Miss Magnifique!!

Wednesday, 21 March 2012

"Debaran Mengambil Result: SPM Batch 2008"

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


budak-budak spm batch 2011 mesti dah amik result kan?
congratulation to all of you! =D

whatever your result is, spm is just a stepping stone er, ataupun dalam bahasa melayunya, batu loncatan untuk mara ke hadapan..=)

spm is just a first step to all of you to explore more in this world..=)
so, good luck in your life, and achieve and catch your dream :)

***
*masa: 11 March 2009

aku gelisah..esok nak amik result.. beberapa orang yang rapat memberi mesej goodluck..
esok lepas ambil result, then petangnya tu, aku dah nak bertolak ke Brunei, coz my cousin kahwin..

untuk tidak terlalu memikirkan, aku menyibukkan diri, tengoktengok segala barang, mana tau masih ada yang terlupa nak packing..

aku hanya mampu berdoa..
harapan aku, walaupun aku tahu aku tak layak untuk cemerlang dalam pelajaran dan dapat apa-apa A untuk apa-apa subjek... 
memandangkan aku bukanlah pergi sekolah and aku ada stop belajar sekejap start dari bulan 7 sampailah 10 hari sebelum spm baru aku start belajar balik...

tapi, entah kenapa aku masih tak putus-putus doa..sebab entah kenapa aku masih lagi, nak penuhkan impian arwah mama, yang nak aku dapat 4A masa pmr dulu...

entah kenapa, aku langsung tak malu dengan Allah, meminta A untuk 4 subjek... 
sedangkan aku hampir sahaja tewas dalam mengharungi dugaan-dugaan sepanjang tahun 2008 tu..

***
*masa: 12 March 2009
*tempat: sekolah

abang hantar aku ke skolah.

abang: awak pergilah, saya balik dulu. nanti dah sudah, call saya.

aku: okey.

sebelum turun, aku salam and cium tangan abang aku.

aku menunggu di tempat pelajar-pelajar lain tunggu..
sungguh aku lost.. sebab aku tak kenal sesiapa pun dekat situ..
aku masuk sekolah ni masa form 4, lepas arwah mama meninggal, lepas seminggu sekolah, mata aku tak nampak, then nenek aku tak bagi sekolah..
so, memang aku tak kenal mana-mana pelajar pun..
kecuali yang satu kelas dengan aku, tapi tu pun aku dah ingat-ingat lupa muka diorang..
(kenal 5 hari je kot, nak ingat kebenda kan? haha)

result terlambat sampai..
aku hanya mampu melirik kepada beberapa cikgu yang aku kenal yang sedang membawa keputusan masuk kedalam.

menunggu lagi...

beberapa cikgu mula keluar..

cikgu 1 nampak aku, 
cikgu 1: i, tahniah..tahniah.. keputusan awak bagus. saya tak sangka..
cikgu 1 peluk aku.

aku: apa keputusan saya cikgu? semua okey ke?

cikgu 1: okey, keputusan awak okey sangat bagi saya. cuma math je.. tak apa, nanti awak ambil keputusan lepas pagar tu buka ya..

cikgu 1 meninggalkan aku..

aku dah berdebar-debar..bagus? apa yang bagusnya? ni yang tak sabar nak tengok keputusan sendiri ni..
tapi, aku memang dah agak math aku failed, sebab masa math tu, aku pengsan. ya, betul, aku pengsan masa math paper 2..wahaha..

yang lain tu lulus ke? kalau lulus pun aku dah syukur dah..

cikgu 2 lalu,

cikgu 2: eh i, kamu tak apa ke berdiri kat sini? tahniah ya..

okey, fine.. diorang ni cakap tahniah untuk apa? aku taktau lagi result aku okey! ni yang buat aku nak meraung gilerrr...

pintu pagar dibuka..
 semua pelajar dah mula masuk untuk ambil result..
aku jalan perlahan-perlahan.. hati dah berdebar bagai nak pecah...

okey fine, aku tak tau kelas aku yang mana. aku cuba cari cikgu kelas aku..er, aku agak ragu-ragu sebab aku tak ingat muka cikgu kelas aku -_-' (tula poteng lagi selama 2 tahun)

sekali cikgu kelas aku panggil.

cikgu kelas: i, i, kat sini...

mungkin cikgu kelas aku ni tau aku tak berapa kenal dia and tau aku tak nampak sangat and tau aku sememangnya lost nak pergi meja yang mana..wahaha..

aku pun tunggu dan beratur, sebab ada budak kelas aku yang lain yang dah sampai dulu..
sampai turn aku..
aku hanya mampu ucapkan Bismillah..

cikgu kelas mencari-cari nama aku... 

cikgu kelas: ha, ni dia.
dia mula melihat result aku..

cikgu kelas: kamu ada 4 A, 3B, 1C, 1F... bagus ni result kamu..tahniah ya..

aku macam dah tak percaya, akhirnya keputusan bertukar tangan...
selepas mengucapkan terima kasih.. aku keluar dari dewan tu..

aku mula duduk di kerusi yang berada di luar bilik guru..aku rasa nak nangis...tak percaya...
aku taktau nak telefon siapa dulu..kalau dulu mama adalah orang pertama yang aku akan call..
sekarang ni? aku tak tau nak call siapa...
papa? ouh no no no.. tak pernah walau sekali aku nak telefon dia dulu...

bunyi deringan telefon daripada abang, membuat aku tak perlu bersusah-payah nak fikir call siapa..

abang: adik dah ke?

aku: dah.

abang: macam mana result awak?

aku: abang! saya dapat 4A 3B 1 C...and math saya, saya gagal.

abang: ha??? awak dapat 4A? 3B? 1C? kiranya awak ni lulus hampir kesemua subjek la ni? 

and the stories goes on...

***
papa: adik dapat berapa A dalam spm?

aku: adik dapat 4A papa!

papa: 4 A je? kenapa 4 A je? anak bos papa ni dapat 10A tau tak. nanti dia telefon adik sebab papa cakap anak papa pun ambil spm. adik cakap dengan dia, adik dapat 8 A, faham?

aku: faham papa.

papa letak telefon.

and the rest is history.

after that phone call from papa, truthfully aku terus tak bangga dah dengan result aku.. 
aku tau aku tak pandai.. 
thanks to him la sebab buat hidup aku like hell sepanjang tahun 2008.. Alhamdulillah tahun 2009 ni dia dah slow down, sebab mungkin aku rasa masa ni dia dah start sakit..

but, anyway, lupa nak bagitau, papa aku tak tau pun yang aku tak pergi sekolah dah dua tahun..
kenapa?
because he never cared..

***

walaupun aku hanya bagitau family aku and my bestfriend also the closest to me...
Alhamdulillah semua orang memang terkejut dengan keputusan aku..

yang mana pandang rendah terus terdiam..

abang-abang aku, lebih lebih terkejut, sebab result aku sememangnya jauh berkali ganda lebih baik dari diorang (haha, tetiba nak berlagak dengan abang-abang sendiri -_-')
but they were very happy for me, and they granted all my wished..hahahaha.. :p

nenek aku yang tak bagi aku sekolah, lagi-lagi lah terkejut...tak sangka cucu dia ni boleh belajar juga rupanya..sebab biasalah pemikiran orang tua, you tak pergi sekolah, maknanya you bodoh..
same goes the mentality here la, you tak pergi sekolah, you bodoh..
sekian.

but, atleast, i can change their perseptive on me right?
i tak pergi sekolah, yep, i tak pandai, but i pun tak bodoh..
i am just in between..:)

uncles and aunts aku sangat sangat sangat sangat terkejut.. can u imagine berapa banyak sangat aku letak? (that's mean diorang pun tak pernah yakin dengan aku kan?)
but, atleast diorang tak macam papa aku..
atleast diorang bangga dengan aku.. atleast diorang yang terlebih happy yang teramat sangat untuk aku..
sampai habis diorang bagitau semua saudara-mara and kawan-kawan diorang.. habis semua orang yang diorang kenal diorang bagitau..
sampai tak pasal-pasal aku jadi popular kejap, sebab habislah semua kisah aku diceritakan kembali...
abang-abang aku pun macam tu. habis semua kawan-kawan dia bagitau..
kak ej, lebih-lebih lagilah... 

sampai aku dapat banyak mesej and call dari orang yang aku tak kenal...semua ucapkan tahniah..
***

A1 : Bahasa Melayu 
A2: Pendidikan Islam, Sejarah, Perdagangan
B3: Bahasa Inggeris, Tasawwur Islam
B4: Sains
C5: Ekonomi Asas
E9: Matematik

dan dengan keputusan ni, tanpa disangkakan pihak sekolah aku telah menganugerahkan aku 
Anugerah Khas Pelajar Cemerlang

that was so unexpected..
and i've been given a chance to gave my speech..:')

ini hanyalah kenangan lama,...
now, i'm still nowhere to go..

kata-kata papa itu betul..

i'm stupid..

mama,
i miss you..

bila kita tak putus berdoa, Allah tetap akan perkenankan doa kita...=)
sebab Allah sayang kita...=)

ikhlas,
adik~

38 comments:

Haruno Hana 하나 said...

dah ok la :D lagipun, SPM bukan penentu masa depan ^_^ kita boleh usaha lg..

L said...

sedehnya baca.. urm.. sabarla k..=)

jom tambah ilmu sikit..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

reenapple said...

eeee... kejamnya Papa you.. =.=!.

oh... baru tahu.. kau muda setahun dari aku.. huhuhuhuhuhuu.

weelll, life is unexpected, didn't they???

*keep hoping.. =)

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

aaaarrrgghhh..i dont know what 2 say...juz go through the life..thats what i believe =)

Liselle MonCherie said...

WOW! Allah itu Maha Kaya :D
Berkat doa Mama Miss M,Miss M
berjaya!
Yes I;m so proud of you :D!

Nong Andy said...

wah.. hebatnya SPM kamu TH.

*Akak pon kantoi matematik hehehe..

O CIKTEDDY said...

Allah mngaturkan yg terbaik tuk kite..cik yakin tu.Arwah papa kak M mungkin x fham tp xpela..cik fham prasaan seorng ank bile ayah ckp mcm tu..tp Alhamdulillah la kan skrg kak M masih boleh brbahagia ..kan3?hehe

aku HaniAsyira said...

terer lah tu.. sy pun xterer mana..

♥e'in♥ said...

kejamnye papa adik? hmmmmmm

Azham Vosovic said...

Yeap...Allah sayang kita hehe...

Saya dulu fail Add Math...mula2 malu kejap tp lepas tu rasa okay sbb I really don't like Math and Add Maths!

deno said...

hye dear... tak sangka pula entry M sama pulak topik entry sis malam nie... M... tak terlambat lagi rasanya nak ucap congrates pada M utk result spm M... (^_^)

M.. sis tak sangka result spm kita sama, sis pun dapat 4A spm batch 2006. Overall 4A, 3B, 1C dan 1D. allah sayangkan kita M, sebab itu dia beri kita dugaan. M.. u're not stupid!! don't say that dear.. sis sedih bila M taip macam tu...

M.. i'm so proud of you... >hugSSS<

p/s :sis curi masa study utk taip entry dan datang sini:)

Mr.Clive said...

hahhaah what i kept on wondering,berapa ramai yang menangis?berapa ramai yang pengsan?haha XD

Telor Power said...

:)

kira itu keputusan yg juga boleh bibanggakan. Tahniah walau ia sudah lama berlalu

Akue Achik said...

biarpon dah lmbt, sy still nak ucap TAHNIAH!

kamu pintar.. :)

math, sy jga lemah. serius.

Hana Soffelia said...

Kenangan ambil result SPM sgtlah nostalgia. ^_^

zulhilmi tempoyak said...

ni ur true story ke..??

be strong. sy yg g klas hari2 pon x dpt result as good as that..

mayb ur have huge talent. n u should show it more. not to show off but to show how proud u being born to the world especially to ur papa.

smile is a great weapon. so..

smile. ;')

HeNRieTTa JoSe said...

Tahniah....result adik tu memang boleh dibanggakan klu rietta....x pergi sekolah bagi rietta, rietta memang xmampu utk blajar sendiri....

khairul said...

tahniah buat smua yg sukses

emy zulaiha said...

Miss M...tue dah cukup oke tau. Cukup dan sngt membanggakan :) tahniah walaupon bende tue dah berlalu kan. u deserve it! :)
jgn patah smngt dgn papa awk tue. :)

Eera Shera said...

bila org yg kita syg x hargai usaha kita, semuanya nampak x bermakna kan...tp awak bagus ape. x pi skola dpt 4A..akk pun dpt sama gak..bertahun tahun skola tu haha :D

nuyui a.k.a miss YUI said...

xpe dear..pengubat..skg dah berjaya..kira ok kan..

sedih bc entry ni..kamu mmg tabah dear!

teha said...

betol.. lps spm , kite still boleh try lg mase kt u :)

ghost writer said...

sebenarnya ini sangat bagus untuk kamu, M. aku rasa bukan soal SPM jadi keutamaan tapi soal kasih sayang dan perhatian.

setiap orang ada kebodohannya.

Anyyss Shuhaimi said...

kisah anda boleh dijadikan motivasi. Belajar tuh kat mana2 pun boleh. Toksah duk runsing la kalau result SPM tak capai target.

Mr.Clive said...

@reply

hi u....pasal buku tu,jgn malu2 tanya.u have the right.. :)

anyway,yg peliknya liselle dah dpt da..cuma u ngan mis domu belom dpt.so sy dah beli pengganti,tapi cuma blom g pos office aje lagi...sorry...tunggu eh...sy sertakan sekali dengan penghantaran bulan 3...sorry!:(

semutsengal said...

Err,

okla kan, aku berap A je tah. malas nak ingat.


kahkahkahkah !

miss daya said...

aiyo so sad nye bila ur papa suruh u lie just nak jaga air muka dia :( he shud b proud of u la.. great result for someone yg x g skola 2 tahun.. huhu yg ari2 gi skola pun x dpt result camtu ;p

My Life's Journey said...

Hrmmm dear ..rasa sebak la .. nangis umi baca entri dear ni la ...tak tau nape ..kusyuk umi baca dengan intonasi yang sedih uuu ...


jahat diorang tu memandang rendah kat dear ..meh umi kentut mereka semua .. ummm dear ada kisah yang sedih ... ummm mama dear pasti berbangga punya anak yang tak pernah putus semangat.

tak pe dear ..keputusan spm bukan penentu segalanya ..dear pasti berjaya dimasa hadapan ..amin2

zati embong said...

yg lepas,tetap akan jd kenangan. siapa yg x buat yg terbaik dlm exam?cuba bgtahu jat. semua org buat yg terbaik.

adik jat pn bru amek result. dpt 5a. yg lain b. kgum gila jat dgn dia. add math dgn fizik dapat a. xksah dia xdpt straight a. coz dia dh buat yg terbaik.

eita said...

memang ok sangat2 tu...
dah berusaha kan..
ni kira kenangan mengusik jiwa lah ni...

kura said...

nolstalgiaaa nii :)

miss aina said...

Sad la entry ni . tibe-2 rasa terharu and boleh buat pembakar semngat Aina. thank you so much sebab sharing this . sebak kejap :') . hehe

lisa said...

4a memang bagus untuk awak cik M. dengan segala kepayahan awak, Allah permudahkan. tahniah walaupun spm dah lepas lama sangat dah :) lisa kagum dgn cik M, semangat nak pergi sekolah, amik spm sangat tinggi walau ramai yg menghalang :)

Woofer Storm said...

sy nak bagi hadiah ni.ehhee boleh?heee

Liza Razak said...

saya pon dah x ingat result SPM saya berapa...jap nak fikir..

~SaL IjOu~ said...

Allah pasti akan perkenankan doa kita..cuma bila, yg mengetahui cuma DIA..~ =)

Juliet_iRa~" said...

sbr k bab papa awk tu..

tahniahh syg!awk mmg pandai..:)

a tu bkn penggukur tahap kepandaian awk...awk sememangnya bijak..kalau tak awk xkan dpt 4a kan..dah la awk skit..

akk bangga dgn awk!tahniahhhhhhh!wpn dah lama berlalu...:)

Anonymous said...

Kan bagos klau smue yg B tu jadi A... hehe :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...