Miss Magnifique!!

Thursday, 23 February 2012

Perempuan Bergaya Kerana Lelaki?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


aku paling tak boleh nak terima statement kat tajuk di atas. (hehe)
aku tak tau kenapa lelaki suka perasan, perempuan bergaya and nak nampak cantik sebab lelaki. euwww~
mungkin adalah perempuan yang macam tu.
tapi bagi aku tak ramai mana pun.

aku lebih rasa perempuan nak bergaya and nak cantik sebab perempuan.
no no no.
bukan sebab diorang lessssbian.

korang tau kan, yang perempuan ni suka benda-benda yang cantik.
jadi bila diorang nampak perempuan lain cantik, mestilah diorang pun nak cantik and bergaya.

kalau perempuan nampak lelaki, dan tetiba perempuan tu nak cantik, adakah dia nak cantik macam lelaki tu?

*meh jadi macho macam i, girlsss* 

ouh ouh no no no..
mestilah perempuan nak cantik macam perempuan yang dalam magazine, dalam tv, macam retis and blablabla...

contoh macam perempuan suka make-up,
kemonlah,
aku tau majoriti lelaki Tak Suka perempuan pakai make-up.
aku ada dua orang abang, *campur lagi dengan bestfren abang-abang aku, kazen2 lelaki aku*
kebanyakan semua tak berapa nak berkenan dengan perempuan make-up tebal. atau even make-up nipis.



seriously, diorang memang tak suka perempuan pakai make-up.
tapi, perempuan masih lagi pakai make-up!
kenapa?
kerana perempuan make-up bukan sebab lelaki!!
betulkan, wahai ladies semua?

kalau nak ikut taste lelaki, maknanya perempuan semua tak payah pakai make-up! just natural beauty.
tapi, perempuan masih make-up, sebab media telah mencuci otak perempuan-perempuan bahawa perempuan kelihatan cantik memakai make-up

contoh lagi high heels, lelaki ingat perempuan pakai heels sebab nak tarik perhatian diorang. sanggup sakit kaki hanya nak tarik perhatian diorang.
oh gosh!
puh-lisss la...

menangis lelaki tengok perempuan pakai heels tinggi macam ni kot.hehehe


ni kita cerita dalam malaysia je eh, 
majoriti lelaki dalam malaysia ni, ketinggian diorang sedang-sedang je. and ada gak yang memang err tak berapa nak tinggi.
sangat sikit lelaki yang mempunyai ketinggian 175cm and above.

dan walaupun setengah dari perempuan malaysia ni adalah err, comel-comel je ketinggian mereka.
ada lagi setengah perempuan malaysia, yang boleh dikategorikan sebagai tinggi (tapi kalau kat barat tetap pendek hehehe)
so, kenapa perempuan yang dah memang tinggi tu nak pakai heels yang tinggi-tinggi tu sebab lelaki?
sedangkan kalau perempuan pakai heels, confirm lelaki tu sama ada sama tinggi dengan perempuan atau kadang-kadang perempuan tu lebih tinggi dari lelaki.
*melainkan lelaki tu tinggi macam abang aku, 180cm*

dan kebanyakan lelaki yang tak berapa nak tinggi ni, tak suka perempuan pakai heels sebab tak nak nampak ketidakberapatinggian nya diorang ni.
tapi, perempuan tetap pakai, sebab apa?
sebab media telah mewar-warkan bahawasanya perempuan sangat cantik pakai heels.

kenapa perempuan suka bergaya?
sedangkan kalau nak diikutkan lelaki lebih suka perempuan pakai baju kurung je sudah. cantik, tutup aurat. penuh ciri ketimuran. pakai tudung bawal je pun dah manis.

tapi, perempuan nak juga bergaya, dengan pakai skirt kembang labuh, dengan tudung shawl berbelit-belit, dengan blaus pelbagai rupa.
dengan mencari pelbagai jenis jubah modern, dress labuh. 

dan bagi yang tak bertudung pulak, suka something yang nampak girlish and cantik and agak seksi. macam mini dress, skinny jeans, baby-t, skirt pendek, shorts and many more.



kalau nak dikatakan perempuan ni bergaya untuk lelaki, baiklah jadi yang manis, and sejuk mata lelaki memandang. lagi senang nak suruh lelaki jatuh chenta.

tapi, perempuan tetap memilih untuk pakai mini dress, skirt labuh, dress labuh, skirt pendek and entah pelbagai jenis baju kat pasaran.
yang pakai tudung belit-belit, yang rambut blonde. cakap je lah.

sebab apa?
sebab media kata, ouh, perempuan lagi seksi lagi cantik. perempuan rambut perang lagi cantik.
media kata lagi, takpe2, bertudung? no hal. pakai je skirt labuh, baju blaus ni cantik2, shawl ni boleh berbelit-belit.
cardigan ada walaupun pakai baju ketat.
and just so many more.

adakah lelaki masih lagi ingat perempuan nak nampak cantik sebab diorang?
oh puh-lisss...

perempuan nak nampak cantik bila tengok retisss tu cantik,
contoh,

cantiknya seohyun lawanya dia. nak cantik cam ni lah!

*ous yeah, let's follow me. i;m the captain!*

ouh! smokey eyes avril lavigne sangat dramatik and mystery!
ohmai! lisa surihani sangat comel!
nak sweet and cute macam selena gomez ! 
nak stylo macam yuna!
so, you got what i mean?

perempuan nak kelihatan cantik tu bukan sebab lelaki, mungkin ada tapi bagi aku ianya minoriti.

perempuan nak nampak cantik sebab perempuan.
sebab media yang memainkan peranan utama.
sebab perempuan rasa insecure, kalau diorang tak bergaya and stylo macam tu.

bagi aku, normallah perempuan suka benda yang cantik, and nak kelihatan cantik. cuma-cuma, at the end, tepuk dada tanya selera. sama ada rajin atau malas. sama ada nak nampak stylo atau kesederhanaan.

but, sangat tak boleh nak terima kalau sebab lelaki..hoho...

what say you?

p/s: err..aku tak kutuk sesiapa, sebab aku pun kadang2 termasuk dalam golongan yang termakan dengan kata-kata media..sekian. :p cuma aku tak puas hati nape lelaki selalu rasa perempuan dress-up atau make-up atau nak nampak cantik sebab diorang. tsk!! cuba tanya perempuan-perempuan kat sini confirm diorang menafikan.
percayalah, perempuan nak nampak cantik sebab diri sendiri dan juga bila diorang tengok perempuan lain yang cantik, sweet and cute! :D

p/s2: i loveee fashion and beauty, but never be stylo and pretty. because i am me. and i'm comfortable with myself. 

xoxo,
Miss M~

46 comments:

Woofer Storm said...

sy bukan tak suka ppuan make up,cuma tak berapa kenan bila ppuan make upa berjam2..ehhehe

slmt mlm adik,.

ZORA said...

ade betulnyer jugak..:)

Diyana Norman said...

HAHAHA saya sebagai seorang perempuan bangga dengan entri anda.
betol tu. kite bergaya untuk kepuasan sendirik bukan sebab guys.

mysara said...

i like this entry! hehe
lelaki je yg slalu prasan..
pdhal pmpuan ni mmg dpengaruhi dgn media..hee

EL MARIACHI said...

lady are like to be seen and man are like to be heard dear...

Diana Azis said...

huhu..takkan la sebab lelaki je nak bergaya..sungguh tidak betul TH, bg akak, memang betul la tu..bermekap, bergaya untuk diri sndiri..takkan nak tgok diri sendiri tak kemas kan..

anyway, nice entry dik :)

mimi mimo mimo said...

yeahh!!
sy suka tgk perempuan cntekkkkk..*not bcoz im lesbian*..hahaha
yg cntik tu indah jk kt mata..

n sgt stuju ngn sttment
perempuan cntik BUKAN utk LELAKI..!!!

Miss Butterfly said...

kite tak suke mekap! hiks~ :p

Akue Achik said...

OYEAH!!!sangat setuju!

perempuan,,fhm2 la..hoho..

bila da kawen tu kot la kot..cantik demi suami.. ^^

Aishah Jahirah said...

akak lak xsuka n xreti bermake up...hahaa...blh je selamba keluar rumah without any make up...tp bila dtg mood nak melawa tu sekali sekala mula mengerjakan make up org...haha

khairul said...

jgn make terover2 sgt..nanti lagi hudoh !

syafiqakarim said...

tu la.pelik kalau perempuan bergaya
comel,cantik,gojes bagai utk lelaki.
tp still ada la kwn2 yg ckp mcm tu.
kalau xcantik2 takot bf larikkk.kemain statement depa.haha

i loikeee this.

Choki said...

Awesome entry Kak M.Baru ada clarity skit kat "org2 tu" XD

misz uzmy said...

yeeerrr batul2...
jadi diri sendri bukan kerana orang laen..

^.^

HeNRieTTa JoSe said...

yeap....rietta mmg xsuka make up...ekekeke....tp itu la...kdg2 kena pot pet jugek ngn akak2 senior...

Aien Not Alien said...

bergaya untuk kepuasan sendiri ye jugak, untuk kelihatan cantik seperti perempuan lain ye jugak, nak kelihatan cantik seperti yang disogokkan media ye jugak, nak kelihatan cantik demi berhias kerana lelaki ye jugak, nak kelihatan cantik demi memenuhi selera tiba2 teringin berhias pun ye jugak.....


masing2 dengan sebab tersendiri....entri menarik... ^_^"

Nath said...

when gals don't make up, guys will looks at other pretty gals;
when gals make up, guys will complain too fake

when gals don't dress up, guys feels ashamed to bring her out;
when gals dress up, guys will complain she's too fancy

when gals don't wear heels, guys complain she's too short;
when gals wear heels, guys complain she's too tall

when gals are over self conscious, guys get turned off;
when gals are over confident,
guys' ego are being crashed!

Just be who you are and love what you do, your guy will love you for who you are ;)

CaDLyNN said...

girls suke cantik untuk rase confident :) bukan sbb laki ye...

cik ika said...

err..kne lak batang hidung ika..tp ika jnis ta make up..cume suke tgk style2 tbaru skg..

nuyui a.k.a miss YUI said...

suka jd dri sndri n bkn sbb org lain..

O CIKTEDDY said...

yes3,cik stuju!kiteorng bergaya sbb kiteorg suke..kan3?hehe

Telor Power said...

owh...sgt tergoda kalau ada gadis tapi tetap reject pasal kos alat solek yg tinggi


tak mampu den

H.S said...

girls want to be pretty for personal satisfaction.

to increase their confidence.

to feel good about themselves.

not necessarily because of guys. :)

lisa said...

lisa tak pandai pakai mekap dan malas nak belajar pakai mekap. hehe setuju dgn M pasal entri ni. kita bergaya bukan sebab lelaki! sebab naluri perempuan kita sendiri yang suka nampak cantik :)

aku HaniAsyira said...

betul2.. pompuan nak cantik sebab supaya dy rasa selesa dgn diri sendiri..

Aqiim said...

adakah entri nie bertujuan untuk menjawab persoalan dalam entri saya?
hahaha :P



ehhhh kita nie dah dua kali entri macam nak sama je..
suratan atau kebetulan?
hehehe :P

poohrist said...

setuju..
perempuan nak cantik sebab nak nampak cantik macam gurl lain dan tak nak dikata tak up to date..
bukan sebab lelaki..

LyNdA Aziz said...

perempuan always nak nampak cantik . no no no . bukan sebab lelaki ...

LAici KAng Ais said...

make up tak salah tp jgnlah over sgt.tepek ngan bedak pun leh jd putih.haa.

yad'z said...

saya tak pandai bergaya.. sekian.. hahaha


saya suke care avril .. dia suka lain dari orang lain. =)

Istighfarin.com said...

perempuan jaman sekarang lebih suka dibilang sexy dari pada cantik, lihat saja pakayannya, memamerkan kemulusan tubuh semua. Mereka suka kalau di bilang sexy. Padahal sexy itu artinya "merangsang alat kelamin pria"
Aneh sekali kau perempuan... Kalau boleh kasik saran, ikutilah pemilik blog ini, pakaylah jilbab, ok!

saffiya_aleesya @ echa said...

bergaya bukan sebab lelaki tapi untuk kepuasan diri sendiri..dah penat2 bekerja apa salah manjakan diri dengan beli make-up, pakaian,handbag, kasut dan segala macam mak nenek aksesori kan..jadi lelaki tlg laa jangan terperasaan yang perempuan buat semua ni utk uols hahaha

Liselle MonCherie said...

Yes! Betul kita pakai cantik2 sebab
we feel what we want to wear
what we want to do
not because to find love with man
Hehe wlpun sy byk bergaya mcm boyish
hehe. :D Loving this entry <3.

Saddila said...

setuju2. tapi mak saya bergaya sebab lelaki. hihi laki die suruh. kihkihkih

teha said...

biaselaa.. perempuan dan kecantikan mmg xdpt dipisah kan.. bkn sbb lelaki ok.. hhahahaa !

teha said...

biaselaa.. perempuan dan kecantikan mmg xdpt dipisah kan.. bkn sbb lelaki ok.. hhahahaa !

Anyyss Shuhaimi said...

aku rasa nak cantik sebab diri sendiri ada la. tak heran pun orang nak kata apa. huh!

syakey said...

bergaya untuk keyakinan diri. :)

Lady Emilya said...

sangat betul! :D

reenapple said...

yea.. saya setuju.. hehehhehe

tapi aku tak suka make up. tak suka melawa.. hahahaha. -P

Mizz ErMa said...

agreed 100%! hihihi kalo nak diiqotkan dgn lelaki, mmg diorang xnak kita mekap2 tapi apa kita peduli? kita mekap sbb kita nak nmpk cantik d mta kta walaupun d mta diorg nmpk sebaliknya..hik3,

kay_are said...

perempuan nak cantik ke ikut suke dorang je.. takde r kesah pun.. tapi kalau isteri.. memang kesah! nasib tak kawin lagi.. =P

~SaL IjOu~ said...

akak pakai cantik & suka bergaya utk kepuasan & keyakinan diri..sekaligus rasa lebih bermotivasi menempuh hari~ ^^

Juliet_iRa~" said...

akk cntik utk diri sendiri..hee

tp akk xmake up sgt pon..so?bkn utk cpe2 laa..ahaha

CekbOlat-bOlat said...

mekup cuma bgi ada keyakinan diri..

setuju dgn kak M..

Anonymous said...

owh my..kenape saya ada naluri spt diatas..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...