Miss Magnifique!!

Wednesday, 30 May 2012

...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang









"This is not the beginning
This is not the end
I'm already half way here"









ikhlas,
aku~

Nah, Gambar Aku Dengan Kepala~

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



dulukan, ramai yang bising2 sebab tak sempat tengok gambar aku dengan kepala.
teehee~
meh aku tunjuk lagi sekali..

*tiba-tiba tengah ada mood tunjuk gambar kepala aku :p*


jeng jeng jeng














*ini aza buat untuk aku! :D aku suka banget!* 
:DDD


err..
okey okey..
kejap la..
nak bagi intro je dulu..
haha..
nak tunjuklah ni...
ala...





okey



dah sedia?










er...


malu ar nak tunjuk..
hahhahaa...
























































































































































































marah ke kena scroll down lama banyak sangat?
relax ar..






chill okey???



















jangan marah okey?












hehehhee


















~~tadaaaa~~




























































































































*jangan marah yep :p
dah tunjuk kepala dah ni*

yeah..sambil promote buku batu ketiga dari matahari sekali okey..
:p


er, nak full muka?
tak yah ar.
tak lawa pun..
T_T
lagipun aku kata nak tunjuk kepala je..
heheheh


okey entry seterusnya nak delete dah gambar ni..
haha

*dah update entry baru, maka gambar telah di delete..:)*


ikhlas,
aku~

Monday, 28 May 2012

Reviu: Senorita Zine

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



miss me?
hehehe...

sorry for really lama tak update and blogwalking... :(
mood untuk blogging berkurang bila fikiran bercelaru and kesihatan kadangkala terganggu..

well, this is quick update about senorita zine!

apakah senorita zine itu?

ah ha~

*inilah senorita zine itu : awesome!*

aku beli dengan kak hana ahmad masa kat pesta buku haritu. tetiba kak hana cakap, nak beli tak? aku pun belek and tengok-tengok. macam menarik je. so aku beli, harga dia rm5 je okey! 
dan ada 17 penulis yang berkarya dalam senorita zine itu... best3x..

aku suka..aku start baca masa dalam perjalanan balik naik public transport ke rumah aku. well, perjalanan dari pwtc ke tempat aku 1 jam jugakla, masa aku baca sambil itu aku mendengar lagu eminem. 
dan akibatnya, memang aku terus termasuk sekali dalam dunia penulis2 itu..

bagi aku overall memang okey..
semua menulis dengan bagus.
tapi paling terkesan dengan alyssa sobree and zety noraini.

yang lain pun best :D

cuma senorita zine ini memang banyak menulis mengenai hati2 yang patah...and kebanyakan pasal cinta..hoho...
walaupun aku kurang mengerti tapi, kisah mereka tetap sampai pada pembaca..:)

p/s: lupa nak cakap, zine ni photostat je, tu pasal murah...:) dia bukan buku yang jenis bercetak, i mean, lepas cetak sekali then diorang fotostat je, :) but still nice..:)


kalau aku nak buat zine sendiri macam ni, aku jual rm5, ada yang sudi nak beli tak? kekeke. :p

p/s: kalau rajin jom klik iklan churp2 ni..teehee~ :p


xoxo,
Miss M~

Monday, 21 May 2012

The Boyish Me

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


dulu masa kecil-kecil and sampailah zaman remaja, actually aku ada sifat tomboy.
even sampai sekarang pun masih ada sifat boyish.

well, what do you expect? i have two brothers, not sisters. huahuahua..

dulu, mama sangat suka dress up kan aku. percaya tak aku pakai gown and skirt sampai umur aku 11 tahun?
aku tak ada seluar sampai umur 8 tahun?

dari dulu, pakaian harian aku adalah, gown, skirt, gown, skirt...
-__-'
hilang kemachoan aku tau tak?

dulu, sebelum umur aku mencecah 7 tahun, 
aku suka main wrestling dengan abang-abang, dulu aku suka join abang-abang aku main bola sepak, galah panjang, kejar-kejar, galah, sepak takraw, lumba basikal..
panjat pokok hampir-hampir saja, tapi, kemudian aku takut sebab ada semut kerengga. (er, okey sangat macam budak perempuan. -_-')
tapi, bila tak panjat pokok, aku panjat buaian (buaian aku yang boleh duduk empat orang tu), aku panjat bumbung lepas tu tak tau macam mana nak turun. sebab bumbung tu aku dah panjat ke bumbung kecik yang tak ada orang boleh naik lagi. satu-satu nya cara ialah terjun dari bumbung tu ke bawah. and yea aku terjun tapi abangngah aku sambut. lalala~

walaupun umur aku kecik and muda, tapi aku kecik-kecik tinggi. semua orang ingat aku dah masuk sekolah rendah.
dulu masa sebelum cecah umur 7 tahun, 
kawan baik aku lelaki.
lagipun setiap kali aku nak kawan dengan perempuan, abangngah aku asyik tak approve je, sebab dia kata budak-budak perempuan tu tak bagus. last-last kawan jelah dengan lelaki.

dulu, bila abangngah aku bergaduh, aku akan jadi tukang sorak untuk abangngah aku.
aku tak takut langsung tengok orang bergaduh. malah, yang aku nak hanya lah kemenangan saja. aku akan bersorak and tepuk tangan bila abangngah aku bergaduh dengan orang. and ofcozlah abangngah aku yang menang, erm, abangngah aku dari kecik dah tunjuk potential jadi gengster. dan aku pulak dari kecik dah tunjuk potential jadi adik gengster. walau aku tak ada lah segengster mana, tapi, aku ada satu sifat berani. nak jadi gengster kan kena berani, cuma i'm lack of keganasan je. hoho.

dulu, orang tak berani nak kacau aku, sebab aku garang and berlagak. sebab aku senang je, kalau ada yang buat aku tak puas hati, aku cakap je, "ek eleh, kau keluar dari jalan atuk aku sekarang."
tak pun, "ek eleh, jangan pijak tanah atuk aku." orang tak boleh nak kata apa, sebab kat situ je dah confirm aku menang. ala, budak-budak kan, gertak sikit dah takut. (tak sedar diri, masa tu pun diri sendiri budak lagi haha).

kalau ada cucu aci tak puas hati dengan aku, dia selalu cakap, "keluar dari kedai aku sekarang. jangan beli apa-apa."
aku balas balik, "fine, kau bawak keluar rumah kau dengan kedai kau dari jalan atuk aku. tak sedar diri menumpang kat tempat orang."
berlagak and poyos kan?
and then, aku adik kepada abangngah. siapa berani kacaukan?
and then lagi, aku cucu kepada atuk aku. lagilah orang tak berani kacau. kecik-kecik dah tunjuk gengster aku. nasib baik mama, atuk dan nenek aku tak tau. kalau tak, memang mati aku. dahlah kurang ajar, berlagak, tak sopan, beraku kau pulak tu.. -__-'
well, masa mengubah seseorang, dan makin aku meningkat besar, makin aku tau adab kan? heheheh.. *muntah*

sebenarnya, zaman aku menjadi kanak-kanak masa berumur 4 hingga 6 tahun je. dan mungkin kerana itu jugaklah Allah tak tarik memori kanak-kanak aku. sebab masa dia sekejap je.
sekejap je jadi seperti kanak-kanak lain. bermain dengan bebas.

dulu,
aku pernah gunting gown aku sebagai tanda protes aku tak suka pakai baju macam perempuan.
satu-satunya perkara yang nampak aku ni feminin sikit ialah rambut aku. rambut aku panjang and nenek aku selalu ikat tocang dua. and dari kecik aku memang tak bagi mama potong rambut aku sebab aku suka rambut panjang.
tapi, masuk sekolah cina, rambut kena pendek atas kolar, beb. menangis-nangis aku potong rambut aku yang panjang.

tapi, mama tetap dress up kan aku dengan gown and skirt. lepas tu bebudak lelaki ejek aku sebab pakai baju perempuan...
lepas tu, aku pun, "nak cari gaduh ke? berani ke?" angkat kening.
diorang senyap. gaduh dengan aku maknanya perang dengan abangngah aku. siapa berani beb.

aku tak banyak baju kurung apatah lagi kebaya. setiap tahun baju kurung aku dua helai je. selebihnya, gowns, dresses and skirts. mama lebih suka aku pakai style western.
kalau pergi beraya rumah orang, aku pakai gown, lepas tu pakai kasut ala-ala ballet. sekali pandang memang macam budak perempuan, tapi, sekali kenal, hancusss imej budak perempuan aku.
kalau ada majlis perjumpaan pun, mama akan dress up kan aku dengan gown, bila aku sampai sana, aku tengok bebudak baya aku semua pakai baju kurung or kebaya. er, adalah yang pakai gown tapi boleh kira. 
pergi kenduri tahlil pun, mama aku pakaikan aku gown.. -__-' gown kembang lagi tu, beb.

tapi, itu hanyalah luaran saja..dalaman aku berjiwa macho beb..

aku suka tengok power rangers, wwe, ultraman, apa je yang abang-abang aku suka itulah yang aku suka. 

sampailah satu hari, uncle aku report kat mama aku, dia kata "eh, m, anak kau yang perempuan ni dah macam lelaki dah aku tengok."
(nama panggilan mama aku start dari m)
and then, mama dapat banyak complaint, and mama tanya abangngah apakah aktiviti aku, and aku masuk umur 7 tahun, mama mula banned segala aktiviti aku. lelebih lagi masa tu aku punya penyakit dah disahkan serius. i mean, bukan penyakit biasa.

dari situlah, aku mula perlahan-lahan berubah. sebab masa tu aku mula dikawal dengan ketat. berakhir dah hidup aku yang bebas and macam tomboy.

but, even now, i acted like a lady, but i guess, deep inside me, i still have my boyish and macho side of me. time can really changed a person, but you cant change their value.

and bila aku ingat balik semua cerita ni, yes, i was really young to remember all these, but, mungkin sebab zaman kanak-kanak aku yang seperti orang lain sekejap sahaja, dari umur 4 hingga 6 tahun, after that i dont have any sweet memories as kanak-kanak. my life started to be quite dull and so lonely.

and started from the age of 7, i really knew apa itu air mata. not because of air mata kanak-kanak yang nak kan something. but from heartache, hurt deep inside, loneliness. and aku juga mula kenal erti 'takut'.
i really learned about life, then.

Alhamdulillah. i still have memories. Alhamdulillah, i'm grateful to learned about life. :)



ikhlas,
aku~

Sunday, 20 May 2012

Happy Sunday, Peeps!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih




xoxo,
Miss M~

Friday, 18 May 2012

The Road

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


the road's never been easy for me
i have cried a lot
smiled a lot
heartbroken a lot

kadang aku masih rasa lukanya
kadang aku rasa ianya masih berdarah

aku ingin saja memadamkan semuanya
namun 
entah
ianya bagai sebati denganku

tapi ia mengajarku banyak perkara
and i enjoyed to through every obstacle that i have faced

i feel alive
when the pain and hurt hit me
i feel alive
when i think i want to die so badly
i feel alive
when i cry like there's no tomorrow
i feel alive
when i'm feeling so lonely

i guess i've been blessed to feel and through a lot of things at my young aged
thank you Allah
for making my life a wonderful journey
thank you Allah
for making me appreciate a lot of things
thank you Allah 
for writing a meaningful story of mine

this road has never been easy for me to through it
but i guess
this is what we called life, right?
i'm grateful

how bout you?
are you grateful with your life eventhough its hard to living it?

sincerely,
Miss M~~

Thursday, 10 May 2012

"Adik Yang Asing..."

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


masa: 2008
tempat: rumah


aku rebahkan badan di atas tilam aku yang dah bertahun bersama aku. badan aku tiba-tiba rasa lemah. kepala aku sakit. aku selubung diri aku satu badan. dari hujung kaki sampai hujung kepala. sungguh hati aku rasa lain, kepala aku sakit tapi kosong.

"adik..."
huh?
"adik... tahanlah. dan lawan rasa sakit ni. kuatkan hati."
siapa adik?
kenapa orang panggil aku adik? dan kenapa aku panggil diri aku adik? siapa adik? 

aku rasa perkataan adik itu sangat asing dengan diri aku. sedangkan sebelum ni, perkataan adik dan aku adalah satu. sebab aku selalu membahasakan diri sendiri adik, even dalam hati pun aku tetap membahasakan diri sendiri adik, bila aku bagi semangat pada diri sendiri, aku akan sebut, "adik, be strong." sebab bagi aku, adik itu aku. dan aku adalah adik. aku sangat selesa orang panggil aku adik. dan aku sangat selesa menjadi adik.

tapi petang ni, aku rasa adik itu sangat asing. kepala aku sakit. sangat sakit, memikirkan siapa adik itu? dan kenapa adik? adik itu lelaki atau perempuan? kenapa adik? siapa adik? apa maksud adik? aku rasa takut dengan adik ni. sebab aku tak kenal siapa adik. 

otak aku mula huru hara. kepala aku sakit. hati aku bagai terpenjara.

"adik...adik kena kacau. lawan.. ini perang psychology, ini perang hati. adik, lawan."
siapa adik? jerit hati aku.
siapa adik???

kejap, sepatutnya adik tu, adalah aku. aku adalah adik. 
tak, aku bukan adik. perkataan adik ini sangat asing. a.d.i.k. bunyi nya pelik. 
tapi, aku adik.

kenapa aku rasa asing? kenapa diri aku ni asing? kenapa adik itu asing? adik itu tak seperti sebuah nama. adik itu seperti benda yang jauh. 
tapi...

aku bukan adik!! adik tak wujud!!! ini bukan jasad aku. ini bukan rumah aku. ini bukan diri aku!!!

aku panik. aku sedar apa yang jadi. psychology aku sedang dipermainkan. minda aku sedang cuba dikawal. hati aku ada yang ingin penjara. 

aku panggil nama sendiri.
itu bukan nama aku!! aku tak kenal nama yang disebut tadi.

tak boleh jadi ni. aku mula membaca ayat-ayat suci. dan aku memanggil nama adik.

aku dah kata itu bukan nama aku.

kepala aku makin sakit. badan aku juga mula rasa sakit.
aku jadi takut. ya Allah, bantu aku. aku berdoa dan berdoa. aku tau apa yang jadi, tapi aku tak dapat nak menjerit meminta tolong. aku tak dapat nak minta tolong orang lain. melainkan membantu diri sendiri. melainkan memohon pada Allah.

okey, bertenang. ini bukan kali pertama aku kena kacau. ini bukan pertama kali makhluk halus kacau aku. tarik nafas dalam-dalam. baca ayat kursi.
tapi, ni bukan makhluk halus. sebab aku tak nampak benda yang kacau aku. kalau makhluk halus, aku mesti nampak dan rasa benda tu di mana. ni masalahnya, aku tak nampak dan tak rasa dia dekat dengan aku.

habis kalau tak ada benda kacau, siapa kau?
kau tu aku.
kalau aku ni kau. aku kenal nama sendiri. dan aku memang dipanggil adik!
hahaha.

pergi. jangan kacau aku. pergi jangan kacau aku.
aku pegang kepala. kepala aku sakit. dalam kepala aku huru hara. badan aku sakit. aku rasa seluruh badan aku macam menggigil. aku rasa tangan dan kaki aku sejuk. aku tahu apa maksud ni.
pergiiiiiii...jangan kacau aku lagi.

aku baca ayat-ayat suci. tidak lagi peduli dengan kekeliruan yang cuba diwujudkan. aku tau dan aku kenal yang aku dipanggil adik. dan nama aku....

dan aku membuka mata. 
adik...
ya, ni adik...

aku menangis dan menangis.
aku rasa ngeri. aku takut aku mungkin hilang ingatan. aku ingat aku dah gila bila aku tak tau siapa aku. bila aku rasa bukan hanya nama sahaja yang asing. tapi diri aku asing. dan aku rasa macam aku berada di rumah asing.
ya Allah, terima kasih, kerana masih mewaraskan aku. kerana aku rasa aku hampir gila tadi. hampir gila.
aku tak tau berapa masa yang berlalu. aku tak tau berapa lama. tapi yang pasti untuk diri aku sendiri, aku rasa waktunya cukup lama.

aku duduk. air mata masih mengalir. aku takut, kerana sungguh aku seperti orang hilang akal yang tidak tahu namanya sendiri dan tidak tahu diri sendiri dipanggil adik.

handphone aku berbunyi.
aku melihat nama yang tertera. 'papa'
tiba-tiba aku tertawa. tertawa dalam tangisan.

papa, have you never had enough? you and me know, what happened between us. you play smart. and i play dumb. aint i your daughter? tak cukup tengok anak sendiri menderita? papa, i have had enough with your games. please, i'm begging you. stop all these. adik dah tak larat nak play games. adik dah tak larat nak main psychology wars. you win. you win, papa. i never fight back, because i dont know how to fight. but, i will never stop protecting myself. cause, the only thing i knew, is protecting me. i'm not going to let you 'conquer' me in this dirty games. in this psychology wars. yes, when we face to face, i'm afraid, and you always win. but, in this psychology wars, you win, but i'm not going to lose. got it?

dan, aku angkat fon. lap air mata. dan bersuara seperti biasa. agar 'sakit' aku tak diketahui. agar tangisan aku tidak dikesani. agar aku tidak memberi kepuasan pada orang yang ingin lihat aku derita.
aku bersuara seperti biasa. dan bercakap seperti biasa.
dan aku tersenyum puas, kerana di hujung talian, aku kesan ada yang kecewa.

i win.

play smart all you want, but i always play dumb. that's my specialty. y'know?

*** 

hanya cerita rekaan.
tiada kena mengena dengan sesiapa. yang hidup mahupun mati. 
maaf kepada siapa yang tak faham, sebab aku pun tak faham motif cerita ni. sekian.

ikhlas,
adik~

Monday, 7 May 2012

You Should Date A Girl Who Reads

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang




“You should date a girl who reads.
Date a girl who reads. Date a girl who spends her money on books instead of clothes, who has problems with closet space because she has too many books. Date a girl who has a list of books she wants to read, who has had a library card since she was twelve.



Find a girl who reads. You’ll know that she does because she will always have an unread book in her bag. She’s the one lovingly looking over the shelves in the bookstore, the one who quietly cries out when she has found the book she wants. You see that weird chick sniffing the pages of an old book in a secondhand book shop? That’s the reader. They can never resist smelling the pages, especially when they are yellow and worn.


She’s the girl reading while waiting in that coffee shop down the street. If you take a peek at her mug, the non-dairy creamer is floating on top because she’s kind of engrossed already. Lost in a world of the author’s making. Sit down. She might give you a glare, as most girls who read do not like to be interrupted. Ask her if she likes the book.


Buy her another cup of coffee.


Let her know what you really think of Murakami. See if she got through the first chapter of Fellowship. Understand that if she says she understood James Joyce’s Ulysses she’s just saying that to sound intelligent. Ask her if she loves Alice or she would like to be Alice.



It’s easy to date a girl who reads. Give her books for her birthday, for Christmas, for anniversaries. Give her the gift of words, in poetry and in song. Give her Neruda, Pound, Sexton, Cummings. Let her know that you understand that words are love. Understand that she knows the difference between books and reality but by god, she’s going to try to make her life a little like her favorite book. It will never be your fault if she does.


She has to give it a shot somehow.


Lie to her. If she understands syntax, she will understand your need to lie. Behind words are other things: motivation, value, nuance, dialogue. It will not be the end of the world.


Fail her. Because a girl who reads knows that failure always leads up to the climax. Because girls who read understand that all things must come to end, but that you can always write a sequel. That you can begin again and again and still be the hero. That life is meant to have a villain or two.


Why be frightened of everything that you are not? Girls who read understand that people, like characters, develop. Except in the Twilight series.



If you find a girl who reads, keep her close. When you find her up at 2 AM clutching a book to her chest and weeping, make her a cup of tea and hold her. You may lose her for a couple of hours but she will always come back to you. She’ll talk as if the characters in the book are real, because for a while, they always are.


You will propose on a hot air balloon. Or during a rock concert. Or very casually next time she’s sick. Over Skype.


You will smile so hard you will wonder why your heart hasn’t burst and bled out all over your chest yet. You will write the story of your lives, have kids with strange names and even stranger tastes. She will introduce your children to the Cat in the Hat and Aslan, maybe in the same day. You will walk the winters of your old age together and she will recite Keats under her breath while you shake the snow off your boots.



Date a girl who reads because you deserve it. You deserve a girl who can give you the most colorful life imaginable. If you can only give her monotony, and stale hours and half-baked proposals, then you’re better off alone. If you want the world and the worlds beyond it, date a girl who reads.


Or better yet, date a girl who writes.” 
― Rosemarie Urquico



i'm the girl who reads and writes.
haha.
so, wanna date me? 
:p




xoxo,
Miss M~

Saturday, 5 May 2012

Mama...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



mama,
adik sakit...
adik dah rasa macam tak tahan dah dengan sakit ni...

mama,
adik sakit...
sakit dia sampai buat adik rasa hilang stamina..

mama,
adik sakit...
sakit dia buat daya ketahanan otak adik dah tak mampu beritahu diri adik, yang adik tak sakit.

mama,
mama selalu pesan and cakap,
sakit tu sedap...
setiap kali adik sakit, adik akan cakap sakit tu sedap. sakit ni tak ada apa-apa...
tapi, mama, sungguh, ni betul-betul sakit, sampai hati and otak adik dah tak boleh nak berfikiran yang sakit tu sedap.

mama,
adik sakit...
dua tahun adik tahan sakit ni...
tapi, hari ni adik mengaku kalah, adik tak boleh nak tahan sakit, dan cakap adik okey.
sebab adik betul-betul sakit...

mama,
adik sakit...
dan adik dah bagitahu diorang yang adik sakit...
mak bagi minyak gamat...
tapi, mama, adik nak mama... adik nak mama..,. adik nak mama.,.. adik nak mama...

mama,
adik sakit...
adik cuba bertahan selagi adik boleh..
adik cuba buat hanyutkan diri dalam buku...
tapi, mama, sakit ni jahat...
dia mengganggu konsentrasi adik membaca..dan adik kena tahan dan tahan dan tahan...

mama,
adik sakit...
adik...adik nak mama..

mama,
sakit ni on and off...
start balik hari rabu haritu...
tapi, adik buat tak tahu je...
lepas tu hari khamis tu adik keluar, okey je...
lepas tu semalam rasa sakit tapi masih okay lagi..
tapi, hari ni worse mama, worse...

adik cuba, sangat-sangat..untk tahan sakit ni..
sampai sekarang...sebab tadi adik dah bagitau diorang... tapi....
entahlah...

tadi, sepatutnya, adik kena pergi function...
tapi, sebab sakit sangat adik tak pergi...

mama,
sekarang pun masih sakit...
tapi, Alhamdulillah dah tak sakit macam tadi...

mama,
betul cakap mama..
selagi kita bertahan dan bertahan dan terus bertahan...
dia akan baik sendiri...
tak perlu doktor...

mama,
adik rindu mama...
how i wish you were here with me...

mama,
terima kasih sebab selalu suruh adik bertahan dan bertahan...
terima kasih sebab selalu ajar adik untuk endure all the pain till the end...
terima kasih sebab ajar adik, sakit tu sedap... sakit fizikal tu tak ada kesan apa-apa...

mama,
dah lima tahun empat bulan...
mama, adik tak nak lupa mama..
mama, adik betul-betul rindu mama...

mama
mama.
mama..
mama...


with love,
your daughter aka adik.

Mengulit Buku

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



aku kini sedang mengulit buku-buku ku.
aku kini sedang bercinta bersama buku-buku.

jadi, maafkan aku, kawan-kawan sekalian.
kerna aku kini, ingin bersendiri bersama buku-buku ku.

aku ingin hanyut dalam dunia lain.
dunia yang dicipta oleh si penulis kepada pembaca.

aku kini ingin membaca dengan tenang.
ingin menyelami kisah lain.

sesiapa ada goodreads?
sila lah menyudikan diri mengadd aku..
nama aku teenager housemaid.. :)

aku minta permisi dulu ya?
nanti aku update blog?
mungkin esok...
mungkin malam ni...
atau mungkin bila-bila yang ku mahu...

oh kawan, terima kasih.
aku ingin bercinta dengan cetakan-cetakan buku..

tapi, aku kan kembali...
:)


ikhlas,
aku.

Wednesday, 2 May 2012

My Rebellious Act? *curi-curi-pergi-pwtc-sorang-sorang* lalala~

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


arha~
tajuk macam poyos...:p
sebenarnya aku nak cerita...aku pergi pesta buku sorang-sorang tahun lepas.. dari rumah ke pwtc, aku pergi sorang2..masa kat pwtc tu pun sorang2..hehe...

maybe bagi korang, ala tak payah nak gedik sangatlah, korang pun selalu je pergi mana-mana sorang..relaks je, tak ada siapa kecoh kan? tapi, aku ni lain sikit...hoho..

aku, kalau dekat-dekat, nenek aku tak kisah aku pergi sorang2... tapi tu pun, selalunya berhantar and berambil lah kan...nak naik public transport sorang2? wasalam.... tapi kalau ada kawan atau cousin ke, nenek aku tak kisah je..

tapi, tahun lepas, pertama kalinya aku buat kerja gila.. sebab tahun lepas aku pergi naik public transport sorang2... pergi jalan2 kat tempat yang agak jauh dari rumah sorang2... even if aku pernah jalan sorang2 kat tempat yang jauh dari rumah, itu pun selalunya ada orang tolong hantar and ambil...

tapi ceritanya tahun lepas nak pergi pesta buku,
sebab aku nak pergi hari pertama jugak..sebabnya?
sebab aku nak dapat penanda buku hlovate..:p yeah rite, because of hlovate, aku pertama kalinya memberanikan diri pergi ke tempat yang agak jauh untuk membeli buku dan mendapat penanda buku...
*tak payah nak blamed on hlovate lah, aku memang teringin pun nak travel sorang2...nak rasa konon berdikari..kehkehkeh..:p*

i'm not scared.. seriously.. and for me its fun to travel alone.. being alone... and shopping books alone... keke

but ofcoz la aku tak cakap dengan nenek aku, yang aku pergi sorang kan. aku cakap pergi dengan kawan..which was supposed to be true, sebab mula-mula memang kawan aku nak join. but then, she had something came up that made her cant join me at all..
mula-mula, memanglah macam, er...what should i do? go or not to go... but i must go.. i want hlovate's bookmark... but alone?
then aku tetap buat keputusan nak pergi jugak..by hook or by crook...
aku just tawakal je..lagipun nak pergi beli buku je kot..and just naik train je... pergi and balik... nothing to worry, kan? teehee~

so, aku pergi jela sorang2...shopping buku banyak2..;p
lepas tu pergi lagi dan lagi..:p sebab tahun lepas aku pergi 4 kali... sekali je sorang.. yang lain pergi dengan orang..haha..

and guess what?
Alhamdulillah... i'm still alive today..:p
Alhamdulillah... i'm okay till today..xD

esok pun ank pergi pwtc lagi, dari rumah soranglah..tapi kat sana ada nak jumpa kawan-kawan kot.. harap maklum.. perempuan yep..:p

siapa nak pergi pesta buku?
jom?
:p

rebellious act ke? no, rite?
ni sepatutnya, kena letak tajuk, budak baru nak belajar berdikari..kehkehkeh...

*tadi, nenek aku dah sound awal-awal, pergi dengan siapa...dia kata jangan pergi sorang, nanti adik nak melintas jalan nanti, kang tak nampak ke..er, setakat ni Alhamdulillah aku melintas jalan nampak je...  tapi, insyaAllah juga, ada orang nak jumpa dalam perjalanan pergi, and hope so, kitorang dapat catch the same train..teehee~~

cuma, dulu lah, masa tahun 2008 aku pernah hampir kena langgar dengan motor masa melintas, lepas tu aku kena maki dengan penunggang motor tu... salah aku ke? entah..aku rasa motor tu la salah sebab tetiba dia laju je...dah tau tu kawasan perumahan...
masa tu kebetulan aku seorang, nak melintas...
and, memang taklah aku nak bagitau family aku kan... masa tu aku pun terkejut gakla sebab memang betul-betul sipi je lagi nak kena langgar...
tetiba aku rasa, aku ni memang sengaja nak bunuh diri ke apa? hoho...
tetiba bila motor tu blah (lepas marah2 aku), aku boleh tanya diri aku, eh aku hidup lagi ke?
sebab masa motor tu dah betul-betul dekat dengan aku, aku boleh terkaku tengah jalan, and then motor tu mengelak, tapi dia tak jatuhlah, dia mengelak sipi je...
mungkin sebab terlalu terkejut, bila motor tiba-tiba datang kot, tu yang buat aku terkedu tengah jalan..

huhu...
esok ni, aku ada long way to go...macam biasa kena balik sebelum pukul 5, i mean kena keluar dari pwtc tu, sebelum pukul 5..haha.. skema tak? well, aku kan perempuan, jadi kenalah menjaga diri dan balik sebelum senja...:p

ada siapa yang pergi esok? tweet2 aku eh,..;D

err, aku tak blogwalking lagi dan lagi...oh plis, jangan marah aku....oh plissss... jangan bunuh aku... oh plissss...jangan benci aku...and oh plisss sila datang sini lagi dan lagi..haha..:p


xoxo,
Miss M~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...