Miss Magnifique!!

Monday, 30 April 2012

Don't Judge People, Dont Judge People, ey?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



diorang kata, orang yang pakai tudung tak semestinya baik.
diorang kata lagi, dont judge people.
tapi, cuba baca balik statement first tadi, itu bukan diorang dah judge ke?

aku akui, pakai tudung memang tak melambangkan hati seseorang. lagipun, pakai tudung tak semestinya menutup aurat.

diorang selalu kata, dont judge people, dont judge people...
tapi diorang sendiri yang judge people. -_-'

and, aku terharu, bila poo cakap kat aku,
"i know you never judge people."

and seriously...aku memang tak pernah judge people by their appearance...

sebab aku percaya,
setiap orang ada baik and buruk. 
no matter pakai menutup aurat segala, atau terdedah segala...

thats why juga, aku jarang nak mengagungkan sesiapa kat zaman sekarang ni...
nak mengutuk sesiapa pun aku tak kuasa... sebab aku sedar diri ni bukannya bagus mana...
aku lebih suka bersikap neutral and plain...

aku ada je kenal orang yang tak pakai tudung, tapi, pemalu and sangat macam gadis melayu...
aku ada je kenal orang yang pakai terdedah segala, tapi hati dia, mak aih... baik yang amat sangat...
aku ada je kenal orang yang pakai tudung, tapi mak aih, perangai...... -_-'
aku ada je kenal orang menutup aurat segala, tapi boleh tahan gossiping jugak..
dan aku ada je kenal people, yang memang terzahir dari appearance diorang...
and i'm just cool with everyone...

bagi aku senang je, tak kisahlah diorang pakai apa and macam mana, aku tak ambil tahu and aku tak kisah... as long as diorang tak kacau atau cari pasal dengan aku..

aku relaks je kenal dengan orang sosial tahap gaban...
aku relaks je kenal dengan orang yang mulut..... macam... -_-'

bagi aku satu je, aku tak nak jadi macam diorang, and aku takkan terpengaruh dengan diorang...
so kawanlah dengan sesiapa, i'm cool with it...

aku tak pernah pun rasa jijik nak kawan dengan orang...

mungkin ada orang akan marah aku sebab, aku ni ada sikap 'tak pedulism'...
tapi, bagi aku setiap manusia dikurniakan otak, dan sebenarnya aku yakin semua orang boleh fikir sendiri yang mana baik and buruk...
so, aku tau diorang tau apa yang diorang buat...terpulang pada diri jela nak jadi a better person, or the same person or nak jadi worse...
your life, you choose la kan..

aku tak setuju orang kata aku baik, siapa kata aku baik, sebab diorang tak nampak jahat aku...
aku jenis yang kira kejahatan dari kebaikan... sebab aku takut kang dok kira baik sendiri, rupanya kat timbangan padang mahsyar tu, apa yang kita rasa baik rupanya tak dikira langsung...
kenapa? mungkin sebab kita tak ikhlas la..sebab dok kira baik kita...
jahat sendiri tak nak pula kira kan?

aku banyak je jahat...
contoh jahat aku, aku dah lama tak blogwalking blog korang, padahal korang setia je datang blog aku siap komen lagi walaupun aku rasa macam dah seminggu jugaklah aku tak blogwalking...
mesti korang rasa nak sekeh je kepala aku kan? kan? kan?
contoh jahat aku lagi, aku dok cerita masa silam aku, macamlah orang lain tak ada masa silam kan? kan? kan? macam kisah aku sorang je sedih dalam dunia ni...cet, poyoslah miss m ni...


dah lah..aku dah mula mengarut dah ni...aku pun tak tau apa motif entry aku kali ni... 
siapa yang baca dari mula sampai habis, cubalah buat kesimpulan ke, buat rumusan ke...
aku sendiri celaru dengan point aku untuk entry kali ni... :p

er, dan aku tak blogwalking lagi dan lagi... er... 
terima kasih pada pendatang lama dan follower baru....kan ku jejak kakiku kepadamu, tapi ku taktahu bilakah masanya kan tiba...*er, ayat sastera pulak dah*
kbai.

daaa~
ikhlas,
aku~~

38 comments:

Si Gile Dan KeGILAannye said...

hahah tak blogwalking pon kategori jaat ke...??
alahai....
comelnye die punye jaat...!

CikAnyss' :O said...

cool ja entry cik m , suka2 ..
at least bg kesedaran , don't judge people sebab kita pon ada jugak kekurangan yang jarang kita nmpk..

Mr.She said...

hmm.. betol2. sbb dh lumrah manusia, ada baik dan ada buruknya sndiri :)

cinta03 said...

setuju sangat...
jangan menilai org dengan hanya melihat luaran...kita tak kenal dia, kita tak leh nak tahu dia cam ner...

NOOR FATIN said...

dosa pahala Allah yg tentukan. kita buat yg terbaik ja :)

kura said...

peribadi seseorang itu tak semestinya terbentuk daripada pemakaian. budi peribadi terbentuk dari org sekeliling. whoa!

Liselle MonCherie said...

Who are we to judge Allah's creation? Right?
kita tak boleh terus jump to the conclusion.Betul tu Miss M,tak semestinya org yg berpakaian terdedah hatinya buruk,ade jugak yg pakai tudung tapi hati tak bersih,penuh dgn hasad dengki.

Liselle MonCherie said...

It's ok to express yourself about the things that haunts you here,I mean it's your blog and you can write anything and your opinions.I will always listen to you and be there for you :).Heheh blogwalking? Hehe sometimes we need time and mood to read heee :3.

Choki said...

Tudung or not,pndpt saya,itu cuma luaran.Hati budi yg kita kena selidik dlm diri seseorang.Ada je pompuan pakai tudung tp baju die,sleeveless T____T" THe heart is the place to search ;-) (Pndpt saya je ni..Hehe)

Haruno Hana 하나 said...

true... don't judge people but at the same time, kita ter-judge people tanpa sedar.. itu pendapat hana aje.. :)

Haruno Hana 하나 said...

true... don't judge people but at the same time, kita ter-judge people tanpa sedar.. itu pendapat hana aje.. :)

Miss S said...

yeah, saya pun kawan je dgn semua org. cume kdg kdg terdetik jugak dalam hati nk ajak yg tak tutup aurat, tutup aurat sbb kita kena ajak diorg secara baik. takut nnti kena soal kat akhirat.. huhu. but, terdetik tu hanya jd terdetik. tak jd pun nak ajak. lemahnya iman saya :'(

shedameor said...

yes, tak semestinya yang bertudung baik dan sebaliknya. yang penting, hati :)

Rara Nasiha said...

tak perlu nak judge people. sebab zaman sekarang ni, luaran tak mencerminkan dalaman pun. kenal dulu, baru tau. :)

aku HaniAsyira said...

wohooooo..

hari ni belajr jgn judge org..

kdg2 kita judge org tanpa sedar.. =)

Telor Power said...

terpulang atas mata penilai. kita bukanlah sempurna TH

xila riston said...

err mereka usah bebanding kelak er err tak kenai maka xcinta bukan? ;)

syafiqakarim said...

wa pon okay je nak kwn dgn sesiapa.
tak pernah kesah.
cuma bila dgn org baik sikit,
ikut sama baik.bila dgn org kureng
sikit,sama2 lah doa kan dia ke arah kebaikan.simple.

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...

semoga sihat dan ceria selalu..

Opsss..akak tak reti nak simpul dan nak rumus...tapi akak suka ntry yg adik tulis...muaahhhahaha...

Miss Purple said...

don;t judge a book by its cover
same to don't judge a person by their appearance.

kay_are said...

judge diri sendri sudah r kan.. takyah r sebok nak betulkan orang lain kalau diri sendiri pun tak betul.. hmm..

Mr.Clive said...

ni la problem dier...just because kita xsepadan atau menepati apa yang dorang expect dari dunia ni,judgement diletak kat atas diri orang lain yang berbeza dari segi rupa,perangai dan minat...=_=

Cik Kartun ( CK ) said...

masalah kecelaruan hati..???
huhuhu
btw..maaf lame tak singgah. :)

♥e'in♥ said...

jgn hirau kan ape yg org lain ckp pasal kite.. yg penting kite tahu sape diri kite sebenarnye.. kan?

R Machomil said...

pergh! ayat sastera skrg. beli buku sastera kat pameran buku ke? keke XD

Wafa Irdina said...

hanya Allah sahaja yg berhak menghaikimi...an
:D

merapu said...

salam, terasa pula bila membaca blog ni,sbb ade la siket2 cite tu berkaitan dengan diri ini, huhu Entry yang menarik. Love it.

Ieda Hudaa Mohd Ali said...

Betul betul betul.....

"Boleh jadi sesuatu yang kamu sukai itu amat buruk bagi kamu dan boleh jadi sesuatu yang kamu sukai itu amat buruk bagi kamu..ALLAH Mengetahui sedangkan kita tidak mengetahui"

In my opinion la, tak semestinya orang yang kita tengok o.k. tu sebenarnya k.o. kot? mana tau?


eRKK...MAAF kalau saya salahhhh....saya budak baru belajar..ehehee....

Sis, sometimes we want the world knows about our sadness..just want to share..;')

deno said...

tak jahat la... mana ada.... m nie...

aiEz said...

manusia bermacam kerenahnya...yang tu mengata si polan dan si polan...cepat benar mengadili sesuatu tanpa kenal sesuatu secara dekat...nak kenal hati budi orang kena secara rapat bukan sekadar hanya melihat...

chemay said...

tak baik judge orang.
judge orang dari penulisan dia pon tak baik.
:)

Nur Aischa said...

betul betul betul. semua manusia sama jea, yg penting kita tak ganggu orang kita berbaik saja dgn semua org ^_^

Mr.Clive said...

how r u beautiful? :)

si kiut lavender said...

aiyak...xberbogwalking pun dikategorikan jahat ker..?hikhikhik

yup..skl pun jenis pakai redah ja nak kawan dengan sapa2..walaupun mak kerap pesan kita kena memilih bab berkawan nih berkawan nih..untuk kebaikan kita jugak.
tapi bagi skl takda sebab nak pilih sebab kawan tuh datang macam tuh saja.,..natural

sal judge tuh..yeah..kita tak berhak nak menilai orang lain tapi kadang tanpa sedar duk menilai jgak..hihih

storyfromme said...

don't judge poeple.just judge yourself.betul x? :)

HeNRieTTa JoSe said...

yeap...btl tu adik...rietta pown susah org nk dekat....maklum la...rietta bukan org hebat....huhuhu...they judge me before they get the chance to know me...sedey....

Mizz ErMa said...

ala, xpe..sy xkisah pon tang bw tu sbb sy phm tuan belog kan ada mslh mta skit..sy suka bca penulisan miss m..=) tang dk judge2 orang pulak, hm..sy pon nk try jgk lah jd mcm miss m..neutral + plain..hehe

khairul said...

macam2 jenis manusia dlm dunia ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...