Miss Magnifique!!

Sunday, 29 July 2012

Alamak! Tu Metafora Je~

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


er..aku rasa dalam entry ni, macam telah menimbulkan kesalahfahaman dalam metafora yang aku bagi..
kehkehkeh..
erm..aku kan tulis kalau aku nak bagi metafora gempak sikit... so timbullah suis syaitan.

er...
suis syaitan tu bukan black magic tau. 
seriously.

aku ni kan manja, kalau dah kena buli, and orang buat aku sampai nangis teresak-esak...
hurm.. memang sah lah aku bagitau abangngah aku... aku rasa, orang yang ada abang ni boleh faham kot. atau orang yang ada seorang je adik perempuan.
so the brother will protect her gila-gila..

suis syaitan ni, bila aku bagitau abangngah aku.. and orang tu memang dah tak selamat lagi. like, seriously...

thats why, aku tak suka cari gaduh dengan orang. atau selagi aku boleh sabar aku akan sabar. sebab kalau aku dicuit walau sikit, and abangngah aku tau, memang kenalah orang tu.
and kalau dah sampai aku nangis gila-gila macam bebudak... mungkin orang tu k.o.. err.. taklah sampai abangngah aku bunuh orang.. tapi.. boleh sampai masuk icu jugaklah..

thats why, kalau ada orang buli aku ke, or buat aku ke..selagi aku boleh tahan.. aku akan tahan je lah. tapi, kalau aku dah tak boleh tahan, memang aku cakap je kat abangngah aku. 
so abangngah akan settlekan orang tu untuk aku.

tapi, akibat lepas bagitau abangngah aku tu, yang aku takkan ada rasa simpati or menyesal... i mean, like orang tu cari pasal sampai over limit, and if you tak ada kaki or tangan or you lumpuh satu badan, i will not ever rasa simpati or menyesal...

thats what i mean by my metafora untuk entry tadi..muehehe..

i hope you guys tak salah faham sampai ingat i pakai benda bukan-bukan...
thats why aku tulis memang tadi, kalau nak bagi metafora gempak...wahaha..

err..tapi, i guess benda ni boleh difahami right, untuk orang yang ada abang..or untuk abang yang ada adik perempuan... 

and then metafora malaikat dengan syaitan tu actually, it is an inside joke between me and my brothers. sebab abangngah always joking, yang dia macam syaitan and aku macam malaikat. i a bit like mama, and he a lot like papa.
so.. thats why, when something bad happened to me, aku akan berfikir sepuluh kali untuk bagitau abangngah. lebih-lebih lagi kalau melibatkan orang lain. kalau abangngah mengamuk. dinding yang berpuluh tingkat pun boleh bergegar satu bangunan dengan satu tumbukan dia. 

so, peace, yo! :)

jadi, motif cerita aku untuk entry tadi dengan yang ini, ialah sila jangan buli aku..=P
got it?
haha.

p/s: seminggu yang penuh cerita... esok uncle rz akan menjalani pembedahan... i hope everything will be fine... :'(

xoxo,
Miss M~

26 comments:

aku HaniAsyira said...

memang sungguh metafora ni.. aiyooo!!

Akue Achik said...

kalo sy kena buli n bgtau kat abg..

my bro will like "does it look like i care?" hahaha..kidding.

anyway, smoga ur uncle`s operation will be successful. Amin.

Iffah Afeefah said...

abg y scary aku rase

aku xrase abg aku cm tu

aku tk penah dibekap

dibuli adela

haha

tapi kekasaran bukan cre nk setelkan

maybe abg kau kene belajar selesaikan mslh bukan melalui perbuatan

so motif entry ni jgn cr pasal

keli menari said...

buli online tak pe kot..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

si abg suka sakat adiknya ni.

reenapple said...

untung ada abang.. huuuu. Aku harap Tuhan kasi aku abang kandung walhal aku anak sulung.. huuu.

CaDLyNN said...

untungla M ade abg yg boleh protect M.. :)

Nur Sakura said...

akk xda abg... hehe so xthu mcm mne.. cume if org buli adk akk ciap bdk tu.. hahaha... xpe abg mmg tuk protect adik.. :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kena baca bebetui (^___^) kak is nak pi baca entri yang ada link tu jap (^___^)

kay_are said...

aku lak sebagai abang.. aku sendiri yang membuli adik2 aku.. so camne lak tu? =P tapi memang hiperbola betull satu tumbukan bergegar umah.. try wat betul2 tengok jadi ke tak.. huu

Reena Shukri said...

reena faham even kwn reena pun perangai abg dia sama mcm abg kak teenage..=)

hara said...

aku xde abang. tapi ade abang itu sungguh bertuah :'|

shedameor said...

betul tu, kite kalau ade abang memang dia akan protect gila2. kuasa seorang abang kan :)

missSenget said...

untunglah ada abg mcm abgngah..

kirim salam beliau..


kite ni ade 2org abg kt atas pn, xpenah kene protect mcm tu..

Y__Y

ghost writer said...

bahaya giler abang kau punya kuasa, M.

EruzuLiyana said...

rindu abg kita walaupun masa kecik2 selalu gado2. huhu

Liyaa Mf said...

Takut denga cite Miss M ni. Takut pd impaknya bila ade sesape carik pasal or buli Miss M. Err akan menyesal gila kut org tu.

Tp dalam takut2 tu, ade gak terfikir, kan best if akak ade gak org yg protect gila2 cam abangah tu. Haha! Err, mmg dr dulu jeles pd org yg ada abang sbb akak takde abang. Tp okey r skang dah ada Suami :P

Take care dik, jgn bagi org buli adik lagi :D

ஜ miss klanika ஜ said...

best woo ada abang protective cenggitu . metafora betol entry tu. heehe

Ninaaa said...

aku ada abang jadi aku faham keadaan kau, haha

Azee Hana said...

kita x buli awak pon..hee..jgn risau,,haha

Woofer Storm said...

orang buli awk,awk buli orang tu balik..moga uncle rz kan baik2 saja..

tkde buku zine free tuk sy ke?haha salam ramdhan awk^^

r-5 said...

Adui tak jadik nak bulik kamu ni.. haha. btw saya abang ngah jugak tau n setiap abang ngah ade same characteristics rasanye.. haha seorang abang ngah mampu memahami abang ngah yang lain.

steffany daph said...

bagitau abg ngah yer :P tak jadi la nak buli org tuuu..

syakirah izwanie said...

Well, bila kita ni seorang je adik perempuan. Memang rasa dijaga betul-betul.

anamizu kaito said...

buli balik ! hiyakkk! hehe
mmg metafora sgguh nih..



semoga uncle rz selamat saje ;)

si kiut lavender said...

SKL ada 3 org abg and masing2 ada mcam2 karakter...hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...