Miss Magnifique!!

Monday, 9 July 2012

Maksud Zine

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


oleh sebab ramai yang tanya aku maksud zine.
aku taklah tau sangat maksud zine ni, jadi aku bagi jawapan dari segi pemahaman aku, ok?

zine kalau tak silap aku dia ambil dari perkataan fanzine dan juga magazine.
dan majoriti pengeluaran zine ini adalah self-publish. maknanya kita publish sendiri zine yang telah kita buat. senang cerita zine ni adalah sesuatu karya indie la. underground.
macam kita ada muzik indie kan? band-band juga penyanyi-penyanyi indie kan?
so, zine ni adalah seperti karya buku indie, oleh penulis-penulis indie.

apa kandungan dalam zine?
okey, yang pasti, novel bukan kandungan dalam zine sebab kalau novel tu dia dah jadi buku dan berat.
zine ni dia lebih ringan, macam magazine, tapi dia lebih ringan and simple dari magazine. tapi, boleh jadi juga emosi dia berat sebab selalunya zine ni something personal. boleh jadi juga zine sesuatu yang sinikal sebab ianya adalah pandangan peribadi seseorang penulis.

zine ni boleh dimuatkan, puisi, kispen, cerpen, komik, gambar atau apa sahaja yang kita sendiri buat.
boleh ditulis tangan, boleh komputer printing atau taip dengan mesin taip yang dulu-dulu tu.



er, aku harap pengetahuan aku yang tidak banyak mana ni dapat membantu korang memahami maksud zine.


xoxo,
aku.

21 comments:

aku HaniAsyira said...

owh,, baru oaham.. tima kacih.. dah siap ke zine tu??

Alieza Dayasari said...

okey. sudah tterjawab. mekasih. hahahaha

Nong Andy said...

terima kasih utk penjelasan itu TH :D

saffiya_aleesya @ echa said...

thanks berkongsi info..at least saya dapat ilmu baru hari ni.. ;-)

O CIKTEDDY said...

k da faham ^^

Reena Shukri said...

oooo..baru tahu..=)

hassy chan said...

wah serba tau gak ko..
nih 1st time dgr pkataan zine kot.. hehehe

si kiut lavender said...

yeap..

memahaminya..=)

Woofer Storm said...

<-- masih tak faham.hahaaa

Woofer Storm said...

<-- masih tak faham.hahaaa

kay_are said...

owh.. baru faham.. kire macam yang liyana jasmay wat kat cite kami tu r kan? sendiri nye publish.. macam best je.. nak try gak nanti bile2 ^^

Princess Nusy said...

ok..dpt ilmu baru hari ni..hehe.. =)

Elysa Sofia said...

first time dengar this word :) thank you!

akoo pae kembali? said...

macam dalam citer KAMI tu kann..hehe

syafiqakarim said...

bila nak buat zine anda? :)

Galaxy S 3 Lover said...

I might just buy your zine if you sell it.Sounds awesome :-D

Iffah Afeefah said...

Ya ini sudah dipahami

aku nye zine solo lom ade pon lg huaaaa

Aishah Jahirah said...

heee pestime tahu org pgl zine...selalu baca je..

Aishah Jahirah said...

heee pestime tahu org pgl zine...selalu baca je..

AmyZana said...

boleh buat bisnes kan kalau buat zine ni kan? dulu pernah nak try tapi buruk ah zine sye tuh... gerenti xdok siapo nak beli punye -.-

Ash Give said...

serius baru tahu ada Zine ni dan maksud dia... tak pe la indie dulu lama lama pegi kepada novel :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...