Miss Magnifique!!

Monday, 26 March 2012

Boycott??

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


aku akui aku membesar dengan barang-barang dan produk-produk israel...
susahnya nak boycott bila kita dah hidup dengan barang-barang tu sejak kecil...

benda yang aku boleh tahan boycott, starbucks... aku boycott since 2009... tapi haritu bila ada orang belanja aku kantoi pi minum jugak.. T_T

aku susah nak boycott mc dee, sebab makanan kat situ murah. and sedap.. tapi awal tahun ni aku slow down dengan mcdee, jarang sangat makan mc dee.. at least i make an effort to stop eating mc dee right?

aku bersyukur aku bukan peminum tegar coke. aku tak berapa suka air bergas.. aku lebih prefer air yang tak bergas..

kalau barang-barang nestle ni selalunya family aku je yang beli..aku tak beli pun barang nestle ni. sebab aku tak minum nescafe atau nestea.. dulu aku akui aku selalu makan maggi, tapi sekarang aku dah jarang makan maggi..

aku sedih sebab aku suka makan kitkat, tapi aku bersyukur sebab aku memang jarang beli kitkat, selalu yang beli aunty aku, aku tukang makan je..

aku bersyukur aku tak minat makan smarties.. tapi bila aku tengok iq and ki makan, selalunya aku minta sikit.. T_T

nasib baik aku tak pakai motorola..
tapi lappy aku pakai dell.. kat sini ada sticker intel, jadi camne? so, aku teruskan jelah pakai dell ni dulu...

dulu aku memang pakai kotex, tapi akhir tahun lepas, tanpa di sengajakan aku dah pun bertukar dengan brand lain.. 
dulu aku pakai sabun johnson & johnson, sekarang aku pakai sabun lux..

aku sedih sebab aku masih memiliki foundation revlon yang aku dah beli selama setahun, nasib baik lepas ni aku memang takkan beli foundation lagi dah sebab aku guna bb cream..
tapi aku guna bedak angelfit maybelline..aku guna concealer maybelline.. aku sedih  T_T

abang aku baru je hadiah kan aku purse dkny, (sedih tak dapat armani hehe, tapi aku bersyukur je hadiah yang abang aku bagi), and keluarga angkat dia bagi aku perfume dkny..
ni aku check list boycott, dkny pun termasuk dalam list boycott.. donna karan.. tiba-tiba aku sedih balik..

abangah aku kata nak bagi hadiah jam, dia dah book jam coach untuk aku.. aku doa dia bagi aku jam  brand lain..sebab aku tengok kat sini coach pun masuk dalam list boycott..T_T
(aku masih belum dapat hadiah jam lagi)

aku sedih sebab aku memang suka pakai victoria's secret punya body spray.. aku ada dua victoria's secret body spray. aku ada 3 perfume victoria's secret.. and aku ada dua lotion victoris's secret...

nasib baik calvin klein kena boycott dia punya underwear je, sebab aku ada calvin klein punya bag..
haritu aku ada terniat nak beli bagpack nike untuk pergi bandung nanti, aku bersyukur sebab aku tak beli lagi, sebab nike pun masuk dalam list boycott..

aku bersyukur sebab aku dah tak main toys lagi...
aku bersyukur aku tak guna goodskin labs, sebab dulu aku memang pernah terniat nak try.. nasib baik aku tak meneruskan niat aku nak try..
nasib baik aku guna skinfood..:)



aku bersyukur kerana kebanyakan barang and makanan yang aku selalu makan and guna secara naturally aku dah tak guna...
walaupun masa aku tukar barang tu bukan sebab boycott, aku bersyukur sebab sejak aku sedar mc dee and maggi tak baik untuk kesihatan aku slowly cuba untuk kurangkan makan.. walaupun aku masih lagi makan tapi jarang dan tak selalu, at least aku slow down...

aku harap lepas ni aku dapat berusaha untuk jihad ekonomi.. secara aku sedar ataupun tidak..
moga aku lebih ada sense of humanity and ingat kat orang-orang islam di sana..
aku tak dapat nak tolong apa-apa...tapi atleast aku nak tolong walaupun sikit...walaupun tak nampak, walaupun tak bagi kesan...
at least aku cuba..

aku bersyukur, sebab secara tak langsung, Allah stop kan aku guna and makan barang yang memang dari produk israel.. 
aku harap aku takkan guna barang-barang diorang lagi..
aku orang islam, entah macam mana perasaan bila tak ada orang islam yang atleast make an effort untuk membantu aku.. mesti sedih kan? T_T

mungkin aku bukanlah boleh jihad ekonomi sangat..mungkin aku akan suam-suam kuku..
tapi, aku akan cuba berusaha..aku tak berani nak cakap lebih-lebih.. tapi, aku akan try sedaya mampu, memang susah nak buang benda-benda yang memang dah terbiasa sejak kecil, but atleast i have to make an effort and make a first move right?



p/s: korang yang sangat awesome yang baik hati yang baca post ni yang still datang blog aku walaupun aku dah 3, 4 hari tak blogwalking.. terima kasih sebab memahami.. aku akan cuba blogwalking secepat mungkin... thank you so much for all of your supports..:D
aku akui aku akan lambat blogwalking, tapi believe me, aku akan jejak juga blog korang but disebabkan masalah mata, aku tak dapat nak selalu jenguk blog korang, blog sendiri ni pun, mata dah mengecik je..huhuhu..:)

i will try my best for all of you :D *bajet artis dowh aku neh kehkehkeh)

ikhlas,
aku~

32 comments:

Haruno Hana 하나 said...

Hana pun ada guna barang Israel gak.. susah nk lari.. tp kalo ada effort x apa la :)

p/s : camne ngan ur eyes? ok sket?

eLLa n aLia said...

huh! memang susah klau kita nak elakkan barang2 yahudi ni..

aiEz said...

aie pun ada jugak nak boikot2 semua produk dr israel ni..tp tulah,cnth macam brg pc intel aie kje kedai komputer..mcm mana tu?

aku HaniAsyira said...

tulah susah nak tinggal kan benda kita dah biasa kan.. hmmm..

lisa said...

kebanyakan produk/makanan yang cik m sebut tu alhamdulillah lisa x guna. cuma mcd lisa memang susah nak tinggal. tapi dah slow down. coke pulak lisa mmg x minum sbb x suka. hm kdg2 kita tahu kita sokong produk israel, tp still makan jugak kan T_T

Lea Isnawi said...

penah cuba nak boikot
tapi susah la sebab selalu pakai kan

huuuu

Nur Sakura said...

akak mmg suke minum nescafe... huuhu..

Liselle MonCherie said...

Huhu Sy allergic Maggi sbb bau pun boleh pening,kdg2 sakit kepala teruk
sbbkn bau.

Susah nk boycott sebab almost everything israel punye products.

Intel je satu-satunya cip yg
digunakn untuk computer.Apple sje yg x gne intel.Mahal Apple :'(

kura said...

boikot israel? whooa!

ainurramuirnbeathadan said...

hurm..susah gak kan...but mcm yg awak ckp,at least kte cube kurangkan..semoga dpt membantu~awak,jage kesihatan! ^^

kay_are said...

bile nak pikir2 balik.. memang ade rase nak boikot.. masalahnye.. kite dah hidup ngan produk2 tu sejak lahir lagi.. ++ nestle.. and negara kita sendiri pun takde wat produk2 tu.. hmm.. memang susah tapi akan try gak..

ghost writer said...

aku peminat Nike

aku suka minum nescafe

aku pengguna Dell

sekali sekala aku belasah Maggi

aku tak minum kat Starbucks sebab mahal nak mampus. buang duit aku jer.

yang lain aku fikir, aku bergantung pada kewangan aku. aku tak fikir pun soal nak boycott ker aper..

tapi aku tetap tak sokong Israel. :)

Un Phat Lee said...

meh gua operate mata lu.haha

ZORA said...

susah kot nak boikot barng2 israel ni..sbb kita da bise gune n kadang2 tak tau pun asal dri mne...huuhu...

Akue Achik said...

sy tak pnh mkn/mnum kat starbucks..tp..kcd mmg tak bole nak elak..huhu

sy jga pki maybelline..

tnpa sdar, kita sbnrny guna produk2 tu..tak bole elak..huhu

ShahzCudin said...

boikot mana yg mampu..klo ade alternatif lain, guna la yg lain..klo xde, terpaksa la pakai je..

My Life's Journey said...

Ummm susah nak megelak ..kalau ada yang buatan malaysia yang bpelbagai mesti dapat kita tak menggunakan barangan israel ..

umm mata dear msh de prob lagi? umi harap dear cepat sembuh

Hana Soffelia said...

Kita pun ada guna jgak. Susah nak mengelak sbb bnyk sgt brg yg dihasilkan mrk memang menjadi brgan harian yg kita gunakan.

aimaniman said...

banyak nye barang made in israel?????? akak semuanya akak guna dan makan kecuali barangan mewah yg adik senaraikan eg perfume, jam, body spray tp makanan memang cofirm akak makan.., ishhh cam ne ni, nak boikot sodap, x boikot x patot...

aisy krim said...

susah T.T

tapi yg macD tu aku memang boikot.boleh. sbb aku tak suke sgt rasenye

chemay said...

pakai barang2 branded je cik m ni.
hehe
:)

syafiqakarim said...

benda ni kalau nak boikot mmg xmenjadi la.sb majoriti mmg dr sana.
mustahil kot.

diera_nadiera ulalaaa~ said...

kebanyakkan barangan yang dipasarkan kat malaysia nih asalanya dari sna. lagi pun hampir keseluruhan rakyat malaysia dah terbiasa dengan segala jenama yang terkemuka dari sana.

jemput ramai2 ke blog saya ya?
http://dieranadieraulalaaa.blogspot.com/ =) tq

MulutPayau said...

akak pun ada guna jugak trutama brangan nestle.....mmng susah nak boikot sbb sllu guna....

faten osman said...

ada perbezaan antara kehendak dan keperluan.. kalau dah perlu nak buat macam mana, kena jugak la guna melainkan ada pilihan lain kan :)

Mizz ErMa said...

err..itu la pasal, nampaknya lepas nih sy pon kena slow2 jgk boikot benda2 yg perlu di boikot nih..hehehe

Choki said...

Saya pun still byk pakai most of the products tu >_<" Mmg ssh nk stop sbb dh terbiasa T____T" Haha..Trust me la Kak M,you're an astist in the blogging universe kat Malaysia ni..Maybe even the world ;-)

reenapple said...

waaa.. kau memang jensi yg boikot betul3.. entah.. kalau aku malas nk ambil hal itu.. entah.. maybe sebab aku jenis yg tak ad aperasaan skit.. muahahaha.

by the way.. semoga cepat sembuh.. =)

eita said...

memang takleh nak elak...

Telor Power said...

sokong dgn kata2 eita.
mmg kalau kita seharusnya boikot segala produk israel. tapi.....sanggupkah TH boikot kesemuanya. yang penting di hati tetap tak menyokong israel.

malah komputer juga ciptaan dari mereka.

Aishah Jahirah said...

brg yg kita dah biasa n selesa guna tu,mmg agak ssh nak boycot la M.take time nak berubah arah pun....akak pun sama la nak boycot tp dok beli je lagi bila stok abeh sbb bila tukar jenama lain rasa xbest n xsama.plhn ada tp xkena....

Juliet_iRa~" said...

banyak kan brg dr israel ni..wuu

akk pn dah lm xmkn mcd tp kdg2 mcm teringin gak nk mkn..

coke mmg dah bertahun2 akk xmnum..hee..xbape suka sgt..gas kuat..

try utk kurangkan kan..nk stop terus mmg payah..

=.=

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...