Miss Magnifique!!

Monday, 21 May 2012

The Boyish Me

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


dulu masa kecil-kecil and sampailah zaman remaja, actually aku ada sifat tomboy.
even sampai sekarang pun masih ada sifat boyish.

well, what do you expect? i have two brothers, not sisters. huahuahua..

dulu, mama sangat suka dress up kan aku. percaya tak aku pakai gown and skirt sampai umur aku 11 tahun?
aku tak ada seluar sampai umur 8 tahun?

dari dulu, pakaian harian aku adalah, gown, skirt, gown, skirt...
-__-'
hilang kemachoan aku tau tak?

dulu, sebelum umur aku mencecah 7 tahun, 
aku suka main wrestling dengan abang-abang, dulu aku suka join abang-abang aku main bola sepak, galah panjang, kejar-kejar, galah, sepak takraw, lumba basikal..
panjat pokok hampir-hampir saja, tapi, kemudian aku takut sebab ada semut kerengga. (er, okey sangat macam budak perempuan. -_-')
tapi, bila tak panjat pokok, aku panjat buaian (buaian aku yang boleh duduk empat orang tu), aku panjat bumbung lepas tu tak tau macam mana nak turun. sebab bumbung tu aku dah panjat ke bumbung kecik yang tak ada orang boleh naik lagi. satu-satu nya cara ialah terjun dari bumbung tu ke bawah. and yea aku terjun tapi abangngah aku sambut. lalala~

walaupun umur aku kecik and muda, tapi aku kecik-kecik tinggi. semua orang ingat aku dah masuk sekolah rendah.
dulu masa sebelum cecah umur 7 tahun, 
kawan baik aku lelaki.
lagipun setiap kali aku nak kawan dengan perempuan, abangngah aku asyik tak approve je, sebab dia kata budak-budak perempuan tu tak bagus. last-last kawan jelah dengan lelaki.

dulu, bila abangngah aku bergaduh, aku akan jadi tukang sorak untuk abangngah aku.
aku tak takut langsung tengok orang bergaduh. malah, yang aku nak hanya lah kemenangan saja. aku akan bersorak and tepuk tangan bila abangngah aku bergaduh dengan orang. and ofcozlah abangngah aku yang menang, erm, abangngah aku dari kecik dah tunjuk potential jadi gengster. dan aku pulak dari kecik dah tunjuk potential jadi adik gengster. walau aku tak ada lah segengster mana, tapi, aku ada satu sifat berani. nak jadi gengster kan kena berani, cuma i'm lack of keganasan je. hoho.

dulu, orang tak berani nak kacau aku, sebab aku garang and berlagak. sebab aku senang je, kalau ada yang buat aku tak puas hati, aku cakap je, "ek eleh, kau keluar dari jalan atuk aku sekarang."
tak pun, "ek eleh, jangan pijak tanah atuk aku." orang tak boleh nak kata apa, sebab kat situ je dah confirm aku menang. ala, budak-budak kan, gertak sikit dah takut. (tak sedar diri, masa tu pun diri sendiri budak lagi haha).

kalau ada cucu aci tak puas hati dengan aku, dia selalu cakap, "keluar dari kedai aku sekarang. jangan beli apa-apa."
aku balas balik, "fine, kau bawak keluar rumah kau dengan kedai kau dari jalan atuk aku. tak sedar diri menumpang kat tempat orang."
berlagak and poyos kan?
and then, aku adik kepada abangngah. siapa berani kacaukan?
and then lagi, aku cucu kepada atuk aku. lagilah orang tak berani kacau. kecik-kecik dah tunjuk gengster aku. nasib baik mama, atuk dan nenek aku tak tau. kalau tak, memang mati aku. dahlah kurang ajar, berlagak, tak sopan, beraku kau pulak tu.. -__-'
well, masa mengubah seseorang, dan makin aku meningkat besar, makin aku tau adab kan? heheheh.. *muntah*

sebenarnya, zaman aku menjadi kanak-kanak masa berumur 4 hingga 6 tahun je. dan mungkin kerana itu jugaklah Allah tak tarik memori kanak-kanak aku. sebab masa dia sekejap je.
sekejap je jadi seperti kanak-kanak lain. bermain dengan bebas.

dulu,
aku pernah gunting gown aku sebagai tanda protes aku tak suka pakai baju macam perempuan.
satu-satunya perkara yang nampak aku ni feminin sikit ialah rambut aku. rambut aku panjang and nenek aku selalu ikat tocang dua. and dari kecik aku memang tak bagi mama potong rambut aku sebab aku suka rambut panjang.
tapi, masuk sekolah cina, rambut kena pendek atas kolar, beb. menangis-nangis aku potong rambut aku yang panjang.

tapi, mama tetap dress up kan aku dengan gown and skirt. lepas tu bebudak lelaki ejek aku sebab pakai baju perempuan...
lepas tu, aku pun, "nak cari gaduh ke? berani ke?" angkat kening.
diorang senyap. gaduh dengan aku maknanya perang dengan abangngah aku. siapa berani beb.

aku tak banyak baju kurung apatah lagi kebaya. setiap tahun baju kurung aku dua helai je. selebihnya, gowns, dresses and skirts. mama lebih suka aku pakai style western.
kalau pergi beraya rumah orang, aku pakai gown, lepas tu pakai kasut ala-ala ballet. sekali pandang memang macam budak perempuan, tapi, sekali kenal, hancusss imej budak perempuan aku.
kalau ada majlis perjumpaan pun, mama akan dress up kan aku dengan gown, bila aku sampai sana, aku tengok bebudak baya aku semua pakai baju kurung or kebaya. er, adalah yang pakai gown tapi boleh kira. 
pergi kenduri tahlil pun, mama aku pakaikan aku gown.. -__-' gown kembang lagi tu, beb.

tapi, itu hanyalah luaran saja..dalaman aku berjiwa macho beb..

aku suka tengok power rangers, wwe, ultraman, apa je yang abang-abang aku suka itulah yang aku suka. 

sampailah satu hari, uncle aku report kat mama aku, dia kata "eh, m, anak kau yang perempuan ni dah macam lelaki dah aku tengok."
(nama panggilan mama aku start dari m)
and then, mama dapat banyak complaint, and mama tanya abangngah apakah aktiviti aku, and aku masuk umur 7 tahun, mama mula banned segala aktiviti aku. lelebih lagi masa tu aku punya penyakit dah disahkan serius. i mean, bukan penyakit biasa.

dari situlah, aku mula perlahan-lahan berubah. sebab masa tu aku mula dikawal dengan ketat. berakhir dah hidup aku yang bebas and macam tomboy.

but, even now, i acted like a lady, but i guess, deep inside me, i still have my boyish and macho side of me. time can really changed a person, but you cant change their value.

and bila aku ingat balik semua cerita ni, yes, i was really young to remember all these, but, mungkin sebab zaman kanak-kanak aku yang seperti orang lain sekejap sahaja, dari umur 4 hingga 6 tahun, after that i dont have any sweet memories as kanak-kanak. my life started to be quite dull and so lonely.

and started from the age of 7, i really knew apa itu air mata. not because of air mata kanak-kanak yang nak kan something. but from heartache, hurt deep inside, loneliness. and aku juga mula kenal erti 'takut'.
i really learned about life, then.

Alhamdulillah. i still have memories. Alhamdulillah, i'm grateful to learned about life. :)



ikhlas,
aku~

54 comments:

aku HaniAsyira said...

alhmadulillah da gak simpan sifat keboyish tu kan.. keh2.. =)

memori yg baik elok lah disimpan.. yg xbaik jadi pedoman.. heee~~

Mario said...

ganasla sangat eh...hehe

iqa said...

but, even now, i acted like a lady, but i guess, deep inside me, i still have my boyish and macho side of me. time can really changed a person, but you cant change their value.


haha sama beb!sampai sekarang.like
seriousssssssss.

kura said...

peh. gangster kamu ni iyeee! :0

aiEz said...

suka bila perempuan ada sifat macam lelaki sikit,yela nampak garang sikit...xmo ler nampak tomboy sgt,itu tak ayu...hehe...

*lepas baca entri ini,memang banyak sangat warna dlm kehidupan kisah miss.M..sesetengah sisi dari dalam diri yg tak semua orang berani utk luahkan...ternyata entri ni jujur dr penulis buat pembaca..menjadikan kisah diri dekat pembaca..

*tu sebab aie suka singgah sini,hee..

Azee Hana said...

style gile abg awak x bagi kawan ngn pompuan..haha

Choki said...

Hehehe..We all have that ghost that's trying to crawl out from us Kak M..You know,it's ok to let it loose..As long as you make yourself the master instead of IT mastering you ;-D

ஜ miss klanika ஜ said...

like this entry ! same goes to me. my dad treats me like his son. but my mom keep arguing to dad, told him that im her sweet little princess. but after all, im still me. still MISS clanika :)

kay_are said...

bese r tu budak2.. dulu time kecik pun aku siap halau pakcik2 aku lagi balik umah dorang.. ayat femes "sebok je datang sini" teringat balik rase nak gelak je.. tapi bagus r bile dah lame2 brutal ko tu hilang.. err.. hilang ke? macam tak je.. =P

O CIKTEDDY said...

xtau nak kate ape kak..suke bace kisah akak..bukn suke sbb akak susah tau! cuma yea,cik bljr dr akak =D

Cik Yatt said...

dulu pon kwan ngn dak2 laki..kat sek gado sepak2 ngan dak laki..haha..skrg pon tak la prangai ggurl sngt.. time sek mnengah org akan tambah otai kat blakg nma..haha..

si kiut lavender said...

alhamdulillah..kamu masih ada memori itu..=)

Asyiqin Haulisah said...

waktu kecik byk kenangan nya. dan bila aku tgok balik gmbar aku, "eh ni aku ke dulu, mak aii rongakk."

NOOR FATIN said...

saya dlu mcm lelaki jugak :P ramai yg tegurr, haha tapi skrg dah xkot. jiwa je la ada mcm kasar sikit.. hehehe sama mcm awak ;)

shedameor said...

hihik. abang macho woo :)

Liyaa Mf said...

Mungkin keberanian yg sis M ada tu lah sumber kekuatan sis M utk tempuh sgl2 kepahitan hidup tu kan? Sebenarnya, bagus gak ada sifat2 kelelakian ni. Sbb perempuan ni sering dikaitkan dgn kaum yg lemah. So, even kita perempuan, kena la ada sket sifat kelelakian so that takkan nampak terlalu lemah tul tak? Err agaknya kut. Hehe.

Tak kesah lah dik sifat kita macam mana. Semua sifat kita tu samada kekuatan or kelemahan, itu semua gak yg sempurnakan kita sebagai diri kita. Hah, sudah! :P

So, sbb tu lah kita ni just kena bangga je ngan diri kita sendiri. Takyah rendah diri sgt kan? Cuma if sedar mana2 kelemahan tu, if mampu betulkan, then betulkan lah :D

*Komen pjg, tp baca balek cam takde kena mengena je. Errrr

cinta siswi said...

huu.. siswi xsuka pakai gown.. dlu pakai seluar pndek..tshirt..huuu.. siswi pun ade 2 abg.. xde kakak.. T__T

Telor Power said...

biasalah tu....sebab kerana tiada kakak. tapi lama-kelamaan sifat tu akan dimamah hilang sedikit demi sedikit bila usia meningkat dan disebabkan pergaulan.


owh kaki wrestling rupanya.sebijik mcm budak lelaki.

Elysa Sofia said...

lisa pun cmni dulu..hehehe msa kecik suka pakai topi abang..ade abang dgn adik lelaki mmg cmni.hehe wrestling2 ngn adik tu dah biasa :DDDD

xila riston said...

ite pown selalu ganas2 dulu...skrg dah hilg sket2...hihi

CaDLyNN said...

kaklin dulu pon main dgn adik laki n kazen2..mmg masuk utan, mandi sungai sume tu buat la..best bile teringat mase kecik2..

mizzkechique said...

kite sama la.. dl agak boyish.. xmain dgn dak² pempuan kt kg..

miza kimbum said...

wahh . akk yg macho . hehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

hye... kak is datang ni (^___^)

Mr.Clive said...

have you worked on any novel yet?you have a golden touch la with the use of words. :)

Aishah Jahirah said...

seronok baca....akak pun dulu panjat memanjat ni sangat terer...sekarang pun boleh je lagi, tp agak2 la kan.huhuu.sesetengah perkara menjurus ke arah boyish gak...;p

Diana Marks said...

nice post!

check out my blog and, if you want, let's follow each other on GFC or Bloglovin' or both ;)

www.LAByDiana.com

Nur Aischa said...

wahhh rock lah kakak ni ;D haha tp kan betul tu, bila dah semakin besar kita semakin faham utk jalani dunia ni :) tp mmg terbaik lah kak. hee~

eyqa amin said...

setiap orang pasti ada memori zaman kanak2. memori yang sgt hebat. sekali seumo idop kowt. hee xp

Miss Purple Ungu said...

boyish gak rupanya cik m ni :)

eLLa n aLia said...

samalah.. tapi semakin besar ni, entah semakin pompuan pula..

chemay said...

chemay dulu pon tak berapa nak gegurl sangat.
sekarang bila jumpa kawan2 yang kenal chemay 10tahun dulu.
semua memang tak percaya yang chemay dah jadi gegurl.
hehe
maluuuuu~

Diana Marks said...

nice blog

check out my blog and, if you want, let's follow each other on GFC or Bloglovin' or both ;)

www.LAByDiana.com

Gabriele V. said...

Hello dear,
maybe you would like to follow each other's blogs with GFC or via bloglovin? or even both?

wolffashion.blogspot.com

have a nice day!
gV

Faza said...

time kecik2 dulu suker potong rambut pendek :D

khairul said...

kenangan yg x boleh d beli dgn wang ringgit kan

khairul said...

kenangan yg x boleh d beli dgn wang ringgit kan

miss daya said...

haha u remind me of my childhood time... samela kite!! kiki

c'axoera ヅ said...

saya jugeeeeee hahahah

Nur Sakura said...

heheheh.. memori indah kn time comey2 n nakal2..hahaah

diana said...

wah..
lasak ni..
kadang2 dalam diri seorang gadis kena ada jugak sifat2 gini..
supaya tak mudah orang pandang ringan..kan>??

yad'z said...

dedulu den boyish gak hehe..

maaf lama tak bw.. =)

aniswany said...

kecik2 dulu my parent nk anak laki sgt2 tau..then dpt i,pastu semua baju kena pakai baju laki..raya pun pakai baju melayu T__T nasib baik msk tadika dpt i dpt adik laki..finally bole pakai dress n skirt..hihi

Alieza Dayasari said...

haaaaaaaaa.....
leeza pun tak suka lah nak dress up girl2 sgt masa kecik. even skrg pun.
just bila dah ada BF.. dah makin dewasa, dress up tu bertukar sikit2.
tp masih lagi dress up mcm simple..
x pakai pun skirt.

Domu-kon said...

apa pun yang berlaku masa kanak-kanak.. jadikan sebagai kenangan terindah even it was dull and so lonely... :)

baby boo said...

bestkan da memory masa kecik, saya tak la hilang ingatan tp saya x dpt langsung ingat memory masa sek rendah. zaman kanak-kanak ingat gitu2 je

Pembunuh Tanpa Bayang said...

kau tahu,
cikgu aku pernah berkata,
orang yang matang sebelum usia,yang menangis kerana derita hatinya sebelum waktunya,satu masa nanti akan menjadi seorang yang sangat kuat.

Zakaria's daughter said...

pehh pehhh. haha,

kemainn takot panjat pokok sb ade kerengga g panjat boyan punye bumbung plokkk.

wa salu kan kalau abam2 gado wa jadi tukang batu apii jeppp :D

I'm JUNKS said...

Untunglah ada adik beradik. Aku anak tunggal jer. Nak gaduh boleh gaduh dengan kucing and mak abah jer. Pastu pergi sekolah tunjuk gengsta juga.. Hahaha. Pernah sekali aku patahkan gigi cousin aku. Teruk jugak. Nasib tak kena pukul di abah aku, sebab aku memang tak sengaja. Memang hardcore gila ah.. Tapi Alhamdulillah sekarang aku tak seteruk dulu. Dulu mungkin tomboy siot kot. Sekarang dah ayu. hihihi.

Juliet_iRa~" said...

hee..agaknya ms bdk2 dl mmg smua bnda teringin nak jd x?;p

haha sbb akk dl pn suka ala2 boyish gak..tp da besar xda plak..huuu

Liselle MonCherie said...

A little boyish can't hurt right? hehehe Think Like A Man and Act like A Lady<----I think it's a powerful book on sale, :).We are the Macho Girls~ I'm keeping my moustache! :3D

Uchi kay-f @hmad said...

saperti adikku jua!!!

Miss N @ Nadia said...

beshnya baca cite masa zaman kanak-kanak ni, tak sangat la u masih ingat :D

.........cP~ said...

Salam.

Samalah. Saya lagilah. Ada 4 orang abang. Cucu perempuan sulung. Semua sedara mara lelaki. Kawan baik adalah sepupu lelaki.

Baju? Ada sesekali je pakai gown. Baju raya adalah baju kurung je. Pernah la sekali dua baju berfesyen sikit. Sampai sekarang pun, baju raya cuma baju kurung dan jubah je.

Seluar tetap di hati. Pakai kain? Skirt? Err.. Tak boleh nak terima la.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...