kenapa abang2 dan kakak pentingkan diri."
mula2, saya pun rasa macam tu.
tapi, awak nak tau mama saya cakap apa.

"abang dengan abangah tak boleh tengok mama sakit. nanti diorang lagi tertekan dan sedih. mama lagi suka diorang tak tengok mama, dari diorang sedih and stress. adik pun taukan, abang2 kalau stress and sedih macam mana. mama tak kisah pun, dik. mama tak nak anak2 mama susah hati. ni pun, mama kesian tengok adik, kena jaga and tengok mama setiap hari. adik dahlah muda lagi."

serius, mama saya cakap macam tu. saya terus terdiam bila mama cakap macam tu. mungkin saya kena lebih memahami mereka?
and, saya tak ada kakak. saya sorang je anak perempuan.

Woofer Storm tanya,
"umur awak berapa ea??"

umur saya tahun ni 21.

Ayie Abas cakap,
"sedihnya hidup keluarga teenager ni.."

bila awak cakap macam ni, saya pun baru realised. huhu

kak zati tanya,
"ngorat abang, leh?"

akak, akak dah nak kahwin kan? ;p

phat selalu tanya pasal kepala yang tak ada.

tatau nak jawab..
err..saya memang tak ada kepala. ok tak jawapan ni? :p

mai cakap,
"harap mama2 kita sihat2 je kat sana. mai pun teringin nak buat umrah untuk mama mai and nak jumpa mama mai dalam mimpi..."

amin..insyaAllah mama2 kita akan sihat dan aman saja di sana..:) akak doakan mai dapat pergi buat umrah dan buatkan umrah untuk mama mai... :) moga Allah pilih mai untuk pergi sana ya..:)

Kak Mp cakap,
" adik cukup bertuah menjadi anak kepada mama yang baik hati..."

ya, kak... adik selalu rasa bersyukur sebab Allah pinjamkan adik mama yang baik hati dan tabah..:)

Choki cakap,
"the human heart can take so much pain yet you're strong going through it kak m..."

sometimes, akak pun tak percaya yang hati akak dah melalui pelbagai keperitan....tapi, masih berfungsi.

aqiim & abg stalker & aqimie tanya,
"rindukan mama awak ya.....?"

so much.

A cakap,
"...maybe sblm ni saya tau, tapi sikit,,takut nak tanya..hari ni baru saya tau cerita sebenarnya walaupun tidak terperinci..u hv been through alot sis.."

before this, i'm not ready to tell anyone bout it. not even the closer person to me. i never been this kind of open. because its really hard to explain its really hard to open up.
but, my mommy (aunty yg akak panggil mommy) said, 
"adik, you need to let go of your past. jangan pendam. if you're not comfortable to talk with family, carilah kawan yang boleh mendengar. you are too careful. you are pretending and acting cheerful. ianya boleh memakan diri adik sendiri."
then akak realised, that, walaupun akak berpewatakan ceria, still ada some people tahu what i'm hiding deep inside me.
still ada orang nampak yang i'm suffering.
that's why, akak luahkan kat sini.
sebab 98% readers kat sini, adalah strangers. 

“There're times when strangers are like family, and family are like strangers.” -hlovate

i'm not really comfortable to talk bout my past or feeling, face to face with people. and also, mungkin akak dah ready untuk luahkan a bit. huhu

and a lot of people asked me, 
"adakah semua ni cerita benar?"

yes. it were true stories.
i'm here just for sharing.


p/s: sebenarnya, saya tatau nak update apa. no mood actually. *and tiba2 terasa macam nak perasan jadi artis*

but then, saya usha comments, coz seriusly, komen2 yang korang bagi semua, macam bagi saya semangat and made me realised. still ada orang2 yang sudi membaca walaupun entry saya bosan and panjang giler. still ada orang2 yang sudi mengadap laptop cuba memahami cerita duka saya.
sebab in my real life, people are rarely wanna know what is really i'm feeling. they just want me to put up my smiles, and jokes, and laughs.
tired, you know? 

but ofcoz ada people yang care like, my bestfriend, my lovely cousins, my kakak angkat...

but really, i dont know where to start, how to talk, how to luahkan...
and at last, i just can diam. and senyum. and said, 
"i'm okay, i'm fine. there's nothing to worried about."

i'm not really good to express my own feeling.
maybe because i'm too much hiding.

thanks to all of you, sebab sudi baca and shared your feelings here...
i appreciate it alot...^^

sincerely,
me~

46 comments:

Eera Shera said...

apa salahnya sharing..at least xde la awk pendam sorg2..

dan awk tau x kesah idop awk ni bleh bg pengajaran kt org lain..

keep strong..awk x keseorangan sbnrnye ;)

::WafaIrdina:: said...

semangat n trus bsemangat yaa dear... ^^

Anyyss Shuhaimi said...

it really takes a lot of time to release those feelings. Semoga berbahagia selalu. Arwah mama u mesti nak u bahagia,happy without her here.

EZAD AMIR said...

ermm..
al-fatihah buat mama kt sna..

Pok Amai-Amai said...

Tak apa. Mengenang cerita lama sekali-sekala sbnrnya ok. Tp jgn terlalu meratap dgn pemergian arwah k?

Have a nice day!

Aien Not Alien said...

saya sudi baca bila singgah... teruskan dengan cara awak, kalau rasa lebih ok bila luah melalui penulisan...


saya percaya setiap orang ada sisi sedihnya, cuma terluah atau tidak je...kadang2 kita terpaksa hiaskan wajah dengan segaris senyuman untuk menutup segaris luka dihati...


apa pun...ALLAH tahu apa yang terbaik buat kita semua.. :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

mereka mmberikan kekuatan kpd kamu juga kan..

yui tau kamu tbah!

CaDLyNN said...

M.. luahkan je ape2 kat sini...kalau 2 boleh buat M rase lega..:)

Fauzzan Helmy Anuar said...

Cik M, ok Mie faham... Mie bukan ada niat ape, cuma teringin nak sedekahkan fatihah unuk arwah bonda cik M... Bacaan fatihahnya lebih khusus untuk bonda cik M...
:)

Tabah ye... Allah takkan menguji hambaNya yang tidak mampu...

CINTA UNTUK KITA said...

hai, awk dh ditag utk join 1 ga tau

http://cintauntukkita.blogspot.com/2012/01/cheritera-hati-first-giveaway.html

Prettywrite said...

K.Yna suka je baca apa yang cik M tulis..dapat selami kisah kehidupan orang lain..susah atau senang..bejara untuk bersedia dalam realiti kehidupan..semoga cik m terus sukses..:)

Nisa Greennnpanda said...

cik M.. thanks for following me.. ^_^

owh..sy br tau.. u're such a strong girl, M.. I wish I was as strong as u...

smilenajah93 said...

banyak2kan bersabar k :) sayang tenanger :)

Ct Mawa said...

al-fatihah utk arwah mama awk..hope awk saba & tabah

cik Kartun said...

sedekah kn al-fatiha bnyk2 yew dik..
xde salah p0n adik nk luahkn pape kt blog adk sndri.. :)

Alieza Dayasari said...

sabar yer......

ZaroL said...

Bersabarlah..sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita.

Ungu Violet said...

berat mata memandang..
berat lagi bahu yg memikul..

kene kuat k..bersangka baik dgn Allah...:)

alfatihah utk arwah mama..

khairul said...

byk kan bersabar yer dek

Azie Azman said...

azie baru baca cerita awak..
sedih..tapi azie tau awak orang yang tabah and kuat kan :)
sedekahkanlah Al-fatihah banyak-banyak untuk mama awak ok?

LelakiSemalam said...

sikap ini yang sangat aku fahami...

Lady Emilya said...

semoga arwah mama kak M ditempatkan di kalangan orang yg beriman AMIN..

setiap yg terjadi ada hikmah di sebaliknya, kak M, be strong okay :)

mai said...

saya ada buat entry berkenaan akak. kalau akak rasa entry tu mengaibkan akak, tolong beritau, saya akan delete secepat mungkin.:)

Choki said...

Believe it or not Kak M, I'm going through the same thing. I have problems in university..My love life..Family.Tp x ramai yg tau..Sbb saye asyik senyum n gelak je. Sharing can be helpful. I agree with your mommy :-)

P/S: You quoted Hlovate! Buku2 die best laaaa XD Hehe

Aqiim said...

sy tau, awak mesti rindu sangat2 kat mama awak kan?
sbab tu awak slalu cerita pasal dia kan?
untungnyaa mama awk dpat anak mcam awk nie.. :)


semoga awk tabah mnghdapi sgala cbaran dlam hidup awk.. :)
semoga mama awk ditmpatkan dikalangan org yg beriman.. :)


tapi......


bila sy tanya nie??


HAHAHA :P

CekbOlat-bOlat said...

bolat suka kkak M ni ^^
=) dh trsa mcm kkak sndiri.. yela.. bolat takde kakak.. tgok la kes hnfon hri tu.. akk bgi pndpat.. trasa syg sgt kt kkak.. trima ksih kkak =)
ilove u sis *hug*

MulutPayau said...

adik...
Akak tak pernah jemu baca kisah adik...makin bnyak akak baca...terasa makin dekat adik.....

Original CikTeddy said...

ape slhnya brkongsi kisah duka kan..tp mmg pon,terkadang brcerita dgn strangers lbih sng drpd org yg kita dh lama rapat..

kim heeruul said...

owhh..
mama mie paham keadaan anak2 nye..

♥e'in♥ said...

mama sakit ea? sabar taw..

Woofer Storm said...

sabar la sis..lupakan kesedihan seketika,ingat mati ingat ingat..kta pun bakal menuju ke sana..

#hidup kena teruskan sis,jangan lupa kita masih ada misi nak teruskan..masih belajar?ke dah keja ni??

#sis ke?macam adik je..heheee

El-Janna said...

sabar la ye..nanti.. manalah tahu ada mama baru.. tp mesti xsme mcm mama awak.. huhk sabar yaa

hanaahmad said...

adik, aku harus tahu, semua di sini-sini ada untuk kamu. luahkan, lepaskan semua. itu bukan satu kesalahan untuk berkongsi. cari aku kalau ada apa2 hal. nah senyum buat kamu. :) terus kuat!

Miss Purple Ungu said...

sharing is caring kan...
bila adik share mslh ngan org lain bmkna kurang la sikit bebanan kat kepala tu ok :)

khairul akmal bin azman said...

thanx 4 sharing..
u share means u org berani..

fadh leyanie said...

tarikh arwah mama Cik M pergi adalah tarikh lahir mama saya,kuatkan hati Cik M :)

Syakirah Rozuan said...

Nama saya takda? o.O lol

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

baca kisah adik ni...terbayang kesusahan sendiri.walaupun tak sama,dugaan adik lg berat,tp terkenang jugak.insyaallah adik akan dapt kehidupan yg lebih baik....amin

nursyaza said...

i love you kak!.. huhu.. luahkan jaa.. ne kan blog akak.. ramai yg caring tentang akak tauu.. tengok komen2.. bnyakkk... so, jgn pendam2.. luahkan jeee... =)

ZORA said...

yang hidup teruskan perjalann...:'(

fierul said...

sekurang2nya awk bkongsi ap yang awk rasa . dan secara tak lgsung byk memberi dorogan kpda org ..

:)

Pembunuh Tanpa Bayang said...

selagi masih waras untuk meneruskan hidup,kau di kira kuat.

hunny bunny said...

akhinya ada masa nak jguk JIRAN SEBELAH..hehe

kite sbaya lar..; )
ac2ally bagus jugak share experience at here..at least gve some mtivation to other pple n they would realizes that "oh, ade org yg bnyak melalui ksusahan tp msih mmpu trsnyum n ketawa..n they will smile wif us..; )

A said...

Slm, adik, t.kasih kerana sudi menjwb soalan dgn pnjg lebau..rajin, dan teruskanlah kerajinan anda ^^

Izan Ishak said...

kak izan sendiri kagum dgn semangat cik M ni... apapun kehidupan perlu diteruskan dan ceria2 selalu ye!!

Juliet_iRa~" said...

mmg elok share drpd pendam sorang2...

xelok..:)

lega x bila dah share sikit?hee..skrgnya dpt kekuatan dr comment2 bloggger ni kan...hee

be strong dear..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...