Miss Magnifique!!

Tuesday, 3 April 2012

Socially Awkward?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


aku bukan seseorang yang socially awkward. dibesarkan dalam keluarga macam ni, membuatkan aku juga tahu bagaimana untuk membawa diri dan berbual dengan orang lain. cuma pemikiran dan apa yang aku lalui sahaja yang aku sendiri terasa awkward dengan orang. eh silap. orang lain yang terasa awkward dengan aku.

dulu, masa aku kanak-kanak sehinggalah remaja, aku lebih selesa berbual dengan orang dewasa mahupun orang tua. sepupu aku pernah merasa kagum dengan aku, sebab aku dapat berbual dengan ayah dia tanpa rasa awkward yang selalu budak-budak remaja rasakan bila berborak dengan orang tua yang cerewet.

bagi aku untuk untuk berbual dengan orang tua paling mudah sebenarnya, aku hanya perlu interested dengan apa yang mereka cakap, menjadi pendengar, dan memberi respon hanya bila perlu.
mudahkan?
untuk berbual dengan orang tua, selalunya aku akan pandang muka diorang, ini adalah penting kerana orang-orang tua ingin kita memberi tumpuan pada percakapan mereka.
mendengar tanpa mencelah kata-kata mereka.
dan memberi respon seperti, mengangguk, bertanya, dan teruskan memandang muka atau mata mereka. dan yang paling penting keep on untuk interested dengan apa saja mereka katakan. dan orang-orang tua yang cerewet mana pun akan selesa berbual dengan kita. 

dengan yang umur lebih kurang aku, aku akan tengok dulu personaliti diorang macam mana. kerana selalunya, aku akan melayan orang mengikut personaliti mereka.

kalau umur yang lebih muda dari aku, er, selalunya akan jadi ala-ala baya mereka je. sebab tetiba aku nak perasan jadi bebudak.
tapi, bila mereka nakal, aku akan jadi seorang kakak yang sangat garang. tapi, iq and ki dah tak makan saman bila aku marah. -_-' adakah aku dah hilang aura sebagai seorang yang garang? oh no!

dan selebihnya aku rasa kita perlu melayan orang dengan berbudi bahasa. budi bahasa kan budaya kita.
*amaran ini bukan iklan 1malaysia* haha.

bila orang tak kenal aku, diorang rasa aku ni jenis socially awkward.
bila orang dah kenal aku, mereka rasa best kawan dengan aku.
bila mereka makin nak rapat dengan aku, mereka akan benci aku.
haha.
this is fact, bebeh.
:p

hurm.
apa motif aku tulis entry ni?
entah lah.

malam ni aku nak keluar dengan diorang. 
kitorang pernah dingin. sebabnya? biasalah aku kan angin je orang nya. :p 
one wrong move from the other side, memang aku akan jadi dingin ler dengan orang tu. 

tapi, yang abangngah aku tu dia dah faham perangai aku. and aku ni pun dah okay dengan dia. so tak awkward sangatlah. nasib baiklah aku ni memang ada sense of humor. kalau tak, memang bertambah beku ler. and nasib baiklah aku ni jenis adik yang suka buat perangai comel. korang tau tak perangai comel tu macam mana?
haha. 

tapi ada nak keluar dengan lagi sorang. perempuan. dulu aku ada tulis pasal dia.
aku kagum lah jugak dengan dia. sebab tak pernah putus asa nak baikkan balik hubungan kitorang. cuba nak jernihkan hubungan kitorang.
and aku dapat rasakan keikhlasan dia. aku pun dah maafkan dia. 

sebab aku tau, dia pun jenis ego. tapi, dengan aku dia sanggup ketepikan ego dia. bukan sekali, bukan dua kali, bukan tiga kali, tapi banyak kali..
ok fine, nampak sangat aku ni jahat and keras hati. muahaha.

dia tak putus asa walau aku ni cold. macam ais. eh tak, macam batu. stone cold. hahaha.
okey aku ni bukannya batu sangat sampai tak rasa and tak perasan semua effort yang dia buat, okey.
terharu..:')
well, i give her credit fot that.

kadang-kadang betullah cakap aunty aku, aku ni memang tak ada perasaan. eh, aunty aku bukan kadang-kadang je cakap. selalu je dia cakap aku ni tak ada perasaan. wahaha.
habis takkan aku ni jenis feeling macam dia kot. aiyak. memang taklah.

but anyway, aku pun dah tak nak ar panjangkan apa-apa yang dah orang tu usaha nak pulihkan balik hubungan kitorang.
aku senang je.
orang nak baik, aku baik je dengan orang tu.
satu je aku minta, aku respect orang, aku harap orang pun respect aku.
oleh sebab dah nama pun nak jadi bestfriend and sister, please treat me like one. not only words. but action. 
aku tak cair dengan words. aku nak orang buktikan dengan action.
aku rasa semua orang boleh rasa jika seseorang itu ikhlas ataupun tak kan? :)


so, i'm looking forward for our outing malam ni.. watching movie.
huhu.

adik, adik dah 21 tahun. kena lebih matang dari dulu, okey?

xoxo,
aku~

30 comments:

Haruno Hana 하나 said...

Sis M jenis stone cold? sama la :D I mean, kalo org x kenal msti ingat Hana ni sombong, cam batu, cam ais.. bila dah kenal, ok.. I'm sort of friendly to.. *jgn muntah* :p hehe.. betul, if I don't know the person, I become really awkward to introduce myself and being friendly with them.. don't know why :( mereka yg kena start the first move to know me.. jahat giler rasa..

eLLa n aLia said...

sepatutnya kita kena sesuaikan diri dengan semua peringkat umur macam dya ni.. tapi ella, tetap dgn diri ella, dgn bayi pun serius.. skrang ni tengah berusaha perbaiki cara komunikasi.

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

betul3...tak kenal mana boleh tuduh social awkward..reena pun cakap dengan orang yg lebih tua lg sempoi then sebaya dgn kita..dia org cakap reena angguk..tak faham itu hal belakang kira..=)

Choki said...

Heeeee~ bestnye tengok wayang! Nk tengok Wrath of the Titans >_<" It's a bit harsh la bila org kata kita ni socially awkward.SAYA pun x ske..Diorg kena face the facts la IF we ARE like that..Cos it's who we are!! XD

aku HaniAsyira said...

oh,, selamat berouting ei..

tape2.. beselah kita pun ada perangai masing2 kan.. kira ok lah jumpa kwn yang sentiasa nak kawan dgn kiter.. =)

hmm.. sy penah jadi mcm tu dulu.. =)

Akue Achik said...

ikhlas tu xsmua org bole nmpk..

blurr plak nak komen apa tiba2..huhu

jujur, dgn ayt pon ok, dgn action pon ok..

yg pnting, ikhlas. :)

Liselle MonCherie said...

I feel that you are a really nice person :).
A very nice person indeed my dear :D

kura said...

amboi. jgn la angin angin sgt kamu nii. hehehh

NOOR FATIN said...

saya ada masalah komunikasi dgn org. mgkin sbb anak tunggal kot. jadi xramah dan susah nak mulakan perbualan kalau bersama dgn org yg xkenal dan baru kenal. kalau kenal lama pn tapi lama xjmpa pn segan gak. ekkeke. xtau la kenapa.huu

hazfee said...

hehe, bukan susah pun nak bercakap dgn org tua kalau tau cara. :)

ehem, tak ada perasaan ke? haha.bukan tak ada perasaan.perasaan tu ada cuma keras sikit je kot. keh3x

Liza Razak said...

beruntung awak dpt kawan yang sanggup buang ego dia demi persahabatan

aiEz said...

aie suka lagi borak dgn orang tua sebab dorg bnyk cerita dan byk yg ilmu dorg leh kongsi...kebanyakkan kwn aie rmai jer org tua,hehe...ada yg pnggil abng pun ada,haha...

cinta siswi said...

siswi suka gk ckp dgn org tua dr siswi.. sbb siswi suka mendengar..hihi

R Machomil said...

saya baru 5 taun. pelat lagi XD

Hana Soffelia said...

Same with u. Hana kan xde sibling, tp cousin ramailah. Tp kebanyakan dr mereka ni muda setahun dua thn dr Hana mcm xbez sgtlah nak berborak. Sbb tu Hana lg suka lepak dgn mak2 dr rakan sebaya. Even skarang kat opis pun berkwn dgn mak2 walaupun ada je golongan2 muda belia. hikhik

Ayie Abas said...

berbual dgn org yg lebih usia dari kita mmg kena skill yg tertentu..tips yg teenager sebut dlm entry nih..memang betul.

HeNRieTTa JoSe said...

Adik citer sal nk kuar g movie....baru tingat....dah lamer xpgi tgk movie....huhuhu....

O CIKTEDDY said...

bile rapat jd benci?hmm no comment,kena rapat lg la ngn kak M..huhu

Zakaria's daughter said...

salutee.
haha.
wa pulak jenisss frenly and tak frenly.
kahkah.
unpredictable annoying person.

kay_are said...

aku rase lagi senang nak layan budak2.. entah r.. mungkin sebab umo baru 12.5 tahun kot.. bile cakap ngan yang lebih tua.. series aku awkward.. kadang2 speechless terus -_-

ILA HonEyBuNNy said...

aci tak kalau kdg2 ada perasaan, kadang2 xdak perasaan.ehheheh

ILA HonEyBuNNy said...

aci tak kalau kdg2 ada perasaan, kadang2 xdak perasaan.ehheheh

lisa said...

setuju dgn M cara nak cakap dgn org tua tu..kena tahu apa nak cakap, cara cakap and so on.. hm nak outing jugak? :D

H.S Wijaya said...

ccol gila kawan selesa berinteraksi dengan orang tua!

saya tak reti :(

biasalah tu ada dingin-dingin.yang penting kita saling cuba memahami perangai masing-masing. =)

eita said...

sekali sekala seronok jugak borak dengan orang tua.....
nak ikut?

si kiut lavender said...

eh...kita pun suka sembang ngan org tua2 nih..

sampai org cakap kita nih style cam org tua2..huh!

deno said...

yup! i'm agree with u... kita kena tahu jugak kan cara cakap dgn org tua, pastu dgr jugak apa diaorg ckp... org tua sbnrnya suka berbual dgn org2 muda (muda ke?) mcm sis nie... hehe..

sis suka berbual dgn atuk ngan nenek.. kalau cuti2 ada jugak sis pegi umah diaorang.. sian xde org.. kita la kena slalu pegi kan? kdg bila my mum bwk atuk ngan nenek g klinik, sis mesti ikut!:)

Badrina Ibtisam said...

Hai Kak M, saya pun senarnye suka ckp dgn org tua. Hehe tk rasa awkward sgt. Kdg2 tu lebih suka ckp dgn dorg brbanding dgn yg sama umur -__-

CaDLyNN said...

for me M ok je..takdela social awkward pon.. :)

Aishah Jahirah said...

bukan takde perasaan tapi terlebih berperasaan sampai satu masa kita akan cuba melindungi perasaan kita daripada terasa dan sbgnya, tu yg menampakkan seolah2 takde perasaan kat mata org.tp sbnrnya tak pun...mungkin M macam tu,mungkin jugak tak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...