Miss Magnifique!!

Sunday, 28 October 2012

I Loveeee EPUB Reader~

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi maha Penyayang



korang tau tak apa itu epub reader?
mihmihmih..
epub reader tu software untuk baca ebook kat fon...yeayyyy~~

sekarang ni aku baca buku laju je..sebab aku boleh baca buku dimana sahaja./ haha..er, asalkan battery blackberry tu tak kong la...

sekarang ni memang aku banyak baca buku english sebab senang nak download and baca dekat epub reader...
oleh sebab handphone blackberry aku nih kalau nak ada pdf software kena bayar..so..memang aku tak dapat nak guna software pdf..
jadi aku akan download ebook dalam format epub..

tapi aku dapati dalam format epub tak sebanyak buku dalam format pdf...
jadi...aku convert kan file pdf ke epub dan masukkan dalam fon..

tadaa~
jadi sekarang ni aku ada banyak bahan bacaan..muehehehe..
kalau korang tengok kat goodreads, memang kebanyakan aku baca buku english.. sebab er...senang dowh nak baca dan pergi mana-mana...:)
even sebelum tidur, aku kan susah nak tidur, jadi aku kena tunggu mata mengantuk..so aku malam-malam, bila lampu dah tutup, aku pun bacalah ebook dari epub software tu sampai tertidur..
ya, banyak kali jadi macam tu... aku tertidur..lepas tu handphone tah pergi mana..hahaha..

so aku sekarang sangat berpuas hati...:p
sebab boleh baca buku tanpa bawa buku...:p

aku kan lagi beberapa hari nak pergi brunei.. aku dok tertanya macam manalah aku nak bawak buku-buku aku ni... dan, sekarang dah tak ada masalah sebab aku dah download lebih 10 buah buku untuk dibaca kat sana nanti...hihi...

oh mai god.
mesti korang kata aku ni memang gila membaca kan?

tsk tsk tsk..
korang silap...
sebab...
korang tau tak sampai saat yang aku type perkataan ni, aku baru je habis kan buku yang 39 untuk tahun ni...
hurm..taklah banyak sangat buku yang aku baca...

korang tau tak..aku selalu usha goodreads tu..
aku tengok ada pembaca tegar yang tetapkan 2012 reading challenge, dengan menetapkan 150 buah buku...
gilakan?
150 buah buku setahun!!! dan sampai saat ni diorang dah baca 100++ buku..tsk tsk tsk... macam mana dalam masa 10 bulan diorang boleh baca buku yang sangat banyak..tsk tsk...
aku tetapkan 50 buah buku je...
tupun terhegeh-hegeh lagi nak kejar untuk habiskan 2012 reading challenge ni...
aku rasa kalau epub ni takde...entah-entah sampai sekarang aku baru baca 20 buku je...

hewhewhew...
tapi, aku sebenarnya rindu jugak nak baca buku dalam bahasa melayu..
dok baca buku english je.. sampai aku terasa macam nak tulis buku english sebuah ni ha..:p

but the good thing is, aku sekarang kira tau jugak tahap pemahaman bahasa english aku macam mana...
i think i did better now..sebab sekarang ni aku jarang dah buka dictionary untuk cari maksud... sebab aku faham...*wink-wink*
so aku rasa aku banyak juga menambahkan koleksi verb...cuma masalahnya, aku tak berapa reti nak aplikasikan dalam perbualan seharian atau membina ayat...huhuuu...
tapi bila membaca, i know what it means~



sekarang ni aku tengah suka dengan perkataan daft, kalau dalam buku julie garwood, daft ni lebih banyak membawa maksud insane... haha.. daft ni ada banyak maksud, boleh juga membawa maksud stupid.. tapi, dalam buku-buku julie garwood, daft ni lebih kepada insane atau crazy... hihi...

"are you daft, woman?"
"you are really daft!"

hahaha~


okay sampai sini je...
daaa peeps~





xoxo,
M.

8 comments:

zera eira said...

wehuu. baru tahu. dalam tab bole dakk? :O

kura said...

rajinyyaa membaca :P

shedameor said...

Ya Allah, minat membaca yea ? sheda tak minat lansung. huhu

baby comel said...

good to hear that.. practice makes perfect right :)
owh my english...

Rapunzeel Cikilolo said...

ooh. memang setahun kena baca 150 buah? aku mcm jauh ketinggalan :(

Anyyss Shuhaimi said...

inspiring entry..sebulan je gua baca 1 buku..setahun tak tau la berapa..huhu

Liselle MonCherie said...

Huhu! Good for you! Since my phone's screen is quite small,I like to read through Ipad mwhehehe :3. I think u can still go for 11 more books. You can make it yeahhhhhh! :D. May you have a safe journey to Brunei Amin~

kay_are said...

jarang2 sangat bace buku london.. confirm tak habis bace nye.. =__= aku tau insane tapi taktau daft.. thanx bagitau new word ari ni =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...