Miss Magnifique!!

Tuesday, 31 January 2012

wordless words again

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

di sini bagaikan perang bunga api
bunga api yang berwarna-warni

10 pm: 
basuh baju

11.50 pm: 
sidai baju ditemani lagu2 snsd 
juga ditemani bunga-bunga api yang berwarna-warni
nenek selalu cakap,
tak takut ke sidai baju tengah2 malam, sorang2...

setelah apa yang aku alami 
hampir 10 tahun
takut bukan lagi isunya
hati ini dah tak kenal erti takut

lagipun,
aku suka basuh baju malam-malam
sebab keesokannya cepat kering
sidai baju malam-malam
sebab tak ada orang nak kacau
rasa tenang buat segalanya seorang diri

00.07 am:
aku masuk bilik atuk dan nenek aku
mereka sudah tidur
aku tutup tv yang masih terbuka

kasihan atuk dan nenek aku.
pilu hati aku kenang nasib mereka


mama,
adik masih tak dapat nak tunaikan impian mama
untuk mak dan ayah.
adik tak berdaya dan tak mampu

mama,
sungguh, cara apa yang perlu adik lakukan
untuk membahagiakan mereka?

mama,
adik betul-betul kesiankan mak dan ayah
entah macam mana adik nak menghiburkan mereka
dengan kudrat adik yang tak seberapa

mama,
i'm so sorry
sebab adik terasa lagi haritu.

entah tiba-tiba adik sedih,
masa birthday party mak dengan aunty.

aunty tangkap gambar dengan abangah,
dia suruh adik ambilkan.
dia peluk abangah.
dia cakap,
inilah, anak kesayangan dia.

mak pun tangkap gambar dengan abang,
dia suruh adik ambilkan,
beriya-iya dia suruh,
mereka tersenyum bahagia.

tapi,
kenapa adik yang menangis?
adik cuba tahan.
lepastu adik terus naik atas,
alasan adik, makan banyak sangat sampai muntah.

tapi, 
sebenarnya adik menangis.

walaupun mama dah tak ada,
diorang masih lagi ada ibu lain.

adik tak nak ibu lain,
adik cuma nak mama.

mama,
maafkan adik sebab rasa cemburu dengan mereka.
maafkan adik sebab tak menjaga hati dengan baik.

mama,
kadang-kadang adik betul-betul rasa terasing disini
sangat terasing

mereka sangat beuntung kerana masih ada yang menganggap mereka seperti anak sendiri.

adik hanya hidup dalam memori
dan kenangan dengan mama.

mengutip segala pieces yang berterabur.

adik tak mencari bahagia,
sebab adik benar-benar rasa
diri adik di sini,
bukan untuk kecapi kebahagiaan.

mama,
adik sangat takut diri adik terluka.
tapi, ianya memang luka
dan tidak pernah sembuh.

mama,
hati adik gundah 
hati adik pedih.

kenapa,
adik masih lagi inginkan kasih sayang?
bukankah sekarang ni,
cukuplah memori adik bersama mama?

what did i wish for mama?

kenapa kadangkala,
adik sendiri tak faham hati adik?

mama,
i miss you.

walaupun,
mata adik masih lagi nampak.
tapi,
dunia terasa kelam without you, ma.



ikhlas,
adik~

37 comments:

semutsengal said...

kenangan memang tak boleh dilupakan, tapi hidup mesti diteruskan.

Telor Power said...

sedekah al - fatihah pada arwah mak byk dan juga ayat suci al quran nur karim

ZORA said...

sedih....

Anonymous said...

sabar ye sayang..akak kan ada...sob..sobs..nak nagis...=( kuatkan hati yek! (kak nasha sanza)

Woofer Storm said...

masih juga perlukan kasih syg sorang ibu..ermmmm

Lady Windsor said...

Hug!:(

yad'z said...

bila teringatkan mama.. jangan nangis... sedekah fatihah, bacakan yaasin. Insya Allah. hati akan lebih tenang...

::WafaIrdina:: said...

emm..sedey ny..
ain phm ur feeling..
but..
y pergi biarkan pergi sis...
ad lagi ramai yg menyayangi dcc kita..
appreciate them..
k

syg kamoo bangat dear
:D

shera haifa said...

sabar adik.. adik kan kuat..

*sedey

Liselle MonCherie said...

A mother's love can never be replaced...your mother is still
alive in your heart and soul :')

YaYaNsMuM said...

Be strong, dear...

hamzah ian said...

alahai.. harap bersabar ya..

.........cP~ said...

suka dengar lagu snsd jugak ye? hehe..mesti suka lagu dear mom kan?

Nisa Greennnpanda said...

a mother's love is irreplaceable..
but everyone needs care & love from our loved ones..

xsalah nk jealous kat abg2 cik M, coz diorg ade someone motherly yg care psl diorg.. sian cik M.. wish u could live wif me.. "-_-

missSenget said...

=)

kuatkan hati...sikit lagi...

cik mun said...

sabar ye..kuatkan hati..

HeNRieTTa JoSe said...

adik kan kuat....xpe, masih ramai yang sayangkan adik....

Lea Isnawi said...

sabar la ye.sedekahkan al fatihah byk2

CaDLyNN said...

M... sabarla..

nuyui a.k.a miss YUI said...

Sedekahkan al-Fatihah.. sbr ea dik..akk tau adik kuat..

fierul said...

byk2 bsabar ..
ada hikmah dseblik semua yang awk hadapi ..

keeya mustafa said...

T.T
dear, your mom hanya ada kamu,,hartanya hanya kamu,, your mom sentiasa mengharap doa seorang anak,,doa kamu untuknya tidak terputus walaupun di dunia yg berbeza,,setiap amalan yang kamu lakukan jangan lupa, berdoa supaya ganjaran daripada amalan yang kamu lakukan diberi kepada ibumu,,dan ganjaran untuk tidak berkurang walaupun sedikit :)

Selendang Merah said...

sabar yew TH, jd kan kenangan tu semangat kta untuk meneruskan kehidupan.

EZAD AMIR said...

sabar ye dik..lepas habis gelap,maka keluar lah yg terang...
hidup x slalu nya indah tp yg indah tetap hidup dlm kenangan

wahida said...

sedihnya...sabar ye...

bykkan sedekahkan Al Fatihah yer..

teha said...

sedeh jee . be strong sis :) bnyk2 kan doa :)

Saddila said...

nangis dila. akak kan kuat. ramai org di sisi kakak. walaupun tak sama mcm mama kakak. sabar ye :))

Original CikTeddy said...

erm..mama kak M msti bangga tngok anak die kuat smpai skrg.. =)

Choki said...

Envy is never good Kak M..But saya x blame Kak M for feeling that way kat abang2 Kak M tu.I'd feel the same way.A mother's love is irreplaceable..You can have step mothers..True..But mak kandung kita will always be the shoulder we could lean on.She's still here Kak M.Her soul lives on within you..She's proud of you. I'm sure :-)

P/S : Pengetua MRSM saya dulu kata x elok basuh n sidai baju mlm2 sbb Syaitan kencing kat baju kita >_<"

MulutPayau said...

adik...sabar ya sayang.......

Prettywrite said...

speechless..
rindu M..baru ni sempat bw n komen2..
jaga diri ya..

.fariizza. said...

sabar ye kak M. sedih bila org yg kita syg, yg sentiasa setia dgn kita tak da. moga kat sana kita btemu lg dgn dia :')

Maii said...

tamau sedihnya. nanti kita dengar sama-sama lagu snds ;DD

Lia Irdelia said...

kita sama..
bezanya,
kamu mama dan saya abah,,

tabahlah ye...

Nong Andy said...

uwaaaa..

sampainya hati carik-carik hati aku smpai mcm ni.. sedih la..

nak nangis la.. aku pun rindu sesangat jadinya..

deno said...

sis sedih sangat bila baca kisah SuperM... sis juga kagum dengan SuperM yang kuat dan tabah... sebab tu sis panggil kamu SuperM,,, kamu kuat... sis tak boleh bayang hidup sis tanpa mama sis di sisi...

may allah bless you my dear

Lady Emilya said...

kak, jangan risau,Allah sentiasa ada dengan kita :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...