Miss Magnifique!!

Sunday, 19 February 2012

Historical Romance And Ethique

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

mama suka baca buku.
mama punya favorite genre ialah historical romance.
mama punya favorite author ialah johanna lindsey.
mama punya favorite book ialah once a princess - johanna lindsey.

arha~
macam bina ayat je. tapi bina ayat bahasa rojak. muehehe.

masa mama sakitkan, mata aku kan dah okay. okay means nampaklah baca buku walaupun jarak agak dekat.

mama suruh aku baca buku historical romance dia.
aku pun dengan kepatuhan bacalah buku mama tu, walaupun aku tengok cover dia macam pelik je.
*harap maklum, masa tu aku baru 15 tahun.*

(and masa ni walaupun mama dah start sakit, tapi, mama tak nak pergi check up kat hospital. so, masa ni aku jaga mama kat rumah.)

baca punya baca punya baca. (dengan ditemani kamus kehkehkeh)

aku: mama!!!

*mama yang juga sedang membaca buku. pandang aku. agaknya dalam pemikiran mama, asal lah anak dia ni menjerit, padahal mama kat sebelah je. teehee~

aku: i don't think i can read this book la, mama.

*aku dah pandang mama sambil mengerutkan dahi.
mama pula masih diam pandang aku.

aku: this book is so....

*aku terdiam.

aku: erm... adult.

*i think, mama faham apa yang aku cuba nak sampaikan. sebab ofcoz i cant say inappropriate words. tapi lama jugak mama diam. macam tengah cari ayat nak sampaikan sesuatu kat aku.

then, dengan lembut tapi tegas mama cakap,

mama: i want you to read this book, and take everything that you read, as a knowledge for yourself. niat itu penting, jadi betulkan niat. and i dont want you to learn or know all these thing from other people. i cant discuss this matter with you openly, but i want you to know these kind of thing. sebab mama memang tak nak adik tahu atau belajar dengan entah siapa.

*mama tekan kan ayat tu.

mama: and after you know, just keep it to yourself. and dont you ever dare to try it. curiosity kills the cat. before you curious, and wanna know about this, and cari another person to talk to. i better tell you and educate you. but, me too, cant let myself discuss it openly. so, take everything that you read as your own knowledge. and, again, adik. i dont want you to discuss or never ever try it with anybody! understand? lagipun, bahasa english adik makin teruk, kena banyak baca buku english and buka kamus.

*everything that i knew, was under my mom's supervision. apa yang aku tau, itulah yang mama tau sebab we read the same books. so, she knew what i've learned.

thanks mama, because of that, i dont need to know from others. and tak ter-influence dengan orang lain. :D

***
that's my mama.
bagi aku mama adalah seorang yang sangat open minded but at the same time she was conservative.
i love her! she was so unique. :D

we can talked freely about everything.
but everything ada limits.

aku belajar dari mama, mengenai limits ni. bukan limit yang negative.
tapi yang positive.

macam,
you can talk freely, tapi bahasa kena jaga.
you boleh keluar dengan cousin sebaya atau kawan sebaya, but mesti kena ada orang tua temankan eventho my friend and cousin perempuan.
you can read everything, but take it as knowledge.
you can listen to rock music or whatever you wants, tapi jangan pasang volume kuat-kuat.
you boleh keluar malam, but only with families and relatives.asalkan aku tak ikut diorang pergi tempat bukan-bukan.huhu.
you can be angry, but mind your words. jangan sesekali cakap benda yang tak baik.

*percaya tak dulu, kalau aku rasa marah pun aku cuma boleh cakap perkataan bengong. gila, ngekngok and kadang-kadang stupid(tapi, tak boleh cakap b*doh sebab kasar sangat walaupun maksud dia sama je. hehe) tapi, selalunya tiga perkataan tu lah.

dan lepas aku umur 19 tahun, aku baru belajar cakap b*doh, what the h*ll, what the h*ck, h*ll la, b*ngang la, b*ngok la, poyo..<-- hanya perkataan ini. perkataan lain yang lebih extreme, memang aku tak boleh nak cakap.

and kalau nak buang air kecil or ehem, aku akan cakap, "nak pergi tandas japlah." "nak pergi toilet jap la" but never said the words hahaha.
sampai cousin lelaki aku gelakkan aku, "adik ni bahasa skema gila. cakap je lah, nak k*nc*ng, nak b*r*k. family je kot kat sini."
family tak family, aku dah terbiasa dengan bahasa macam tu. ops, cousin lelaki tu bukan tinggal satu rumah dengan aku. dia dok umah lain, jadi dia tak tau macam mana aku kena brainwash kat rumah ni.hehehe.

and percaya tak, kalau in reality, aku lebih selesa guna perkataan, saya-awak, kita-awak, i-you.
jarang sangat guna kau-aku. ada juga guna, tapi, kalau orang tu cakap dulu lah. even kadang2 aku masih bersaya awak..hoho
kat blog ni je aku bebas beraku--aku.hehehe.

sebab dulu, masa kecik-kecik, bila aku dengan abang-abang aku, beraku-kau.
gila aku kena marah dengan mama. and mama memang suka pakai ayat touching,
"mama ni dahlah single mother.nanti orang kata mama ni tak pandai nak didik anak-anak mama."
that's why, aku dengan abang-abang aku, bersaya-awak, adik-abang, adik abangah..
and kedua abang aku kalau cakap dengan each other pun, bersaya-awak, atau abang-abangah.
skema tak abang-abang aku? haha.

oleh sebab aunty-aunty aku yang satu rumah ni dah macam kawan-kawan, so aku dengan aunty-aunty aku, bersaya-awak lah. okaylah kan. mana ada kasar kan.
haritu atuk aku dengar. free je aku kena marah..

atuk: adik! yang adik pergi bersaya-awak dengan aunty kn, aunty kz tu kenapa? tak sopan dengan orang tua bersaya-awak. kenalah bahasakan diri adik-aunty. bukan saya-awak. nanti dari bersaya-awak, tukar jadi aku-kau pulak.
*and yada yada*

ya, memang free aku kena lecture dengan atuk aku. lama pulak tu. aku lah kena marah bukan aunty aku, sebab aku yang muda. teehee~
tapi, sebab dah terbiasa. and sebelum ni tak kena caught dengan atuk aku. so, relax jelah. tapi sekali tu pulak, atuk aku terdengar. -_-'

nasib baik atuk aku tak reti main internet and baca blog.
mau dia terkejut tengok cucu kesayangan dia *ohmai! perasannya* bermaharajalela menggunakan perkataan aku.
kehkehkeh. <-- tengok siap ketawa macam ni lagi. pengsan agaknya atuk aku kalau baca blog aku. hahaha.

conclusionnya,
its not easy to be a single mother.
for me, oleh sebab mama aku dah put up a lot of efforts to did the best dalam mendidik aku, memberi kesenangan untuk aku. sacrificed banyak benda untuk aku.
that's why aku still nak menjadi yang terbaik and cuba yang terbaik.
aku tak nak apa yang mama buat semuanya menjadi sia-sia.

and, duduklah dengan atuk aku, korang akan diajar cara untuk bercakap dengan berbudi bahasa. hoho-

moral of the stories,
please baca banyak buku. and tak kisahlah buku apa yang anda baca, please take it as a knowledge and find the knowledge dalam buku tu, eventho its only novel.
budi bahasa budaya kita, jagalah bahasa anda. you are what you do and say.
love your mother.
be open minded but still kekalkan ciri-ciri ketimuran. (eceh wah)

p/s: aku ni poyosss je lebih. sekian. padahal, aku tak ada pun ciri-ciri ketimuran. bangun pun lambat weyh...sekian.

ikhlas,
adik~

23 comments:

Mr.Clive said...

mother...indeed, a very special person in everyone's life... :)

Lady Windsor said...

Salam TH,
thanks a lot for this entry..suka sangat...ada banyak persamaan pasal perkataan tu...akak x boleh sebut perkatan 'b*&doh' sebab takut my niece and nephew dengar, so kami sebut cik doh..yang funnynya semua akan diberi nama cik kat depan. Cik lem, cil lol, cik ngong...and at one time my nephew asked me...mommy what is cik doh? Akak dah terpinga2 terus cakap itu paste untuk play dough...fake sangat but then i believe there is an ethic that we hv to follow while having conversation with others kan...thanks adik!

Sorry terpanjang pulak komen..

Hanih Borhan said...

Sweet pulak bila t'bayang anak bacakan buku untuk mak... Awak tak rasa sweet waktu buat macamtu? Haha...

Kadang2 parent segan kan nak cerita benda2 adult stuff kat anak-anak... Of course, bukan semua anak lah, mesti kena consider umur, but still, bila umur anak-anak tu dah sampai untuk didedahkan sket demi sket pasai benda2 macamtu, parent masih susah nak slowtalk, resulting in most of the children carik sendiri explanation dari sumber2 yg boleh kita ragui, yg direct the kids towards negative things...

I love what your mom say to you regarding those things :)

Akue Achik said...

sy xska bca buku..

benda ni dah mcm disease..

tiap kli bca buku ngantuk..

tp bla kna pksa taw bku tu mmg ngam ngan jiwa, sy akn bca buku smpi tak igt dunia..huhu

i love my mom.. ^^

.........cP~ said...

Memang baca novel Inggeris banyak tolong dalam nak memperkukuhkan kemahiran (cewah ayat). Tapi, dah lama sangat tak baca jadi bahasa pun dah bahasa darjah satu balik. haha.

Well, my favourite will always be Jodi Piccoult. Tak sabar nak berduit kumpul buku dia.

Saya pun dengan kawan kebanyakan cakap saya-awak. Dengan abang nak cakap aku-kau? Nak kena pelempang?

Cakap bodoh? Makan cili la gamaknya...Kalau geram dengan adik-adik cakap, "pandainya la korang ni." takut diorang tiru benda tak elok. Ok, sebab saya seorang kakak.

ok dah. Komen lebih2 boleh jadi entry plak. Gomenasai.

yad'z said...

huuu.. dah terbiasa ber aku engkau dengan abang.. kadang2 ma marah jugak.. huhu.. tapi dah terbiase.. T_T

Noorieda said...

Assalamualaikum..

Awak tahu, saya touching betul baca entri2 awak ni...saya just nak gtau satu..

"ALLAH takkan bagi kita dugaan yang kita tak berdaya untuk menghadapinya"..

Harap awak faham..saya da baca most of your entries and..I'm very2 touching..hee~~

(Maaf la, bukan kat post ni yang patut saya cakap..hehe..sorry!) -_-

♥e'in♥ said...

arwah mama dh berjaya didik adik.. :)

Liselle MonCherie said...

Miss M,your mother indeed a smart person to teach you the...unspoken stuff,hehe.

Klu sy marahkn...dinding menjadi punching wall.hehee XD

aLyA_syGS said...

mama dia bagus :)

Lia Irdelia said...

gudgurl.. :)

A retarded kitty said...

aku eh saya tengah cuba jadi pengguna bahasa skema tegar

Telor Power said...

sesetengah keluarga boleh terima, sesetengahnya pula tidak. aku tergolong dalam yg tidak boleh menerima. tak pernah guna perkataan "aku. bodoh, mencarut2 yg lain" dalam keluarga
walaupun tengah marah

kay_are said...

its good tu have mother yang macam tu.. cukup open dalam membicarakan isu2 dewasa macam tu.. sesetengah ibu bile tanye isu yang macam tu.. jawapan dapat "budak kecik tak payah amek tau" so jadi r macam hal2 kat luar tu, blaja dari orang lain.. ape pun penggunaan aku ngan kawan2 bese je.. mungkin ngan famili kurang sopan kot.. bese guna panggilan je dalam famili..

tapi pelik.. kalau aku tu kurang sopan, nape guna aku ngan Tuhan? sekadar renungan bersame =)

MulutPayau said...

anak2 akak selalu tegur bila akak gunakan aku bila bercakap ngan kawan2...ye lah kan, bila dia orang guna aku..kena marah...

Nisa Greennnpanda said...

ok, I'm a bit like you..
I don't say aku-kau to anyone, ever..hehe...

i like this entry.. I think I should follow the foot steps pf your mother.. coz..I'm juz like her, huhu~.. T_T

fierul said...

hehe skrg nie rajin nk baca blog y english . puisi or y seangkatan dgnnya .. hehe .. terasa teruja even kadg2 dorg nie pakai bahasa tinggi .. :)

deno said...

love this entry.. :)) sis rasa kita ada persamaan.. in my family,sis lima beradik tak pernah cakap aku.. engkau.. or what ever ayat yg kasar.. kalau bercakap mesti dgn nama panggilan mcm kaklong, kakngah, kak obi, kak ana.. bahasa pun mmg kena jaga coz kalau tak sopan mmg kena marah dek my abah n ma. then, kalau berckp dgn kwn2 sis mmg tak pernah ckp aku engkau, just sy n awk.. yes. thats me. dlm blog pun sis guna deno coz sis rasa aku itu agak kasar.. tapi sbnrnya 'aku' boleh digunakan untuk menggambarkan diri kita, kita bercakap tentang diri kita dan tak salah guna 'aku'. ia atas keselesaan masing2 dan yang pasti, sis suka cara M menaip entry walaupun menggunakan 'aku' pengganti diri M.. :)

p/s: thanks M.. exam agak susah tapi sis harap result yang baik.. insyaallah... :)

Woofer Storm said...

dulu rajin baca novel smpi rabun,kini tidak lagi..layan blog je mampu..ehhehe

R Machomil said...

Machomil berada di jakarta,Budi bahasa budaya kita. Eceh terpantun la plak XD

Anyyss Shuhaimi said...

Alhamdulillah.
kena terapkan amalan berbudi bahasa dalam diri tuh.
barulah umppphhhh... :)

CekbOlat-bOlat said...

lepas exam spm.. brtmbah malas bce buku.. ekekekee..

suke cara mama akak (^^,)

Juliet_iRa~" said...

mama mmg pndai didik anak2 dia..:)

how lucky u are..

^______^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...