Miss Magnifique!!

Sunday, 11 March 2012

"The Nicest Way To Said It, huh?"

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

masa: march 2012
tempat: hospital


like always kalau pergi bahagian opthalmology, kena check vision. 
habis check vision baru jumpa the doctor.

after waited for awhile. nama pun dipanggil..

doc: girl, you cant see? what happened to your eyes?

*ok korang tau kan, yang kalau check mata, nurse akan suruh korang baca huruf dengan tutup sebelah mata korang kan? aku cuma boleh baca huruf besar yang pertama, kedua dan ketiga. yang ketiga pun dah start blur. yang keempat wasalam je aku nak baca sebab tulisan dah gila bapak kabur.

* dalam hati da, ohmy, aku ni kena explain lagi ke pasal mata aku. oh aku ada bawak surat. so aku tunjuk je surat. dah tak reti nak explain lagi.

lama doctor tu baca surat. then dia pandang aku.

doc: so, since when you got this eye problem?

aku: since i was 5.

doc: so, can you tell me, did you go for the treatment? which doctor did you go? what all the doctors said to you?

*sambil tu dia tengok mata aku guna mesin check mata tu.

*masa ni thanks to my aunt, yang beriya-iya nak tolong aku. walaupun aku ni baru jugakla nak kenal rapat dengan dia. dia tolong ceritakan a bit here and there. sebab masa dalam kereta aku ada juga cerita dengan dia.

aku: i did my operations twice in singapore. i have met alot of doctors. and one of them was prof m. all of the doctor always told me the same thing.

"when you are older, you will go blind. there's no medicine for you. the only thing we can do is to transplant. to change your eyes with a new cornea. *and yada yada yada*"

doctor: prof m also told you that you will go blind?

*dia terkejut, sebab after aku keluar dia ada cakap something dengan aunt aku tu, dia cakap mana boleh doctor2 yang lain cakap benda macam tu kat pesakit, lebih2 lagi kalau pesakit tu masih kanak2. it affects pemikiran and harapan. 

aku: yeah. and she told me to go to the psychiatrist and prepared myself for the future.

*and the doctor, aku tak tipu, dia surprised gila.

doc: she should go to the psychiatrist. *macam agak marah sikit dia masa ni*

doc: girl, who said there's no medicine? every sickness has a solution has a medicine. prof m is not a cornea specialist. 

doc: now, both of your eyes has scars. the virus is not active anymore. they are quiet now. 

*tetiba aku macam rasa ada hope.but then,

doc: but the scars remains in your eyes. if you jumpa specialist cornea since young, your eyes will not have any problems anymore. but now, its quite too late. if the virus is active, i still can do something. but now the virus is not active anymore.

aunt: will she go blind, doc?

doc: no! who said so? no girl, you will not go blind. but now the scars remains there, and if your eyes getting worse, then, we can change it with a new cornea. with new eyes. no need to go to australia singaopre or german. sekarang malaysia dah maju.

*hahahahahahahahahahahahahahahahahaha

bagi aku its the nicest way to said that mata aku dah tak ada harapan. sama je. thanks to your kindness doc, you put the words in a nicest way.

but for me, the meaning sama je.

what did you mean by if my eyes getting worse? 
what did you mean by we always have solution, and the solution is changing my cornea???
what did you mean by, i have to put you in a waiting list, untuk terima donors, coz malaysian people jarang donate organ, and we have to wait the corneas from us.

i dont want to change my eyes! these are my eyes my corneas.
you want me to change with entah sape punya mata?
i dont want to change my eyes! i dont to do the major operation!
can you understand that?
its still the same thing that people keep telling me.
its just the same.
can you understand that?

thank god the doctor was very nice and soft spoken. cara dia cakap like he gave me hope.
but the hope that he gave me adalah hope yang semua doctor sebelum ni bagitau aku.
walaupun doctor2 yang lain cakap lebih honest macam one day you will go blind, one day the only thing that we can help is to transplant and change your eyes.

getting worse... kenapa kalau mata aku getting worse?
kalau aku tak akan buta, kenapa aku kena tukar mata aku?
kenapa?
oh please. maksud dia tetap sama. keadaan dia tetap sama.
harapan yang diberikan tetap sama.

***
antara conversation aku dengan doctor tu:

doc: why you dah lama tak pergi hospital?

aku: all the doctors kept telling me the same thing. what i'm supposed to do? if there's no medicine, and there's nothing they can do, except waiting my eyes to be blind. why i must see them?

*dahlah aku ni asyik dijadi bahan ujikaji doctor, masa dulu. diorang dah kata tak ada medicine, tapi diorang bagi juga ubat pil yang ntahapehape. bagi eyedrops yang bermacam2 jenis. pagi pakai lai tengahari pakai lain malam pakai lain. ubat krim untuk sapu dekat kelopak mata. pencuci khas untuk mata.
it was like everything diorang bagi and tukar and ugh..i dunno.

*nak je aku tambah lagi, aku bukannya anak orang kaya. kalau pergi hospital government, tak ada specialist. 
kalau pergi hospital private, kena bayar mahal. kalau bayar mahal, tapi keadaan nya akan jadi elok tak apa jugak, tapi, kalau setakat nak buang masa and duit mama aku, baik tak payah. 
lebih-lebih lagi lepas mama dah tak ada, takkan aku nak bazirkan duit atuk aku?
gila!

dulu, masa mama aku ada, setiap kali kali rawatan and ubat yang entahapehape yang diorang bagi tu, sometimes more than Rm500 per appointment.
and aku kena jumpa doctor every week. and sometimes every week ada dua appointment.
paling murah pun mama aku bayar rm200 ++ untuk satu checkup. 
kalau sebulan, tak ke korang fikir dah berapa ribu mama aku habiskan untuk aku je?
tapi, perubahan dia tak ada?

dan korang tak rasa mama aku kecewa ke, yang ubat pil yang harga mahal gila rupanya bagi kesan kat tubuh aku?
sebab ubat pil tu ada strong dose punya steroid dalam satu pil. ubat ni kononnya untuk menahan virus tu dari terus menyerang.
dan aku makan ubat tu 3 kali sehari, selama dua tahun.
banyak sangat kesan makan ubat steroid yang dose dia strong.

***
dan doctor tu, still cakap aku ada harapan.

yea, rite, memang aku ada harapan. dengan menukar mata aku.
haha
so sekarang aku nak buat apa?
sama je kan?
tunggu je kan?
tunggu sampai mata aku buta.
oh silap, doctor ni tak cakap buta.
doctor ni cakap, kalau mata aku getting worse. and dia kata lagi, if you nak tukar sekarang pun boleh, but you kena tunggulah. i boleh bagi borang pemohonan.

***
doc: sekarang ni, you ada rasa sakit or pedih or blur?

aku: sometimes, when i reading too much, on laptop too much, my eyes quite painful and macam blurry kejap. sometimes 2,3 days. but, dia macam on and off. my eyes kan memang kabur, but when i reading too much, its get kinda worse, and macam berpinar pun ya jugak. 

doc: its okay. there's nothing to be worried about. when your reading too much or working too much, you just use the eyedrop that i will give it to you. it will make your eyes fresh. after that you just rest. okay? no need to worry about anything.
***

conclusion,
semua nya tetap serupa.
cuma doctor ni cakap benda yang baik-baik.
aku sangat appreciate dengan kindness and softspoken doctor ni.

kalaulah dulu, doctor2 sebelum cakap macam ni, maybe aku tak terlalu sinis sangat.
tapi, sebab mind aku ni dah kena brainwash dari dulu. so, apa yang aku nampak, cerita dia tetap serupa.
ianya adalah titik noktah.
dan kalau inginkan sambungannya sila mulakan dengan chapter yang lain.

dulu,
doc2 cakap, when my eyes goes blind.
now,
doc cakap, when my eyes getting worse.

conclusion yang doc dulu and doc sekarang,
change your cornea.
change your eyes.
and you can see the world back.


yang penting aku dah puaskan hati nenek aku sebab nenek aku nak aku pergi jumpa doctor.



ikhlas,
aku

14 comments:

Afiq Yassin said...

lepas ni kena pkai mata palsu la.. sng blh recycle sekali

.........cP~ said...

Salam.

Well, doktor tu cakap yang betul Tak ada penyakit yang tak ada ubat, selain mati. Cuma kita belum jumpa. Saya tau, saya tak mengalami apa yang kamu rasa dan tak cuup layak untuk nasihatkan kamu bersabar, tapi, saya juga tak senang hati tengok kamu semacam putus asa.

Saya percaya, kita kena berusaha untuk dapat apa yang kita nak. kalau cornea transplant adalah satu usaha, kita mungkin boleh cuba. lagipun, tak salah mendaftar. Selebihnya berserah pada Allah.

Nak salahkan doktor yang terus cakap M bakal buta pun dah tak boleh. tapi, memang M semacam dah putus harapan bila M cakap macam tu.

Tak tau lah. But i feel sad.

Walaupun tak sama, saya jugak ada masa depan yang saya takutkan. Jadi, saya harap, orang lain tak putus asa jugak.

Apa pun, semua terserah pada M.

"Kalau Allah memilih M untuk hilang penglihatan, moga M sentiasa terpelihara dalam rahmatNya. Kalau M lebih baik untuk boleh melihat, moga Allah berikan M penglihatan M semula."

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Be strong dear.everything happen for a reason.mohon pada Allah apa yg terbaik utk u. Doc penah ckp anak akak akan mati, tp dia bukan Tuhan!dgn izin Allah,miracle happen for my son, and now he's 2 yrs old, alhmdulillah.i knew, Allah heard my prayer.never give up,ever!

Nong Andy said...

Tuhan sayangkan kamu sangat-sangat.. dia berikan pelbagai dugaan sebab dia tahu kamu akan lebih dekat dengannya :)

Liselle MonCherie said...

Sometimes doctors are acting like "GOD"<-----Who are they to determine people's ability?
They are just given a knowledge on how to fight diseases and not the one that can tell us "You'll die tomorrow" "You'll Be Blind!"

Once,a doctor made my mom feels like dying because of her frequent chest pains,but after she went to IJN.Nothing is wrong with my mom's health and her heart is fine!
But the doctor that she met before
going to IJN said "40% of having a chance of dying after the operation"....
That's why I hate doctors...

AiSyA LiEzA said...

sabar ye adik :) ada hikmahnya.. :D

kay_are said...

banyak dah nasihat so aku taknak + pape lagi. cume tiap kali aku masuk blog ni, aku akan tertanye.. penyakit ape yang leh wat mata jadi camtu? bukan rabun bese ke? aku bukan pembace blog ni awal2 dulu so aku taktau entri pasal ni pernah ade atau tak.. tapi please.. kalau tak menyusahkan.. leh tak wat satu entri pasal mata tu? aku just nak lebih faham ape yang terjadi sebenarnye.. tu je.. =)

Picoz Shupalula. said...

tabahkan hati okeh :)

Picoz Shupalula. said...

tabahkan hati okeh :)

Ina Nadia said...

Tabah ye.Ina tau Miss M kuat untuk semua ni.

deno said...

hye my dear... sis tahu perasaan M mcm mana.. sis juga begitu.. kdg2 sis juga rasa mls ke hospital sbb ianya tetap sama... tp sis pergi juga sbb sis perlukan rawatan dari doc.. sis perlukan ubat yang sis telan berpuluh biji setiap hari... sbb kalau sis tak mkn ubat, bdn sis lemah dan sle boleh aktif balik... kalau ikut perasaan sis nie.. sis pun dah bosan semua tu...

sis harap M sabar okeh... mmg ramai doc mcm tu, sis pun sama.. first time sis dpt penyakit sle.. doc ckp sis bleh hidup 5 tahun sahaja... tapi itu doc ckp, kuasa allah menentukan segalanya... alhamdulillah sis bernafas sehingga ke hari ini... sabar ya sayang,,, sis tahu M kuat.. M tabah.. kita boleh tempuhinya dengan tabah... insyaallah... :)

p/s : sis akan menyepi bulan ini, sis ada final exam until 31hb mac.. after that, i will come here okey... fighting!!! :)

Juliet_iRa~" said...

sbr k m..

akk doakan y tbaik buat m..

tp kalau ada ubat/ cara nak smbuhkan apa slhnya dear..

mulakan hidup baru?tak nak?

Munnafendy said...

prob sy pun lebih kurang sama dgn awk..mata kiri rabun teruk n even pakai spek yg ada power seribu pun mata kiri ttp tak boleh nmpk dgn jelas..jgn kata mbaca..muka org pun tak knl..skrg pun bgantung pd mata kanan yg rabunnya pun tinggi dlm 600 cmtuh..(setiap tahun bertambah)

mata sy luka sbb masa kecik dlu pernah ada budak baling kasut tepat kena kat mata..

btul, penat gila berurusan dgn pihak hosp..dgn doc..tiap kali jmp doc yg berlainan mereka tny apa mslh kita, 10 org jumpa 10 kali kita explain..lps tu meet another doc n explain again..duit keluar,tp xda hasil.kita cuma diberi hrpn n hrpn n suh buat itu ini pakai itu ini tp xde kesan pun.sy pnh tersedu2 menangis kt tmpt mnuggu sbb masa tu mata xnmpk lgsung sbb doc baru masukkan ubat ape ntah kat mata...as u said,hny utk bahan ujikaji mereka..

perasaan kita, kita yg menanggung je yg tahu..org bleh komen mcm2..

skrg,sy malas nk pg hospital lg.bkn bputus asa tp dah bosan dgn semua tu at the end hny harapan..

sy pernah cuba pakai permata hijrah n personally bg sy ada sikit perubahan wpun sikit...cubalah..

Aishah Jahirah said...

hurm....sama tapi tak serupa kisah kita M...
satu je akak percaya doktor bukannya tuhan yang nak tentukan itu ini. Selagi kita hidup selagi tu ada harapan sebab hanya Dia yang blh menyembuhkan kita.doktor hanya orang tengah yg kdg2 egois(sebilangan kecil doc)...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...