Miss Magnifique!!

Monday, 17 September 2012

2012 Reading Challenge

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


setiap tahun korang ada tak, macam tetapkan berapa buah buku korang akan baca untuk setahun? ataupun reading challenge untuk diri korang?
aku ada..sejak tahun 2008..

sebab aku terpengaruh dengan kawan jogging aku ni untuk kira setiap buah buku yang dibaca kulit ke kulit.. kawan jogging aku ni sangat suka membaca.. aku rasa dia punya tahap suka membaca lebih dari aku.. dia memang seorang bookworm sejati... teehee~
jadi, dia telah buat aku ada hobi baru iaitu mencatit setiap buku yang dibaca...
so since aku kenal rapat dengan dia sejak tahun 2008, aku mula catit, tapi aku belum tetapkan berapa buah yang aku akan baca sebab aku nak spm tahun tu.

so, sejak tahun 2009 aku tetapkan untuk membaca 50 buah buku setahun. 
dan aku akan catatkan setiap buku yang aku baca dalam sebuah notebook.

nampak tak buku biru tu? ha, tulah notebook yang aku catatkan setiap buku yang aku beli dan baca. buku tu aku ada sejak tahun 2008..:)
tapi buku biru tu cover dia aku dah transformkan sebenarnya sekarang ni, tapi oleh sebab aku malas nak snap picture tengok jelah cover lama dia eh..:p

okey, rules aku untuk dikira telah membaca sebuah buku ialah, membaca buku tu dari kulit ke kulit ya...
yang setakat baca lompat-lompat, buku yang boring sangat sampai aku give up baca, dan buku yang aku baca separuh jalan tak akan dikira untuk masuk dalam reading challenge dan tak akan dicatit dalam buku nota biru itu sebab bagi aku untuk dikira kita ni membaca sebuah buku ialah kita menghabiskannya dan baca dari kulit ke kulit...

well, tahun 2009 aku cuma dapat achieve 44 out of 50 books.. 
tahun 2010 aku dapat surpass my challenged, aku baca 69 out of 50 books yang aku baca... (thanks to pdf, sebab aku mampu membaca banyak buku sebab banyak buku free mihmihmih)
tahun 2011, kerana banyak yang mengganggu konsestrasi aku membaca, aku hanya mampu membaca 37 buah buku..which was sangat sikit... hurm..

so untuk tahun ni tetap 50 buah buku, sebab aku tak rasa aku dapat nak ulang kegemilangan pada tahun 2010 untuk membaca lebih dari 50 buah buku setahun..huhu..
dan sekarang ni kalau korang tengok dekat goodreads, aku dah baca 22 buah buku, tapi sebenarnya kalau campur zine senorita, aku dah baca 23 buah... (so dalam notebook aku tercatit 23 buah) teehee~~

mesti korang rasa, awat la aku ni obses sangat sebab nak kira berapa buah buku dah baca...i should enjoy or take every knowledege from the books..

mungkin sebab aku tak ada benda nak buat jadi bagi aku untuk membaca 50 buah buku setahun tu sekurang-kurangnya buat aku rasa 'busy' dan seperti manusia yang ada 'arah tujuan' mungkin...huhu...

but i enjoy this kind of things.. so aku dapat keep track, apa yang aku dah baca sepanjang setahun ni, apa ilmu yang dapat aku pelajari dengan buku-buku yang aku baca.. genre apa yang aku banyak baca dalam setahun ni... buku bahasa apa yang banyak menjadi pilihan aku..

so, i can keep track of my own readings..

so for this 2012 reading challenge, i set myself to read 50 books... and i hope i can achieve it..
sebab kalau ikut pace aku dalam membaca dalam goodreads, i was 13 book left behind from my goals..

so, insyaAllah i will steady myself to achieve my 50 books challenge..:)


goodreads is one of the best website for booklover, you know?
try it out..:)
i have fun using goodreads..:)

and kepada yang suka membaca, meh kongsi korang dah baca berapa buah buku untuk tahun ni?
(tapi yang baca buku sampai habis without lompat-lompat ya, yang baca setiap pages ada dalam buku tu) weehuu~
dan bagi yang belum ada reading challenge, jom buat reading challenge... its fun dowh..
i have fun with my reading challenge..:)


xoxo,
Miss M~

18 comments:

syakey said...

bagus jugakk mcm ni, challenge diri sniri,must try! ;)

khairul said...

abg ni jenis malas membaca

Liselle MonCherie said...

Books are like rockets that can help us travel into the space of imagination. :D

Iffah Afeefah said...

heee selalu main bace je

xde target

kalo novel setahun ade dlm 20 buah kot. slalu bace novel jela pon

aku HaniAsyira said...

menarik gak ei challenge diri sendiri ni.. tp mcm malas nak buat.. ah.. napa kemalasan sgt ni.. heee~~

kay_are said...

aku pun taktau bape banyak buku yang aku dah bace tahun ni.. rase nye banyak gak cume tak ingat banyak mane.. nampak fun tapi malas tu r masalahnye.. =P

Leeza dayasari [santai leeza] said...

adakala kita mencabar diri, bagus juga... hmmmm.....

zera eira said...

rajin nya lahai ekkk. :)

Liyaa Mf said...

Rasa cam seronok je. Hujung tahun leh tengok balek bape buah buku dah baca dalam setahun. Err tapi akak tak penah record pun. Record bape buah entry dah baca dalam setahun boleh? Fuhh, tak terkira tu :P

tio said...

bgus la cara nie.. bleh tgkatkan ilmu kta.. tp wt msa skunk bsy ckit.. exm pown nk dkt.. huhu

Anonymous said...

bgus gak cra nie.. bleh tgkatkan ilmu kta.. tp wt msa nie bsy ckit.. exm pown nk djt dh.. bca bku study je la =)

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)

emy zulaiha said...

wah interesting gile.haha miss m mmg sangat rajin membaca kan sampai leh nak wat challange mcm tue. emy rase bnyk dah bace, tapi tak pernah nak take serious ingt berape bnyk dah bace. plus, emy malas membaca buku! haha :p

Afiq Yassin said...

kalau time sekolah dah bole dapat pingat emas nie..

steffany daph said...

challenge diri ! :D bestttt... me suka juga. ohya, lama tak datang. rinduuu wooo

Mieya Atiera said...

Mieya ketagih baca majalah je sekarang nie.

Nong Andy said...

akak tak pernah kira berapa buku akak baca dalam setahun. Tapi.. rasanya dalam sebulan akan beli paling kurang 3 buah komik. Jadi 3X12 bulan bolehlah conggak kan.. hehe.. itu minimum..

si kiut lavender said...

wau..
saya suka membaca tapi xpernah plak nak tetapkan stiap tahun tu nak baca brapa

sekali sekala challenge diri nih ok gak nih..hikhik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...