Miss Magnifique!!

Tuesday, 10 January 2012

-To, You.. Life Ain't Easy. But...-

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

this is for you.
yeah you.

you yang parents selalu bergaduh.
you yang parents berpecah belah.
you yang parents bercerai-berai
you yang parents dah meninggal.

if you datang daripada broken family... family bercerai-berai...
jangan sesekali merasakan you have to run away from home and to be as far as you can from your unpeaceful family.
coz the pecah belah the cerai berai
makes you grow maturedly and be someone who full of experiences.
it makes you think, and mencari arah hidup yang lebih kekal abadi and tenang.

if you are someone somebody that has no parents, or lebih tepat lagi anak yatim piatu or kena abandoned dengan your own parents.
jangan sedih. dont give up. jangan sesekali rasa tak dihargai.
sebab Allah menghargai kita.
thats why Dia bagi ujian macam ni. sebab Dia nak kita sedar, yang Dia ada disini bersama kita.

aku tak nafikan benda-benda macam ni buat kita sedih, tertekan, nak lari, and i know ada sampai tahap nak bunuh diri.
but...
this is what we called life, right?
nasib hidup dan pilihan, lain untuk setiap insan...

back to basic...
back to Allah...

sometimes aku tau you akan rasa macam, "aku ni bukan anak ustaz atau ustazah, aku tak retilah semua pasal agama ni.." or "my family bukannya yang alim-warak types."
aku pun bukan anak ustaz ataupun ustazah.
but its okay...
ilmu tu kita yang mencari... tak kiralah macam mana family background kita.
Allah bagi kita akal bagi kita hati, untuk mencari ilmu dan redhaNya...

kalau kita rasa family kita tak alim, tak solat, tak baik and whatsoeverelse...
inilah dinamakan ujian iman untuk kita...
tapi, ujian iman ni baru sikit nak dibandingkan dengan orang yang lebih warak...
i called it as conflict dalam diri.. (aku selalu je alami benda konflik dalam diri ni dalam pelbagai perkara)
sebab kalau you nak, you akan bersungguh-sungguh and serahkan all your heart to it.
kalau you nak berubah, you will do it whole heartedly, rite?

kalau kita baru selangkah nak dekat pada Alllah,
Allah dah seribu langkah mendekati kita, kerana Dia sayang kita,
you tau kan?

kenangan lalu memang memeritkan,
but we still alive, kan?
kita still di sini, mencari sesuatu...

hey guys,
lets back to basic
lets back to Allah...

life ain't easy...
but we have to move on.
yeah, sometimes memang kita akan rasa lonely gila.
but actually we are not alone...
yeah, Allah is with us. watching us. so close with us...

no matter how hard is our past,
but past is past.
yeah i know you know that.
and yeah, it hards to forget, and actually its like impossible to forget.
melainkan kita ada memory lost or something like that.
but, you have to know, that,
our past is our motivations, to live our life.

so move on,
change...
izinkan diri kita mendekati dengan yang Hakiki.

"changing for good ain't a crime.." - hlovate

jangan rasa hidup ni tak bermakna.
coz Allah jadikan kita di dunia ini bersebab.
semua yang terjadi pasti ada hikmahnya.

i'm not good either.
but i'm trying my best to change for good.
and i never give up trying...
i will try, and catch any chances that flash towards me.
sebab i know, i have to do something, usaha something.

aku juga bukan seseorang yang mudah lupakan sejarah silam
but i also know that i have to move on.
sebab dugaan takkan pernah berhenti.
setiap dugaan menandakan Allah sangat sayang pada kita.
sayangilah diri kita sendiri... (but dont be selfish)

akhirat itu pasti.

and sharing is caring, you know?

sincerely,
me~

39 comments:

Aishah Jahirah said...

hidup mmg banyak dugaan....walau apapun berlaku hidup tetap kena diteruskan.mungkin family kita sekarang porak peranda tp setkan dlm otak in future kita akan ada family yg bahagia. bukan nak lupakan semua kenangan tapi kita juga berhak untuk hidup dgn baik....;)

semutsengal said...

bila diri ni buruk, tak usah menunding jari kepada yang lain.

::WafaIrdina:: said...

iman xleh diwarisi dear..
xsemestinya ibu bapa kita ustazah...
kita pun sebaek mereka...

past is past...
jgn jadikan alasan kita pernah melalui kenangan pahit dulu tuk berubah ke arah yang lebih baik..semua orang berhak bahagia...p kena pandai pilih jalannya...k..

neva give up yer dear...ayat yg bese ain suke sebut kt miss m..anda memang insan terpilih...sebab allah syg kamoo..dy bagi kamoo pelbagai ujian..dy nak kamoo ingat kt dy selalu...indahnya lw allah sentiasa ingat kt kita..^^

smilenajah93 said...

betul tu , kite kene banyak sabar n tabah menghadapi hidup ~

Original CikTeddy said...

yes,this is pretty true kak M..pape pon yg trjadi dlm hidup ni kite msti balek pada Allah :)

faizs said...

Setiap yang terjadi itu punya sebab dan hikmah sebenarnya. Terpulang pada diri mahu terima itu semua dengan cara yang bagaimana. Dia turunkan dugaan tidak lain hanya kerana kasih Dia pada setiap hambaNya. Tiada yang sempurna di dunia ini. Tapi jangan jadikan itu sebagai alasan, kerana dengan ketidaksempurnaan itulah sepatutunya kita berubah untuk menjadi lebih baik. Moga kita semakin kuat menghadap hari mendatang. Yang tak kita tahu apa ada depan sana. Moga Dia lindung kita semua.

aQimie Ceplos said...

:)
speachless.

Pok Amai-Amai said...

Sy sendiri terasa beban dgn masalah.

Semua org pun ada mslh tersendiri. Hanya pada Allah kita berserah.

=D

mai said...

love that quote! "changing for good ain't a crime.." - hlovate
but sometimes people see it as a sin.+____+

Cik tikah said...

kawan cik tikah pernah gak dari keluarga yg broken2 ni, sian tgok dia.

Miss Nadya said...

nad suka entry ni taw..

p/s :: thanks...sebab puji blog ringan..:)

Picoz Shupalula. said...

Vahh Vahh Vaaahh ^^V

Juliet_iRa~" said...

semua y berlaku ada hikmahnya kan..fikir dl msk2 sblm buat sesuatu benda..y pnting..jgn penting diri sendiri..;)

pss : lupa nk jwb..akk rajin download movie y skg da tayang kat pwgam..mcm sherlock holmes, ombak rindu..hee..korean drama pon suka gak download...

lagi..hee..try la buat pizza tu..;p..asyik2 auntie je kena watkan..kekee

Miss Purple Ungu said...

memang sedih klu dtg dari broken family
tapi itu semua bukan alasan utk gagal....

Istighfarin said...

eh, ini lirik lagu atau puisi yah? Salam dari garuda indonesia

Selendang Merah said...

makin lama kita hidup makin byk dugaannya...jd kesabaran itu kunci untuk teruskn kehidupan..

nice entri..byk motivasi SM leh dpt..

CekbOlat-bOlat said...

kalau selalu bhgia tak best jugk kn? boring hdup mcm xde yg mncbar.. sbb tu la Allah trunkan ujian dugaan buat hmbanya., supaya mmpelajri ksilpan =D

محمد رازيق said...

setipa yang terjadi itu ada hikmahnya. walaupun dtg dari faili yang cerai-berai, sesorg itu perlu mnghargai parents dia. juga perlu buktikan yang dia mampu berjaya jemput singgah blog, jmput bc entri HUKUM MANDATORI??

Dinas Aldi said...

Masa diduga tu memang rasa serabut, teruk, rasa berat sangat tapi bila mengadap Dia & berdoa kepadaNya, insyaallah segala perasaan yg berat2 itu akan menjadi ringan & rasa tenang semula :)

♥e'in♥ said...

alhamdulillah.. e'in hidup dlm family yg bahagia.. :)

ubi said...

like this..u gud delivering rasa hati into words..

gudluck!la tahzan

khairul akmal bin azman said...

dugaab dtg dari allah..
jgn sesekali menidakkan!

aimie amalina said...

^_____________^

suke bace ni :))
semua yang melalui kehidupan pasti akan duji,
macam mana?
tu semua bergntung kpd takdir kita
yang pntg, semua manusia akan melalui kelebihan dan kekurangan hidup tu sama je :))

an2 budak comel :))

Woofer Storm said...

apa pun yang kita ada,kita kembali kepada redhanya..setiap dugaan pasti ada hikmahnya..

#sis,sy muda lagi..baru 24 pun^^

Lady Emilya said...

setiap ujian ada hikmahnya =)

Citarasa Rinduan said...

lama k.ayu singgah sini..

rasa puas bila baca entry kamu sayang, terasa yang kita perlu bersyukur dengan apa y ada pada diri ini...

~SaL IjOu~ said...

Setiap insan didtgkan ujian dalam pelbagai bentuk..tp setiap ujian tu semuanya hanya berdasarkan kemampuan kita..Allah itu Maha adil..Maha penyayang..kita aja yg selalu lupakan DIA...moga Allah tetapkan hati kita semua & redha dgn setiap ketentuanNya..yg penting, buang jauh2 dari hidup istilah putus asa..perjuangan mesti diteruskan~ =)

Ayie Abas said...

ujian kehidupan setiap org berbeza2...namun semuanya menurut kemampuan masing individu..cari hikmah di sebalik apa yg berlaku...:)

Eera Shera said...

best gila..like dis post!!

ilmu tu boleh dpt kt mana2..antara nak dgn x jek..smoga kita jd lebih baik

Woofer Storm said...

rajinnya bw,tiap2 blog sy datang blog lain pasti ada pemilik blog ni komen..cayalah^^

cik puan muda umi said...

suka sangat entry ni..rasa syukur sangat sebab mak ayah semua sayang saya..:)

Nisa Greennnpanda said...

"kalau you nak berubah, you will do it whole heartedly, rite?"

yup..tue la ssh tue, bab nk brubah.. aih~.. trase cam nk larikn dri & gi b'cuit kat oversea lak utk tnangkn ati..huhu~.. T_T

tp at least sy ade famly..

MulutPayau said...

Dik....ada hikmah disebalik semua dugaan tu...semoga adik terus tabah dan sabar...

EZAD AMIR said...

betul kalau kita baru selangkah nak dekat pada Alllah,
Allah dah seribu langkah dekati kita,
slalu nya time ada mslh bru nk dekat dgn Allah...
=.="

Choki said...

Honestly speaking as a college freshman, saya sgt admire Kak M.Byk sgt yg Kak M tempuh tp still going strong (I hope) May He watches over you always Kak M :-D

Munnafendy said...

apa yg lepas biar lepas, tp jgn dipadamkan terus sbb kekadang kita kena toleh ke blkg jgk utk ingat asal usul, dan jd smpdn spya kita x ulang bnda tu kan..

true, back to basic..back to Allah =)

Prettywrite said...

betul tu..konflik keluarga ni akan buatkan kita lebih matang..lebih dewasa dalam menempuh hidup..
hakikatnya susah atau senang semuanya ujian dari Allah..cuma kita lebih nampak kesusahan tu sebagai ujian..antara redha dengan kesusahan...syukur dengan nikmatnya..

~bercakap memang mudah..huhu..tapi k,yna pun pernah alami..~

hanaahmad said...

kau harus tahu bahwa walau kita dari keluarga yang berantakan pun, ia bukanlah jalan untuk kita jadi jahat, malah harus bersyukur kerna kita orang yang terpilih untuk menjalani ujian ini, bermakna Tuhan sayang kita. positif, dan serasanya kau sudah pun melakukannya. moga berterusan. senyum dan kuat ya! :)

shera haifa said...

kita patut bersyukur sbb kita antara yang dipilih untuk hidup di atas muka bumi ini. itu satu penghormatan sbnarnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...