Miss Magnifique!!

Saturday, 7 April 2012

(Cerpen) "Family Portrait"

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


It ain't easy growin up in World War III
Never knowin what love could be, you'll see
I don't want love to destroy me like it has done my family

Can we work it out? Can we be a family?
I promise I'll be better, Mommy I'll do anything
Can we work it out? Can we be a family?
I promise I'll be better, Daddy please don't leave

Lagu ini berkali-kali bermain di radio. Lagu ini berkali-kali memainkan rentaknya sendiri. Lagu ini lagu hati yang luka.
“Mama, boleh tak, adik nak complete family picture?” aku memandang mama.
“Mestilah boleh. Nanti kita tangkap gambar dengan mak, ayah, uncles, aunts and semua cousins adik, okay? Lepas tu kita tangkap gambar kita empat beranak.” Mama senyum sambil mengusap kepalaku.
“Tapi, ma…”
“Kak Mie, telefon.” Aunty Mila memanggil mama.
“Kejap, mama jawab telefon, ya sayang.”
Aku memandang mama keluar dari bilik.
Tapi ma, adik nak complete family picture.
Bukan gambar keluarga kita yang besar ni. Adik nak complete family picture. Gambar kita berlima. Adik nak ada mama, papa, abang, abangngah dengan adik sama-sama sekali dalam satu gambar.
Satu pun cukuplah. Adik nak ada memori. Dan aku tertidur dengan harapan itu.
***
Momma please stop cryin, I can't stand the sound
Your pain is painful and its tearin' me down
I hear glasses breakin as I sit up in my bed
 You fight about money, bout me and my brother
And this I come home to, this is my shelter

Aku nampak mama dengan papa bergaduh. Aku nampak papa pukul mama. Aku nampak mama menangis. Aku dapat rasakan kesakitan itu. Aku dapat rasakan tangisan itu penuh dengan jiwa luka yang berdarah.
Aku dengar suara jeritan yang menakutkan. Aku dengar suara yang membuatkan rumah ini tidak aman. Aku dengar bunyi kaca yang pecah. Aku degar bunyi barang jatuh. Aku dengar bunyi yang membuat jiwa aku tidak tenang.

Daddy please stop yellin, I can't stand the sound
Make mama stop cryin, cuz I need you around
My mama she loves you, no matter what she says
its true
I know that she hurts you, but remember I love
you, too
I ran away today, ran from the noise, ran away
Don't wanna go back to that place, but don't have
no choice, no way 

Tapi itu hanya lirik lagu. Aku tidak tahu apa itu sayang dan cinta. Kerana mama tidak pernah membicarakan perasaannya pada papa. Tidak walau pun sekali. Mama tidak pernah cakap dia sayang, mama juga tidak pernah cakap dia benci. Mama hanya diam.
***
Aku terjaga dari tidur. Ya, aku masih lagi belum dapat melupakan sejarah lama. Hantu masa lalu itu sering mengganggu aku. Dan aku sedar, sememangnya complete family picture itu sangat susah untuk aku dapatkan.
Lagipun beberapa tahun lepas;
“Adik, adik tau yang adik dah adik baru?”
“Huh?”
“Papa adik dah kahwin lain. Papa adik ada anak baru.” Mama pandang muka aku. Wajah mama tak dapat aku nak tafsirkan.
Aku hanya mampu diam. Aku juga tidak tahu mahu memberi reaksi apa.
Kini aku ada dua orang adik. Tapi, lain mak.

I don't wanna have to split the holidays
I don't want two addresses
I don't want a step-brother anyways
And I don't want my mom to have to change her
last name 
***
Lagu family portrait nyanyian Pink makin mendapat tempat dalam hati. Rentaknya, iramanya, liriknya, tangisannya, lukanya, keinginannya, lullaby nya….

In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out? Can we be a family?)
We look pretty normal, let's go back to that
(I promise I'll be better, Mommy I'll do
anything)
In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out? Can we be a family?)
Let's play pretend act and like it comes so
naturally
(I promise I'll be better, Daddy please don't
leave)
In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out? Can we be a family?)
We look pretty normal, let's go back to that
(I promise I'll be better, Daddy please don't
leave) 

Tapi, aku tak ada walau satu family portrait. Aku tak ada walau satu kenangan manis satu keluarga. Aku tak pernah beraya sama-sama satu family. Aku tak pernah ingat aku pernah makan sama-sama satu family.
At least, kalau aku ada satu gambar complete family picture, atleast kenangan itu aku akan simpan kemas-kemas. Tapi, keluarga aku tak pernah normal. Aku tiada masa lalu yang boleh mengembalikan family aku lengkap semula.
Kami tidak dapat untuk pretend yang kami adalah normal. Kami tidak dapat nak pretend yang kami pernah bahagia. Kerana bahagia itu, tak pernah kami alami.

Tapi, sejujurnya aku masih berharap. Berharap pelangi itu akan muncul. Berharap sinar itu menyala dengan terang.
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Turn around please
Remember that the night you left you took my
shining star?
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Don't leave us here alone

I'll be so much better, I'll tell my brother
Oh, I won't spill the milk at dinner
I'll be so much better, I'll do everything right
I'll be your little girl forever
I'll go to sleep at night

Papa, adik sentiasa cuba menjadi yang terbaik untuk papa. Adik dengar kata-kata papa. Adik tak pernah lawan cakap papa. Adik tak pernah sentiasa cuba menjadi yang terbaik. Adik berubah untuk kebaikan. Adik nak jadi yang solehah.
Tapi, kenapa semua tu papa hanya pandang sepi? Kenapa papa tak pernah hargai? Kenapa papa tetap pergi? Kenapa?
Adik cuba buat apa sahaja, asalkan adik ada satu peluang dan adik tak pernah berhenti berharap.
***
Tapi, bila mama pergi tinggalkan aku selamanya. Aku tahu harapan hanya tinggal harapan. Ianya takkan menjadi kenyataan.
Bila, papa tak pernah berubah dan juga pergi buat selamanya. Aku tahu aku kena lepaskan harapan dan doa itu.
Mungkin juga kerana dari kecil aku sangat ego. Aku tak pernah mengaku depan orang lain yang aku mahukan seorang papa. Aku tak pernah mengaku yang aku teringin nak family aku terasa lengkap. Mungkin Allah ajar aku supaya jangan jadi ego depan orang lain.
Mungkin dengan cara ini, mungkin sebab aku tak pernah minta dan berterus-terang dengan sesiapa yang aku inginkan sebuah gambar lengkap dengan papa sekali. Mungkin kerana ini, Allah menghukum aku dan aku tidak mungkin akan ada gambar family yang lengkap buat selamanya.
Tapi, aku masih ego sampai sekarang. Sukar untuk meluahkan apa yang benar-benar diinginkan. Aku hanya meminta kepada perkara-perkara yang mudah agar aku tidak kecewa dan agar ianya mudah ditunaikan.
Kerana sejujur dalam hati aku, aku tidak tahu yang mana yang lebih baik.
Meminta sebuah gambar keluarga yang lengkap dan nampak gembira, maknanya aku akan hidup dalam fantasi, kerana keluarga aku tidak pernah begitu.
Ataupun terus hidup dengan realiti ini, tiada gambar keluarga yang gembira ataupun at least spent the day together atau raya sama-sama, sebab ianya tak pernah terjadi dan tak mungkinlah akan ada gambar mahupun memori yang merakamnya.
***
Lagu ni, lagu yang menusuk dalam jiwa aku.


***



Momma please stop cryin, I can't stand the sound
Your pain is painful and its tearin' me down
I hear glasses breakin as I sit up in my bed
I told dad you didn't mean those nasty things you
said

You fight about money, bout me and my brother
And this I come home to, this is my shelter
It ain't easy growin up in World War III
Never knowin what love could be, you'll see
I don't want love to destroy me like it has done
my family

Can we work it out? Can we be a family?
I promise I'll be better, Mommy I'll do anything
Can we work it out? Can we be a family?
I promise I'll be better, Daddy please don't
leave

Daddy please stop yellin, I can't stand the sound

Make mama stop cryin, cuz I need you around
My mama she loves you, no matter what she says
its true
I know that she hurts you, but remember I love
you, too

I ran away today, ran from the noise, ran away
Don't wanna go back to that place, but don't have
no choice, no way
It ain't easy growin up in World War III
Never knowin what love could be, well I've seen
I don't want love to destroy me like it did my
family

Can we work it out? Can we be a family?
I promise I'll be better, Mommy I'll do anything
Can we work it out? Can we be a family?
I promise I'll be better, Daddy please don't
leave

In our family portrait, we look pretty happy
Let's play pretend, let's act like it comes
naturally
I don't wanna have to split the holidays
I don't want two addresses
I don't want a step-brother anyways
And I don't want my mom to have to change her
last name

In our family portrait we look pretty happy
We look pretty normal, let's go back to that
In our family portrait we look pretty happy
Let's play pretend, act like it goes naturally

In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out? Can we be a family?)
We look pretty normal, let's go back to that
(I promise I'll be better, Mommy I'll do
anything)
In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out? Can we be a family?)
Let's play pretend act and like it comes so
naturally
(I promise I'll be better, Daddy please don't
leave)
In our family portrait we look pretty happy
(Can we work it out? Can we be a family?)
We look pretty normal, let's go back to that
(I promise I'll be better, Daddy please don't
leave)

Daddy don't leave
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Turn around please
Remember that the night you left you took my
shining star?
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Daddy don't leave
Don't leave us here alone

Mom will be nicer
I'll be so much better, I'll tell my brother
Oh, I won't spill the milk at dinner
I'll be so much better, I'll do everything right
I'll be your little girl forever
I'll go to sleep at night





IU

29 comments:

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

reena tak tau nak kata apa..cerpen ni mcm betul2 berlaku..i cant read this cerpen anymore..very..very..very painful..

Nong Andy said...

komen dulu baru baca hahahaha...

1st thing! all time feveret lagu ni. pasti akan sentuh jauh dlm hati bila dengar lagu ni.

* beberapa hari ni akak balik2 post lagu pink, dan memang ada terfikir nak upkan lagu n kispen family potret dlm blog. tapi nampaknya kamu dulu hehehe..

Nong Andy said...

itu buat airmata berjuraian.. itu pastinya kisah benar...

*tolong tabah..

Liselle MonCherie said...

Your papa loves you,he might be too ego to show it too...
I know how it feels....if weren't appreciated after we try to be the best..T.T

I couldn't imagine if I were you...I'm not as strong as you to face all of these...

You are a wonder woman!

Miss Purple said...

ur story makes me cry inside

be strong!

reenapple said...

oh.. aku faham apa yang *aku* dalam cerpen ini alami... Aku juga pernah mahu sebuah family potrait yang lengkap.. Family potrait yang ada ibu dan ayah kandung aku.. Tapi aku tahu, tak mungkin aku akan dapat family potrait sebegitu...

Aku cuma ada family potrait yg mengandungi family yang besarkan aku.. yang aku tanamkan kasih sayang aku pada mereka.. =)

* aku suka cerpen ini,. Ia mengingatkan aku pada sesuatu. Kita tak mungkin akan dapat apa yang kita inginkan tapi ALLAH itu maha Adil, DIA mungkin akan berikan lebih baik dari apa yang kita pernah inginkan.. cheers girl =)

aiEz said...

lagu yang sama pernah berada dalam hidup aie..aie juga inginkan keluarga yang bahagia dan bukan keluarga yang banyak duka..kisah kita adalah sama,percayalah pengalaman mematangkan,biarpun pahit pernah hadir dan jadi satu sejarah hitam namun kekuataan itu perlu..usah toleh lagi pandang depan dan maju lagi.,sesekali pandang kebelakang perlu bila hati terasa rindu...

faiz fakhirin said...

seriously ingatkn tadi cerita teenager...but it's just lyrics...hahaha....

ZORA said...

tak pernah dgr pon lagu ni..huhuhh..loser btolzora,,:P

deno said...

sedih.... :( big hug for you my dear...

p/s: fighting!!!!!

Ayie Abas said...

teenager nih berpotensi buat novel dah nih...tulisan teenager seakan2 membawa diri ayie masuk merasakan apa yg teenager tulis...

Mr.Clive said...

hi u...how r u doing? :)
hope ur all good...
anyway,be strong and always remain strong, k? :)
take care

Prettywrite said...

K.yana pun tak pernah ada gambar fmly potrait..dulu2 tak sempat nak berpotret2 abah dah pergi dulu..

Mizz ErMa said...

hm..cerpen nih misti kisah benar tuan belog kan? berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul..

syafiqakarim said...

biasa tgk berlaku sebenarnya.hmm.
eh....da bernovel2 kini.ehem !

lagu pink sentiasa penuh makna

kiera'sakura said...

menarik... klu lah cerpen nie kisah betul.. setiap lukisan kehidupan yang dilakarkan oleh Allah tue punya keindahan yang tersorok... pasti ada kebahagiaan disebalik kegelapan hitam pekat mlm :)

Aqiim said...

semoga sentiasa tabah :)

Liyaa Mf said...

Ish, lagu tu memang kena betul dengan kesah Miss M kan? Memang sedih gila la bila layan. Err dulu pernah baca 1 entry Miss M yang mahukan family potrait ni. And I knew it, Miss M betul2 kecewa tak dapat apa yang Miss M betul2 inginkan tu kan? Sabar & tabah ye?

Kekuatan dan kehebatan setiap orang tu diukur melalui sebesar mana dugaan yang dah diturunkan kepadanya. And now you know yourself, right?

Kamu kuat! :)

O CIKTEDDY said...

kdng2 kenangan x perlukan skeping gmbr utk dikenang..ckup dlm ingatan utk sntiasa diingati tp itulah manusia..mahukan yg nyata n jelas utk ditatap..sama la mcm cik,kalo boleh sume kenangan yg ade cik nak abadikan dlm keadaan yg nyta,yg boleh disentuh,ditatap,dirasa..ehehe

adan said...

gila cerpen ni.. aku jugak turut merasanya beb..

si kiut lavender said...

kisah teenager macam dalam sebuah novel rooftop rant by hlovate...tapi, wataknya ada family potrait, ada kenangannya dulu sebelum segalanya hilang

apa yg pasti. ada satu sinar sedang tunggu teenager di masa depan. yakinilah akan Dia..:)

ejulz said...

sedih cite ni.. ape2 pun, skiranya kita mhadapi masalah, jgn pernah berhenti berdoa.. dan dekatkan diri kpdNya wpun di masa kt tiada masalah.. Allah akan mmakbulkan doa hambaNya.. cuma kita xtau cepat @ lambat..

nuyui a.k.a miss YUI said...

erm..yui xpernh ada gmbr ptrait bsma family..

CaDLyNN said...

hi M..
Be strong k..
take care :)

kay_are said...

aku tak rase ni cerepn.. macam cite betul je.. hmm.. memang sedih kan bile takde satu pun gambar family yang leh dijadikan kenangan.. terase macam tak bersyukur lak aku sebab banyak gambar ngan family, tapi 1 pun aku tak simpan dalam wallet.. ape pun.. terus kuat ok!

teha said...

alahai.. nape laa cerpen nie sedih sngt

Juliet_iRa~" said...

sedihnya..

akk dl pn even x sehebat dugaan y m rs tp akk rs lagu tu pn mmg menusuk kalbu...

but its ok..

u r strong!:)

CekbOlat-bOlat said...

sebuah cerita dlm lirik.. sedih :'(

.........cP~ said...

Salam.

Saya pun suka sangat lagu ni. Hmm. very sad story.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...