Miss Magnifique!!

Saturday, 21 April 2012

Kerana Kita Sentiasa Berada Di Situ...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang




these past few days, i kept thinking and thinking and thinking. 

kenapa aku tak pernah dapat lupakan my past. kenapa i cant let go of my past. kenapa the past is always haunting me eventhough i always try my best to forget about it. to think positive. to be positive. 

and suddenly,aku bertemu dengan jawapan.

sebab masa lalu itu sentiasa berada di situ. sebab kita sentiasa berada di situ. 
perkataan "move on" sebenarnya tak wujud. kita memang live in present, yang kita katakan masa ini telah membuat kita fikir yang kita dah pun tamat dalam melalui masa lalu. ianya takkan berulang. ianya sudah lepas. ianya adalah "masa lalu" ataupun "past".

tapi,
suddenly aku terfikir. kenapa gambar dan video wujud? macam mana sebuah kamera boleh capture gambar? macam mana sebuah video camera boleh capture video?
macam mana gambar kita boleh stay? macam mana video tu boleh terus keep on playing the same scene? sedangkan kita dah 'move on'. sedangkan kita tiada lagi di situ?

ianya buat aku terfikir sesuatu, 
sebab kita sebenarnya sentiasa ada disitu, kita akan melaluinya berkali-kali sebab ianya seperti video yang boleh sentiasa replay the same thing and scene.
kita memang ada di present. tapi, kita masih melalui masa lalu. masa lalu yang kita kata, let it go, biarkan past is past.

but i believe hampir semua orang rasa, its hard to forget the past, right? because it is part of us.
and oleh sebab semua orang nak live in the present and future, so they wanna forget and move on from the past.

but when the thoughts came, you cant deny it. 
sebab masa lalu itu adalah kita. sebab masa lalu itu sebenarnya tak pernah berlalu. sebab masa lalu itu stay. sebab masa lalu itu takkan berubah. it keep on replaying. cuma, kita saja sudah berada di present. 

do you get what i mean?
its like a picture. it stays, no matter how long kita tinggalkan tempat memori itu.
its like a video, it keeps replaying, no matter how long kita tinggalkan scene itu.

jadi, aku tau kenapa aku tak boleh nak lupakan masa lalu, sebab the pain is still the same. the pain wont gone, sebab the past keep replaying. the past stays. 
i cant let go, sebab i always feel the pain, melainkan aku dapat amnesia. 

after i get this kind of answer, then aku tanya diri sendiri, so, if the past stays, we would never can move on, and the past keep replaying.
what should i do?

and what i get is, the present pun stay, and the present pun keep replaying. so do the future. it might stop after we are dead. but kita kena lalui and tengok balik, masa kat padang mahsyar nanti.

so, yeah, i might be remembering my past, i might get all kind of negative feeling, because it always  be there. it wont change. 

i might not have the solution yet...
but for me, now, i understand myself better, i understand the universe better... 
aku faham the reason, kenapa diri aku still living in the past eventhough i am now in this present. 
my past always will affect my present and future. 

walau aku belum jumpa solution, buat masa ni, aku faham yang past, present and future are always related. yang penting sekarang, aku akan cuba untuk hidup sebaik yang mungkin. sebab kalau tidak, it will affect my future. 

thank you Allah, thank you.... :')



sincerely,
me~

21 comments:

Aishah Jahirah said...

untuk masa depan,kita boleh amek iktibar drpd yg telah lepas tu untuk hidup dengan lebih baik dan xulangi kesilapan yg sama.insyaallah..

Mr.She said...

klo xde past, xkn ade present. sbb sblom present tu kne lalui past dlu. n mmg pon past xleh nk lupakan. kecuali tetibe kepala terhantuk tiang ke hape, lepas tu memory lost. ha, cmtu bleh la lupekn terus past tu. yg pnting, whatever happened, face it dgn hati yg terbuka. Allah itu maha tahu. every single things that happened comes with d reason. n ade hikmahnye :)

syakey said...

ada betul jugak tu.

n semua benda lepas bermain dengan memori jangka panjang. tapi memori tu boleh fade away, if we want to.

ieda said...

happy weekand dik ! .. ;)

reenapple said...

did you know.. I reallly reallly like this entry... it's make me remember me.. of who am I before... everything you mention above, I used to think...

it's true we can't forget the past... walau berapa juta kali kita asyik suruh diri kita move on,....paksa diri kita move on, we actually not really forgt the past 100%. Sebab masa silam tu sebahagian diri kita... dan ia akan kekal menjadi sebahagian dari diri kita walau sepahit mana sekalipun masa silam itu...

aku maybe bukanlah jenis yang sukar lupakan kisah silam but aku ambil pengajaran dari situ. =)

*keep strong girl.=)

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

u re right kak teenage..past..present and future will be related no matter how we deny it..what had happened in the past surely will affected in me or u..but believe me..u have me and all your friends..reena will honourly lay my shoulder to u..thank u to Allah as u make me realise how important life..

si kiut lavender said...

ulang baca beberapa kali untuk faham
the video and picture

yeah..
past tuh dah sebati dgn hidup kita
dan kadang kala past tuh perlu kita kenangkan kembali
ianya penting
sebab itu subjek sejarah wujud

si ngokngek said...

past is past,mmg betol
dan dlm kisah silam tue kita mula belajar.past,present,future saling related mcm kita mula-2 belajar solat..

lisa said...

senang, kalau ada pengalaman pahit yang lepas, ia akan mengajar kita camne nak jadi lebih baik di masa akan datang :) Nanti xde lah kita ulang lagi kesilapan lalu. untuk cik m, masa lalu memang mengajar m kuat kan. I can see it thru all of your posts :)

Eera Shera said...

mmg susah nak lupa masa silam kita. dah mcm sebati tp cuba amik pengajaran dr situ

nis said...

stuju ngan Eera Shera. ^^

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

our past will remain in our memories, but we shudnt live with it, rite?praying the best for u dear..:)

H.S Wijaya said...

we are part of the past and the present.and will soon be part of the future.

all of these are undeniably related.

it is okay to remember the past,but it is not okay to dwell in it.but then again, wounds are not easily heal.

may all of us are strong enough to deal with all the pain.insyaAllah

Liyaa Mf said...

Past is past. Memang tak pernah akan lupa, kecuali amnesia. Betullah tu. But just simply set in mind that past is past.

Orang kata, kita ni selalu apa yang kita fikirkan. If kita set memang taknak lupa or tak bleh lupa, then ia maken susahlah nak lupa. Otherwise, if kita set kita memang nak lupakan, insyaallah senang sket kut nak lupa. Sound cliche, but I think it's true. Hehe.

But I know, it's really hard to forget the past. What I can say, just try. Tell to yourself that you want to try. The deeper you keep saying that's hard, then it'll become harder and harder and never be easy.

Akak tau adik bukan tak pernah cuba kan? Akak tau adik sentiasa mencuba, but then try again ya!

So, set in mind dulu ya dik. Actually, bukan untuk lupa, tapi untuk jadikan past dan kepahitan itu kekuatan, bukan sesuatu yang melemahkan. Always be strong & you take care ya! :D

Iffah Afeefah said...

Bg aku tplang kat kite sbnrnye

mmg lupe xboleh

die ttp ade kat situ

cume kite usha spy kite xnmpk die ade kat situ

cr jln cmne nk lnypkn die dr trus mnyakitkn

nabila azmi said...

bc entry ni buat sy terfikir diri sy....=.=

Domu-kon said...

People tend to forget their past will be repeated the same.. :)

Nong Andy said...

sesuatu yang menyakitkan sukar dilupai.. Sebab ia umpama torehan luka yang dalam. Sakit perit dan mengambil masa yang lama untuk sembuh. Melalui proses bengkak dan bernanah hingga dan bila ia sembuh sekalipun. Parut luka itu kekal. Sampai bila-bila. Parut itu hodoh dan setiapkali terpandang akan parut itu, rasa sakit itu kembali.. kerana parut yang hodoh dan menyakiti hati itu kekal di sana.. selama-lamanya...

*jgn lupa parut itu melambangkan ketabahan kita melalui rasa sakit itu... dan utk itu tersenyumlah :)

Rara Nasiha said...

apa-apa pun semua berbalik kepada diri kita. memang tak mudah nak lupakan yang lepas. but mind set. tak mudah, tapi bukan mustahil. sooner or later, kita akan jugak. doa pada yang Esa. Insyallah, dia akan membantu. :)

Liselle MonCherie said...

Huhu the pain that we felt is hard to forget....the people who hurt us will have their punishment one day...but sometimes the past makes us who we are.the past that makes us strong and stand tall to fight for our lives :).

kay_are said...

sape je yang tak pernah ade masalah ade problem kan.. bende tu normal.. kenangan pahit or something related to that always happen.. so bagi aku ape yang penting.. just live your life je =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...