Miss Magnifique!!

Saturday, 31 March 2012

Aku Tanya, Korang Jawab, Boleh? Please..=)

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



nak tanya pendapat korang,
umur aku dah 21 tahun.

korang rasa apa lagi perkara yang patut aku buat, and cuba untuk buat?
benda apa yang patut aku move on?

kerja apa?
nak buat apa?
perkara baru apa yang aku boleh cuba?

yang boleh buat life aku lebih meaningful.

korang tau apa-apa community yang aku boleh join?
kerja-kerja kebajikan ke?

aku sebenarnya blur.
aku nak menulis and teruskan dalam bidang penulisan.
tapi, aku tak banyak pengalaman.
and aku selalu ada mental block.
aku nak kumpul pengalaman.

tapi,
aku pun tak tau apa yang seusai dengan aku.

aku ni dahlah macam ni.
what should i do?

aku rasa sekarang ni aku tak buat apa-apa,
melainkan,
tidur, makan, blogging, rehat, baca buku, menulis, tengok cerita and rancangan korea.

aku pun sebenarnya nak kena dapatkan income.
sebab aku nak cuba cari duit sendiri.
tak sukalah nak mengharapkan orang.
haish.

tapi,
haish.
tapi lagi..
lepuk kang.

aku minat nak travel.
tapi, tu ler.
siapa pulak yang nak teman aku travel.
and macam nenek aku bagi je aku travel. 


korang ada suggestion?

sila bagitau di ruang komen.
huhuhu..
please, yang bernas..:D

apa-apa suggestion,
mana tau lepas ni memudahkan istikharah aku..:DDD

er,
aku ni tak tahu apa-apa.
tak ada pengalaman.
tak ada bakat.
tak tahu apa-apa.
tak ada apa-apa skill.

i am zero.
but i'm willing to learn.
because i wanna be a better person.
and i'm willing to try something new.

sebenarnya ada macam-macam dalam kepala aku.

but, i think maybe i should tanya pendapat orang juga.
tanya pendapat korang and korang and korang.

p/s: aku lepuk orang yang bagi suggestion suruh aku kahwin and jadi surirumah.. 


ikhlas,
me~

39 comments:

eLLa n aLia said...

bleh gak penuhkan diri dgn kemahiran dulu.. blajar memasak, baiki komputer, menjahit, menanam bunga, hasilkan benda dari bahan terbuang.. smntara blum ada krja.. kalo ada kmahiran, krja tu dtang sndiri ke kita..

Haruno Hana 하나 said...

akak suka menjahit tak? kalau suka, cuba lah jahit felt.. boleh la dpt income sikit2.. x pun online bussiness.. jual baju ke, tudung ke.. dpt income sikit pun dh ok dr takde lgsung :)

Nong Andy said...

hehehe.. x brani suh kau kawin ekekekeke.. takut kena lepuk !

er.. hasilkan novel or cerpen byk2. pengalaman? pi bercinta ahahahaha.. gurau jer. jgn lepuk!!

cerpen/novel x semestinya pasal cinta. pengalaman? ala.. tgk movie n baca novel pun boleh gak dpt pengalaman hehe..

next? er.. jual barang online. kata nak dptkan income sendiri kan? hehe..

amacam?

Miss Starshine said...

setuju dengan Haruno Hana. boleh menjahit and buat online business. Mungkin bole jual shawl, baju yg mcm akak pakai.. tambahkan ilmu dunia dan akhirat. emm, teruskan membaca tapi, jaga kesihatan.. hehe. tu je kot.

aku HaniAsyira said...

mcm org dah bg contoh mcm2 dah.. awak suka menulis jugak kan... insyaallah awak suka membaca gak mesti boleh buat citer bes jugak nnti... =)

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...

adik boleh jugak buat online bsnss...jual barangan pompuan spti baju or shawl..skrang ni ramai yg suka soping online...itu pndapat akaklah....(sama ngn pndapat yg lain)
Yang pnting adik jaga ksihatan ya...

Aqiim said...

awak kan suka menulis?
so apa kata awk gunakan minat awak dalam bidang penulisan tu untk buat duit?
belum cuba belum tahu!
heeee :D

Miss Purple said...

awak suka menulis kan, boleh buat cerpen atau novel dan hantar kat mana-mana publisher, cuba dulu mana tau ada rezeki =D

bahasa english awak pun bagus, boleh lah jadi cikgu tusyen ajar budak sekolah rendah or menengah..

hehe, just cadangan and idea sahaja =))))

chemay said...

alaaa.
baru nak cadangkan suruh kahwin tadi.
tp dah kasi warning awal2 pulakk.
haeharhar
:P

reenapple said...

err... maybe kau boleh berniaga online? like tudung ke? u good in style right? then try to try it.

takpun.. tulis je novel and then hantar karya tu kat mana publication..

*aku pun sedang tulis novel nakhantar satu pertandingan.. =0

are_lin@yu said...

muda lagi dear..;-)..masa muda baik manfaatkan dengan ilmu,further study kalau minat..kalau tak sambung or amik kursusu jangaka pendek klu mnt nk wt bisnes..;-)

~SaL IjOu~ said...

nak travel boleh ajak akak..akak suka travel..~ =)

minat bidang penulisan bolehla rapatkan diri dengan geng2 penulis..bleh mintak deorang guide..follow blog deorang, bertegur sapa ngn deorang..x mustahil dari situ dtg peluang~ =)

Lea Isnawi said...

kawen jela..hehehe

cuba lah cari keje yg sesuai takpun sambung belajar :)

SUPIR DAKWAH said...

salam...aku just nk kongsi kata2 seseorang...

"jika seseorang itu tahu matlamatnya, maka, dicampak ke mana pun dia tau apa nak buat..."

jadi...just remind you that out mission that always we forgot, is being khalifa and slave for Allah...anf make sure islam rule the world again...

wanna now what u should do??

kaji apa yang seorang pemuda buat... dari zaman nabi sampai pemuda yang berjuang hari ni...

:)

Juliet_iRa~" said...

heee..kerja kebajikan xdpt duit n sllnya amal je..mau?ada byk gak psatuan y mengharapkan tenaga sukarela ni..

kalau nak cari income..whether buat bisnes..tp kena ada modal pastu kena pndai cr supplier..atau buat sendiri kraftgn mcm felt craft ke apa ke..hee.

akk pn xreti la nak suggest sbb xtau M minat benda apa..kalau btol M minat menulis, leh share cerpen ke novel bersiri kat penulisan2u.com tak silap..

mn tau blh dibukukan..:)

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

hhhmm..untuk kak teenage...dr perwatakan reena suggest if kak teenage menulis cerpen ataupun novel...dan lg akak juga boleh libatkan diri dgn kerja2 amal..sekarang ni bnyk...ngo2 yg nak cari sukarelawan..x bermakna kena pergi jauh2 tp boleh kita sumbang melalui barangan haria..dan yg paling mudah..nasihat..itu satu terapi dn merupakan kerja sukarelawan yg paling susah untk kita mainkan peranan..so take it as challenges..kalau nak kerja dr rumah..maybe kak teenage boleh buka business on9 such as make cookies,cakes or also cenderahati..kalau kreatif semua jln punya..btw..doakan novel reena siap cepat ;)

HeNRieTTa JoSe said...

adik kan suka menulis....try to be a novel writer...bleh dapat income...

Choki said...

Start with your interests la Kak M ;-) Mcm saya,I like to read and play music.So I try to write and play my own music.Kalo ada writer's block,try samakan and masukkan hidup akak ke dlm cite tu.It might hurt but trust me.The outcome will be like you...'M' for magnificent ;-)

EL MARIACHI said...

iya sis TH...try jadi penulis...tak pun jadi pemilik butik online ke...percayalah butik online always keep you busy...

Eera Shera said...

mcm dorg la, cadangkan bisnes online..laku gak

khairul said...

tolong abg jd jkrew autoshow nak ?

lisa said...

Salam cik M! :-) for me, cik M boleh jadi penulis sbb cerpen/novel pendek cik M best :) kalau nak try yang best sikit ke, menjahit atau jadi pengedar sesuatu produk :)

ainurramuirnbeathadan said...

herm..try masuk sukaaaarelawan utk refugee or permata pintar..yup,permata pintar slalu kurang tnage pengajar..hihi..xpun join karangkraf...mesti diorang perlukan org mcm kamu..hihi..suggestion..btw,good luck!

Mr.Clive said...

dear,try this one out... :)
i used it when i was still deciding what to do...it was very helpful! :D

i love using it!kehkehek

http://www.personalitypage.com/html/careers.html

Liselle MonCherie said...

Klu business online ni mcm susah jgak....

Memandangkn ramai yg komen supaya Miss M menulis,seems to me that the idea is brilliant! You are born to write <3

Hmmm,klu Miss M nak kerja dgn charity
Ape kata tanya dgn Mr Clive,sbb beliau kan byk terlibat dgn aktiviti charity :D!

Miss M,the maiden with a golden heart! Heee :3

.........cP~ said...

salam. M sebenarnya teringin nak keluar,ye? Maksudnya, nak buat sesuatu kat luar sana. Nak bagi cadangan pun tak tau. Sebab banyak kondisi yang perlu dipertimbang. Apa kata, dengan cari orang terdekat yang boleh sama sama dengan M untuk buat sesuatu kat luar sana. sepupu lepasan Spm ke, xde?

Cikgu Ma said...

bina kemahiran sebagai orang rumah..mean = belajar menjahit, masak...sebab keje akan pencen, tapi kalo jadi orang rumah sampai kerepot kot baru pencen

ShahzCudin said...

bile baca tadi terpikir suh belajar menjahit..bile tgk kt komen, ramai da rupenye suh blaja menjahit..terus xde idea

teha said...

alamak ! baru nk suruh kawen n jadik suri rumah.. hahahah ! btw , ape kate belajar memasak ? menarik jugak . mn tau nnti bole bkk kafe ke.. hee :)

kay_are said...

kawin je senang habis cite.. =P kalau nak lepuk kne cari dulu.. masalahnye leh jumpe ke? =P keje part time pun best rase nye.. tapi nak keje ape.. tu sendiri kne decide r ok?

Ina Nadia said...

since cerpen and novel yang miss M tulis berjaya buat ina nangis,why not miss M tulis novel and publish kan..cerpen pulak,buat banyak-banyak and bukukan jadi satu buku.just a suggestion.tak pun boleh buat bisnes online macam felt craft or id card holder.id card holder senang untuk miss M buat as bisnes online since ramai yang memerlukan id card holder contohnya student and pekerja.benda tu boleh dibuat sambil tengok tv pun boleh. :)

Anonymous said...

akak rasa..baik adik buat sesuatu yg boleh dibuat mengikut keupayaan...mcm adik kan pandai menulis so teruskan..kalo nak travel mmg bagus so kalo suka kena tgk risiko2 nya jugak...kalo nak jahit ke,pun bagus jugak...persatuan2 akk tak ingat la byk sgt..kena surf internet tgk persatuan yg boleh dipercayai..dan ada kaitan dgn adik...so terpulang nak pilih yg mana buat...senarai dulu apa nak buat lps tu...tgk mana yg terbaik..this is my opinion..huhu..pendapat je...huhu..tak ikut pun tak pe..->kak nasha

Prettywrite said...

k.yana tak ada idea since idea2 diorang bg ni semua akak setuju jerr..hehe..tu abg khairul da offer jd asstnt dia tu..best jgk tu..:)

AiSyA LiEzA said...

ikut kesesuian dengan akak TH la.. :D kalau akak suka menulis.. menulis la.. ada gax kerjaya sebagai penulis.. ^^

Miss Butterfly said...

urmmm . buat apa yang awak rasa nak buat . mungkin tu lebih baik .. dah umur 21 ni , better timba pengalaman sebanyak mungkin . travel , kalo mampu , apa salahnya kan ? huhuhu

eita said...

umur masihmuda lagi kan..
baik sambung belajar..
cari bidang yang kita minat....

Ayie Abas said...

ayie tengok teenager ada bakat menyulis dan bercerita.

cuba laa tulis cerpen ke sbg permulaan dan hantar ke surat khabar atau mana2 majalah.

tulisan teenager memang org mudah suka.^__^

Domu-kon said...

memula.. apa kata banyakkan membaca.. baca banyak buku ilmiah.. yang meluaskan lagi pemikiran..ekonomi ke..self help ke..dan banyak lagi..id samping boleg polish skill menulis..

then if nak sesuatu..kena determined tau..

if rasa nak menulis..

cuba usahakan,, then hantar kat publisher.. misz domu ada kawan editor dkat pts one..

apa pun teenage.. you need to focus on what you want dear.. ni jiwa kacau ke kenapa?

hehehe.. peace no war :)

Aishah Jahirah said...

dah ramai yg bg mcm2 suggestion tu......pilih yg terbaik utk adk n ikut kemampuan serta xjejaskan kesihatan. Adik suka menuliskan, xnak try hantar draft kat Alaf21 ke apa ke.try hasilkan novel,akak rasa boleh beli online(ebook) panduan menulis novel....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...