Miss Magnifique!!

Friday, 30 March 2012

Teknik Surah Yusuf vs Brida

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

aku baru je lepas habis baca panduan menulis teknik surah yusuf dan brida.



er,
untuk teknik surah yusuf ni, banyak juga bagi pencerahan alam kat minda aku.
tapi, aku nak habis baca buku ni berbulan juga kot..kehkehkeh..

bagi aku best and ada banyak panduan yang boleh diikuti..
tapi, cerita picisan macam aku memang tak ada apa-apa ciri surah yusuf pun.. -__-'

bagi aku surah yusuf memang indah.
aku suka cara puan ainon mohd ni terangkan macam mana nak jadikan surah yusuf ni sebagai guideline..

cuma aku ni manusia biasa, dan tak mungkinlah gaya sastera aku nak sama and tak mungkin akan sama dengan Penulis kehidupan ini.
tak mungkinlah aku dapat menghasilkan bahasa indah juga bahasa tinggi seperti kalam-kalam al-Quran.

dan dalam guideline dia bagi ni, aku terfikir kalau aku ikut semua guideline ni, macam mana aku nak kembangkan cerita?
jadi, bagi aku panduan dan teknik surah yusuf ni memang bagus untuk diikuti, tapi bagi aku, mungkin aku boleh ambil separuh dari apa yang puan ainon mohd ni terangkan.
mungkin sebab aku masih tak layak nak buat gaya sastera bahasa tinggi.
(sejak bila aku jadi penulis sastera neh? -_-')
aku cuma boleh buat cerita picisan..
teehee~

brida by paulo coelho.



aku suka permulaan and gaya bahasa cerita ni. wisdom cerita ni. aku start baca malam tadi and habiskan baca pagi ni juga.. hoho.
yup, cerita ni memang get me moving on and on and tak boleh lepas buku ni dari pembacaan.

somehow rasa connected dengan brida ni..
i mean bukanlah apa yang dia belajar and apa yang dia buat.
but just, erm, how to explain ey?
entah. mungkin perjalanan dia kot. 

tapi bila tang dia buat ritual dia and ceremony dia tu memang buat aku tercengang jugaklah..
-_-'
i mean like, what??
huhu..but i guess ni pun kira macam true story kot, ey, no?

bila baca sampai habis, erm buku ni ada pros and cons.
bagi aku boleh lah ambil dia punya wisdom but kepercayaan tu tak payahlah ye.

but for those who understand,
actually its related sebenarnya, but mereka dengan cara dan kepercayaan mereka..
kita dengan cara dan keyakinan kita..:)

bila aku baca buku ni,
sememangnya aku menambahkan lagi keyakinan aku bahawa Islam is so great!
sebab islam memudahkan penganutnya...

i dont know how to explain..huhu..
but, huhu... 
did i already gone overboard?
er...

okay, apa-apa pun nice books to read..:)

kedua buku ni bagi aku ada pros and cons nya..:)

p/s: erk.. kejap, aku pun tertanya-tanya, apa yang vs nya?
kehkehkeh

xoxo,
Miss M~

14 comments:

acheeqa farhana said...

mbaca jambatan ilmu..

tp kann..kan..sy tak suke baca buku..hehe

truk kan? :p

Teenager Housemaid said...

acheeqa farhana: yup membaca jambatan ilmu..ha? tak suka baca buku?
ouh mai!hehehe

Ayie Abas said...

bagus laa teenager ni..suka membaca.

patut laa pemikiran berkembang.

kura said...

1malam dah habis mmbaca> amboi. rajinn :0

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

sukanya..reena agak suka baca books..especially kalau nocel..tak kira english or malay..but ada satu books tentang konflik kehilangan cincin warisan..interesting baca..aiseyh =)

Liselle MonCherie said...

Ade panduan untuk menulis sastera rupanya...tapi bila baca yg komsas tahap skolah pun dah pening apetah lagi sastera tulen XDDD mwehehe

Semangat Miss M baca buku bgi habis!
Kadang2 bace buku english ni kne btul2 aware dgn beliefs yg dyorg ade.
Islam is the way of life! :D

Zaza Fakharuldin said...

cerita surah yusuf tu cerita pasal ape?

syakey said...

kalau novel cepat aje, kalau ilmiah, mmg take time, sama la :D

Aishah Jahirah said...

membaca ni kena selangkan dgn bahan ilmiah juga....novel pun layan,motivasi pn layan...seimbang...

kay_are said...

pasal brida tu takde ape nak tanye kot.. memang tak bace buku london.. malas =P tapi yang teknik surah yusof tu ape? buku care penulisan yang betul ke or teknik nak bace surah yusof ngan betul.. confuse jap

O CIKTEDDY said...

tetibe rase nak pi kedai buku..ehehe

deno said...

bersyukur dilahirkan sebagai seorang muslim :)

Juliet_iRa~" said...

heee islamic vs barat laa...;p

mn y baik dr buku2 tu jadikan panduan n kalau blh amalkan..y kurang elok jgn amalkan plak k..:)

lg byk kita membaca, lg banyak benda y kita xtahu..so teruskan membc...

Gentleman Frog said...

Novel makhluk asing dari galaksi yusuf juga menggunakan 90% dialog teknik surah yusuf

https://play.google.com/store/books/details?id=ZQtPCwAAQBAJ#details-reviews

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...