Miss Magnifique!!

Saturday, 18 February 2012

Oatmeal Face Scrub (DIY + Review)

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


atas permintaan beberapa blogger di entry >ini< .
okay, now, aku cuba buat diy and review sebaik mungkin walaupun tak tunjuk muka, okay?
teehee~
this diy, untuk lelaki pun boleh. (untuk lelaki yang malas nak beli pencuci muka dan tatau nak guna apa, as produk untuk kulit muka mereka, juga yang nak kelihatan kacak bergaya tapi tak suka keluar duit untuk produk2 yang mahal atau malu nak beli produk muka sebab takut dikatakan hilang kemachoan hahahaha)
and, untuk LADIES! confirm korang suka! no, you will love it, like me! xD

sangat mudah, senang and korang tak payah nak susah-susah cari bahan atau susah-susah keluar duit banyak-banyak. yang korang perlu hanya lah oatmeal! tak kisahlah brand apa.
asalkan korang ada oatmeal sahaja. ouh tak payah air panas dan susu. itu untuk korang makan okay.hehehe.
so, kalau pencuci muka habis, atau rasa pakai macam2 produk dah tak jalan. cuba lah try buat ni.. :)

Do It Yourself:
so the thing you need is oatmeal.

aku beli oatmeal ni, kalau tak silap aku, RM2.90 je. hoho. murah and tahan lama. :p
ni yang quickcook, dia dah add in flavour lain, kalau dapat yang original oatmeal lagi bagus. 
aku letak oatmeal tu kat dalam drinking water saver ni.hehehe. sebab senang nak curah kat tapak tangan. senang simpan.  harga botol ni RM5 je beli kat daiso. 


1st step,
korang basahkan muka korang macam biasa, lepas tu...
tuangkan oatmeal kat tapak tangan. lebih kurang banyak dia macam kat tapak tangan aku tu. oleh sebab aku pakai botol so aku curahkan ke tapak tangan. tapi, kalau korang pakai yang untuk kat rumah punya, korang pandai-pandailah ambil sudu. rasanya satu sudu besar cukup kot. atau maybe dua sudu? entah pandai koranglah agak eh.
2nd step,
genggam tapak tangan dan curahkan air kat tangan. guna paip boleh, guna cebok boleh, guna shower pun boleh. atau kalau korang tak nak bazir air, korang rendam tangan korang kat dalam cebok yang ada air pun boleh. suka hati ey.
pastikan air tu tetap masuk kat tangan walaupun digenggam. kena genggam sebab tak nak oatmeal tu jatuh and terkeluar,  and then tak nak bagi dia cair sangat, bagi dia lembap-lembap.
3rd step,
okay lepas dah curah air tu, korang buka tapak tangan then, er, guna tangan tekan or lumatkan dia. (betulkah bahasa melayu ku ini?) or macam cubit-cubit dia. (haha, apakah bahasa melayu ku ini?)
tapi, selalunya tang macam ni, oatmeal dia belum lembut lagi. biar oatmeal dia lembut tapi bukan cair tau.
note: kalau oatmeal baru, lambat sikit nak jadi lembap, kalau oatmeal lama, senang sikit sebab dia dah memang hancur sikit.
4th step,
okay bagi aku yang macam aku punya kat atas tu tak berapa nak lembap and lembut sangat.
so,
curahkan lagi air.
5th step,
ni dah sah memang okay dah. kalau korang rasa macam tak lembap and tak nampak macam kat tangan aku ni, korang just tekan or gaulkan or kacaukan (perkataan apakah yang aku gunakan ini?) -_-' atau ambil sedikit air letakkan sikit kat tapak tangan untuk bagi dia lembap and rupa dia macam kat tangan aku ni.
tadaa~ mesti jadi macam ni tau..hehehe
note: pastikan kepingan oatmeal tu jadi lembut, sebab aku pernah pakai masa kepingan oatmeal tu tak lembut, dia agak kasar. dan tak best bila scrub kat muka. so kena pastikan dia lembut (tapi bukan cair tau) untuk kesihatan kulit. hehehe.

6th step, 
bila dia dah lembap, dia akan ada air oatmeal macam gambar ni. so gambar yang kat atas tu, korang genggam and biarkan air putih tu keluar ke tangan korang yang lagi satu ni. 
so yang ni korang sapu kat muka. sebab air oatmeal warna putih ni juga bagus untuk wajah kekal lembap dan lembut dan brighten your skin. lepas lumurkan air putih ni, jangan bilas muka dulu. lumurkan oatmeal pula kat muka lepas air putih ni.
7th step,
then lebihan oatmeal yang lembap kat tangan korang lagi satu tu, korang sapu kat muka. buat macam scrub. macam gambar ni. and kalau korang rasa oatmeal tu kering sangat lepas keluarkan air putih tu, korang letak sikit je air. jangan letak banyak sebab dia akan jadi cair.
sorry no face, ngehehe. tak ada kepala macam mana nak tunjuk kan? so kalau kat muka pun dia lebih kurang macam ni lah, masa korang lumurkan ke seluruh muka. just guna macam scrub biasa.
seriously masa tahap ni, aku ada jugak terasa macam nak makan oatmeal ni. bau dia sangat nyaman bau oatmeal! nyummy~

8th step,
kalau korang rasa oatmeal tu macam banyak lagi kat muka, korang boleh terus scrub sekali kat leher korang. aku pun yang ada lebih2 tu, aku scrub sekali leher.hoho
then, bilas muka. hehe.
tapi ni tangan. teehee~~
ya, aku memang gelap, tak payah kutuk. okay. >,<
and ya, aku tau tangan aku ni tangan tak pernah buat kerja. so, tak payah kutuk jugak. >,<

Review:
bagi aku yang dah dua bulan juga amalkan pakai oatmeal ni as scrub. selalunya aku suka pakai malam. aku pakai sekali sehari. (kalau rajin) kalau malas, aku pakai selang sehari.
sebab texture dia lembut, dia boleh jadi pencuci muka juga.
so, insyaAllah muka korang tak rosak kalau pakai hari-hari..:D
tapi, aku tak berani lagi pakai sehari dua kali.hehehe. once a day is enough i guess.

lepas pakai and keringkan muka semua, cuba korang rasa muka korang sendiri.
muka rasa macam naturally clean and moist je.hehe.
rasa soft, clear and bright. :D

even, dah dua bulan pakai ni, parut jerawat lebih senang nak hilang guna ni.
skintone pun aku rasa sejak kebelakangan ni makin fair and even.. :D
(er, ke sebab aku memang rajin pakai mask jugak?)
aku tak taulah, sebab lepas pakai ni, aku suka pakai mask, kalau aku pakai malam, aku akan terus pakai sleeping mask. then, tidur. :D
arha~
lepas pakai ni, kalau pakai toner pun dah cukup kalau tak nak pakai moisturizer. sebab muka anda memang soft and moisture gila..
percayalah. kalau tak percaya, cuba try buat. :p teehee~
aku pernah juga lepas guna oatmeal ni, tak pakai toner, moisturizer ke, mask ke. biar je macam tu. tetap okay.(atau lebih tepat lagi sebenarnya aku malas haha)
 tak kering and tak berminyak. kulit rasa soft je. 
*lebih akan jadi cantik lagi, kalau korang selalu ambil wudhuk, mesti macam ada nur je muka korang.*
hehehehe...

conclusion,
muka jadi lebih bright, soft, moist, and clear. (serious! pakai continuously la) xD
even kalau korang pakai sekalipun, korang dah rasa macam best gila and kulit muka jadi soft..:D
and tak mahal langsung. 
aku beli yang kecik je kot. harga RM2.90. lagi masa beli tu ada extra 50g.
ngehehehehe.
so, cuba try, and bagi komen eh..:D

p/s: er, korang faham ke apa yang aku cuba terang and bagi steps ni? aku tak reti nak buat video. hoho. and sorry kalau gambar tak clear. aku pakai bb punya camera je -_-'.
kalau tak faham, tanya la eh. kalau faham, try buat la eh. hehehe.
then, bagitau aku, okay?

p/s 2: sekarang ni aku tengah baru-baru nak mencuba guna oatmeal and honey as a mask. kalau aku dapat good result for my skin, i will give a review & diy lagi. (^_^)v

p/s 3: special thanks to my cousin, rb. yang sudi tolong aku snap pictures. kalau dia tak tolong snap pictures memang alamatnya tak siaplah diy and review ni harini jugak. hehe.

p/s 3: kebaikan oatmeal untuk face and skin ni, korang boleh google benefit oatmeal for face and skin.


xoxo,
Miss M~

61 comments:

HeNRieTTa JoSe said...

Thanks adik gor the share....rietta xmam oat sebab dia lembik and quite sticky...tp slalu buat beskut utk raya ada lebihan...kdg smpai baw....so skang lebihan beskut raya tuh, ada la guna nya....hehehe....once again....thanks adik...

Liselle MonCherie said...

Wow! Nak try la
Mana ade tanned! Cerah je sy tgok
cantik tgn Miss M jari2 panjang! mwhihik! <3

ijA said...

Thanks..nak cubalah...

Nyamuk Terbang said...

bleh cuba nie

O CIKTEDDY said...

wah..serius excited nk try..maceh kak M cayang! ^_____^

Marya Hana said...

1st time tahu pasal ni, nice sharing dear (:

Teenager Housemaid said...

kak rietta: no problemo, sis.. hehe.. sayang kalau biarkan je oatmeal tu. kat rumah ni, ramai yang makan oatmeal, that's why saya kena beli sendiri oatmeal tu sebab dah jadi rutin..hehehe, macam kejam je ambil makanan family untuk muka teehee~

liselle: sure, baby, u can try it! best!
arha~ tanned la..hoho..

ija: cubalah! best:D

nyamukterbang: cubalah. tak menyesal punya..:D

.........cP~ said...

Pergh.. Saya tak reti menjadi begitu kewanitaan. Pencuci muka yang ada pun tak terlarat nak pakai. Hahah. I'm a lazy girl.. Dolce far niente.. Muahaha

eita said...

oho..pas ni leh lah cuba..

Akue Achik said...

fuyoo...petua bguna ni..hehe

thanks 4 sharing! ^^

xila riston said...

nak nak nak try...sok nk cr oat....!

missSenget said...

bole cantik laa ai lepas ni..

kehkehkehe..

Ezad Skytech said...

wahhh...siap ada review ni..boleh la cuba nanti..kosnya pun murah je kan...:D

deno said...

yeahhh!!! thanks for sharing dear.... lepas nie sis nak cubalah!!! :)

Noorieda said...

Huhuhu....pakar kecantikan ni..hihi

chemay said...

lepas ni boleh try pulakkk.
:)

Mr.Clive said...

what theeeee---????
pelik giler..haahahah

TH,sowee blom reply email.rini bz sikit kat luar,blom sempat duduk depan pc g...hehe...skrang baru aje start... :P

akoo pae said...

wah mesti muke kamu cantekk ni..=)

Jerr said...

Nice tips . Haha.

Dropby :)

Lady Windsor said...

Thanks sayang..hihi..esok pagi nak try...muah! Bonne nuite!

hanaahmad said...

pergh pergh pergh. aku berjaya membaca dengan tanpa berkelip. mahu cuba gini!

shera haifa said...

owhh cm tu..
tapi kalau jenis yg pemalas cm akak nie, apa2 pun xboleh.. hehe

Nath said...

scrub scrub time :D

Anonymous said...

hahaha..nie yg best nie..suka akak..murah dan jimat..hehehe nak cubalah..kalo ok..akk bg tahu tau...
->kak nasha

semutsengal said...

tangan kau pucat. Err

~SaL IjOu~ said...

miss M pakai mask jenis apa ya? ^^

~SaL IjOu~ said...

wah, kene cari sedikit waktu utk amalkan ni..sbb balik keje da sgt penat..huhu~

ajumohit said...

akak pernah dpt petua ni masa attend grooming classes dulu, good sharing, tp tak buat2 lagi huhuhu

Nisa Greennnpanda said...

wah...
thanks for the review ye my dear.. ^_^

mmg ade stock oatmeal kat umah nie..leh aa jdkn scrub pasnie.. >_< leh hilgkn black heads x? coz hidung sy mmg byk gile black heads, huhu~.. T_T

si robot comel said...

segera mendapatkan oatmeal esokk,oh yeahh, thanks :)

reenapple said...

wow... mesti kulit kau cantik kan???
cuba lah juga.. hahaha

Ayie Abas said...

pandai bagi tips laa teenager nih...tu tangan teenager kn? nampak bersih licin kulit tgh tu...huhu

saffiya_aleesya @ echa said...

wahh bagus berkongsi rahsia ni.nak cuba laa..senang dan modalnya murah jer..

ZORA said...

boleh try ni......!!!

Lady Emilya said...

wow petua ni, wah macam best je :D

rezeki said...

salam

oatmeal hehehe

bapak tetiap hari mengadap oatmeal ni , tapi semangkuk buat sarapan setiap hari hehehe

::WafaIrdina:: said...

wowww
konfem klit suci n bersih opp
nk try lar cegini
p oat plak xde
hihi~~
:D

Mizz ErMa said...

wah, nampak macam menarik aje..petang nanti nk kua p cari oatmeal lah..hehe

aiEz said...

errr dah macam guna bedak sejuk je...hehe...

Nur Sakura said...

heheh... lau ade oat nk try lah...

emy zulaiha said...

paham..nnt nak try jugak lah! :)tq for sharing miss M. :)

Miss Nadya said...

kena amalkan nih..:)

p/s :: boleh jerk....:)

as long as kita tak letak ads dari google ads ke adverlets ke..:)

cik ika said...

wah..kne try ni..jerawat ta nek ke??

ckLah @xiiinam said...

Rahsia yang berguna...

Salam kenal.

amy syahiera said...

wahh ! macam best je ,
nak cube jugakk lahh , haha :D

lisa said...

ingatkan untuk makan je, nak try la nanti :)

syafiqakarim said...

huaaaaa.baru tahu.nak try nak try!
sambil cuci muka,sambil sedut2 makan
sikit.hahahha eh?
-_______-

cinta siswi said...

kena try buat nie..hehe.. :)

❤~Emma Abduh~❤ said...

waaa kreatif....hehe....

R Machomil said...

boleh try ni XD

Selendang Merah said...

owh baru taw...sat g nak pi kedai cari brg2 dulu...lepas tu bawu cuba..lepas nie muka sm mcm korea lah..hehe

~SaL IjOu~ said...

p/s: ow..hmm, menarik..nnt akak nak cuba~ mekasih miss M~ ^^

Nisa Greennnpanda said...

owh ye ke dear?
utk whitehead b'kesan eh?
nnti sy try gak la, mane tau blackhead leh hilg gak, hehe.. XP

tp x check lg stok oatmeal ade ke x kat umah nie.. rs nye ade kot.. nie br smpi umah, ngeheheh.. XD

Ungu Violet said...

naper nmpak tangan jerr...nk nmpak muka dia gak...hehehe..

kay_are said...

gune oat letak kat muka?? series boleh ke? lame dah tak pakai pencuci muka rase nye.. dulu pakai, lagi teruk muka jadi lagi ade.. so last2 terus stop.. nampak lagi ok.. natural lagi.. =P

ILA HonEyBuNNy said...

okeh....

komfom nak cuba...tetiba rasa nak jaga kulit neh..ehhehe

Miss Nadya said...

nad buat semalam tapi nad salah oatmeal pulaks..;)

Anyyss Shuhaimi said...

Wow!
menarik! rasa macam nak buat walaupun malas nak buat. ekekeke

CekbOlat-bOlat said...

huyooo tgn.. memula ingt tgn lelaki -_- heheheheheheehehehehehehehe

eh kak,mne gelap pom,cerah la kulit akak.. tgn bolat tembam >_<

Juliet_iRa~" said...

thankss dear!:)

akk wat honey n lemon as a masker sekali seminggu...utk licinkan kulit juga..tp lepas ni blh la try oatmeal plak..heee

nini said...

aiseyh...cam best je...wajib cuba ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...