Miss Magnifique!!

Friday, 31 August 2012

Review: Revlon Color Stay Foundation (liquid)

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


*aku malas nak snap picture jadi korang tengok jelah gambar yang aku kidnap dari google :p*

revlon color stay ni aku beli tahun lepas bulan april... sebab masa tu muka aku masih lagi tengah banyak jerawat and parut... and aku memang nak cari foundation yang boleh cover segala flaw kat muka ni ha.. and masa ni terdesak sebab ada function...
cousin aku cakap, kawan dia kata revlon color stay ni bagus.. jadi aku pun belilah...

yup.. sejujurnya aku memang puas hati... dia memang cover, and make up pun jadi long lasting even beberapa jam pakai makeup...and i started wearing it dalam pukul 4 petang. all the makeup stay in place walaupun dah pukul 2, 3 pagi...
yes... like seriously...tak berminyak, tak cacat pun makeup walau ada berpeluh kejap...
aku pun sebab ada function yang memerlukan aku untuk bertugas and first time pulak pakai color stay ni.. and yeah... ianya sangat memuaskan hati.. berbaloi terasa duit dah keluar tu... huhuhu..

ada orang tak berapa suka bau dia.. tapi, aku rasa bau dia okey je... aku boleh terima bau dia..

dan foundation ni sampai sekarang ada lagi... sebab..aku bukan jenis suka make up tebal.. so foundation color stay ni aku cuma pakai kalau ada function je... itu pun kalau aku rajin nak pakai.. kalau tak bbcream jugalah yang aku pakai..
and mungkin sebab muka aku tak teruk sangat macam dulu... jadi rasa macam tak perlu nak pakai foundation jadah semua kan... hihi..(tapi tak teruk pun, sebenarnya teruk gaklah)
sebab aku rasa korang pun tahu, yang foundation ni texture dia tebal.. jadi untuk yang cover segala flaw ni, mestilah lagi tebal dari foundation biasa kan, kan, kan? hihi...

is it worth to buy?
for me yes... sebab dia memang tahan lama and cover dengan bagus..

cuma lagi satu, agak sukar untuk mencuci... mungkin sebab foundation ni memang pekat jadi kena cuci dengan teliti and berkali-kali... so, sebenarnya foundation ni tak sesuai untuk pakai daily..sebab nanti nak solat nanti susah bila nak ambil wudhuk...
jadi... ianya hanya sesuai dipakai waktu anda red flag atau function malam...=)

and lagi satu haritu sebenarnya aku terbeli warna yang agak gelap dari kulit aku... jadi, aku cuba neutralizekan dia dengan bedak berwarna cerah...
harga dia tak ingat, tapi rasanya dalam rm60 kot..
and warna pilihan dia, ada banyak gaklah... dalam 6 atau 8 tone rasanya... 
sorry tak berapa ingat..al maklumlah dah setahun lebih...hihi..
oh and bila kulit dah okey sikit, aku rasa kalau pakai foundation ni, dia menutup your own glowing skin.. sebab dia jadi macam matte je.. so foundation ni memang untuk cover gila2 punya...muehehehe...

aku bagi 4 bintang dari 5 bintang untuk revlon color stay foundation ini... 




p/s: dah lama tak buat review mereview ni.. jadi buatlah review untuk sesuka hati... haha.. jangan marah yea sebab tak ada gambar yang wa snap sendiri.. malas lah nak snap... tsk tsk tsk...

p/s: dah lama jugak tak buat iklan.. kalau sudi klik iklan >>sini<< okey? ataupun sini mueheheh.. (tetiba demand lagi dan lagi.. -_-'


xoxo,
Miss M~

Thursday, 30 August 2012

Am I That Complicated?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang




i guess... i am a complicated person. i never make myself or my life easy. i guess this is me. 

entah...
aku tak tahu apa yang berlaku sekarang. aku adalah orang yang sering berfikir sebelum membuat keputusan. but there's a time, when i was too excited, and i didn't think much... 
but when the sense come, aku cuba betulkan balik keputusan yang aku buat.

it's not easy though.. lebih-lebih when it comes to something that you really really really want.

but like abangngah said, kenapa nak menyusahkan orang? i can't make someone yang i know macam mana condition dia untuk tolong i... even though maybe dia masih lagi mampu, but i really dont want to be a burden for someone else...

can you understand that?
can you understand how hard it is for me? to let go the thing that i really want? that i dream of?
it hurts me so much, yes. its hurt...

tapi, after thinking so hard... its the best way...

can i survive then? in the future? 
i dont know... 
but i know that i have self-courage.. i believe that i can survive no matter how life knocks me down...
i might not be the best... i might not be the successful person at all...
but i know i can survive... i will survive.,.. even i admit the future scared me a bit. but i dont want to think about that now... i just want to live my life peacefully..

and about the thing that i was too afraid to happened...
apa yang abangngah cakap tu betul.. no one can harm me if Allah tak izin.. the one that i should be afraid only Allah... why i want to be afraid of a person?

its really good that i can talk to abangngah when i was confused. when i dont know what decision should i make. its really good that abangngah always believe in me. always believe in me. he knows that i am someone who never have the self-confidence... i'm lack of self-confidence when i make any decision.  but after mama, he is the one who always encourage me, when i talked to him, the confusion i've been facing...

and even when, my fear of something bad might happen to me, i talked to him...
and abangngah said to me,
"because you keep forgetting whom you are.. you are my sister - your brother survive in mafia/gangster world since he was 15 years old. his name is reknown by those whom has fought with him. you are father's daughter - everyone afraid of him. enable to deny him... its the power of fear... you have the same blood as us..so remember there is nothing to be afraid.. absolutely nothing... except Allah..afraid or fear is word only for Allah.. other than that its just a piece of shit... this is how i'm being bold till everyone called me 'the one who has no fear'."

it might be difficult for anyone to understand my family condition.. who are we.. are we in the black side? or in the white side?
my answer will be both... 

the black is from my father and brother and their gangs... and the white side is from my mother and her family...

and after my parents passed away...
it seems like i try to erase all my background...try to forget who i am.. try to build a new life... 
kenapa?
because it is so difficult to explain who i am... the history is too long... and it seems like it would be just a talk.. because both of my parents already passed away...

dan untuk jadi anak yatim piatu ini... sangat susah... sangat sangat sangat sukar... walau the rest of the family remains... tapi, its hard when you have no parents at all.. you have no mother nor a father.

all the glory seems to fade away after their death...

and i always think how to rebuild my own life... how to stand alone...without using my mother's name if i want to go the white side... and how not to use my father's name if i want to join the black side which is i never will join..

my name is nothing.. even if i reveal it here, no one will know me, not in the white side nor the black side...
but then, if i reveal pun, what really i wanna be? a blogger? a blogger who has a name? her own name?
nay..i'm not ready..because i still dont know what i want to achieve in here... a writer with her own name? i will hurt so many people with the truth that i've been hiding... and i dont want to do that.. because a lot of my writing piece was based on true story. how could i hurt people?
what i write in this blog its just 20% of my life story... the thing that hurt me the most... and the thing that i couldnt talk with anyone how i felt before...



and what the heck did i write now? 
entah.. i dont know..
whatever you read is what i wrote la kan?
entah...
am i that complicated?
yeah, i guess.. because i make it looked complicated...



sincerely,
me~

Wednesday, 22 August 2012

Quotes #2

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang









p/s: another review for my zine from kay are.. check it out yeah..:) mana tau still ada yang berminat untuk beli.. muehehehe
review zine
ouh and untuk soalan-soalan kay are...
nanti aku reply for my next entry yeah...teehee~
hamboi soalan... tak hengattt yeaaa


xoxo,
Miss M~

Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang




dalam kesempatan yang ada ini...
aku ingin ucapkan...
selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir dan batin


terima kasih kerana terus setia di blog ini...
=)



ikhlas,
Miss M~

Saturday, 11 August 2012

Keep Growing Up Through Changes

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


i have so many story that i want to write, but right now my mind is blank. so i dont know how will this post would be...
if sudi, please read sampai habis, if tak sudi, okay fine... it doesn't matter.. i can't force you to read my post anyway, kan? teehee~

lama gila dah i tak post... i miss my blog.. i miss all of you punya blog..:)

i have found out, the reason why my aunt nak support my study... 
its because of my zine... yes... at first, aku sendiri tak sangka and sangat terkejut... but yeah... she said, she want to change my life to much more better life... 

still remember the first person who bought my zine was my cousin, poo.. and dalam zine tu ada tajuk khas untuk dia, P.N.I.Z...
so, walaupun dia orang pertama beli, but her mother was the first person who read it. like yeah...seriously...

ofcourse lah aku malukan.. i mean, there's no one really knows how i'm feeling inside.. i mean, terutama orang-orang yang lebih dewasa... even to the closest person to me pun, not really knows what happened inside me... 

maybe mungkin dia baca puisi bertajuk, Aku ingin Terbang kot.. membuatkan my aunty really wanna help me out... and maybe ada satu kispen bertajuk Back Then in 2009... yang membuatkan dia tahu, i really want to study...

then dia ada tanya, did i really saw the scene... dalam salah satu kisah dalam zine tu.. sebab dalam zine tu, i didn't give out any details tau macam yang aku tulis dalam blog.. i mean, pembaca kat sini semua dah tau what happened to me when their reading my blog... jadi kebanyakan dalam zine tu, its something tersirat.... but i guess, you guys yang follow my blog since last year, tau who was who on the zine..
i said yeah, and she asked me, was it the time that my mom sampai masuk hospital.. i said i dont know, coz i dont remember...i only remembered the scene...because it is my nightmares...

i think, the zine telah Allah jadikan sebab untuk change my life.. and Allah sediakan someone untuk help me out.. and really, aku sangat-sangat bersyukur...:)

at first, i have full of doubts to sell my zine... aku terfikir, is it really okay untuk jual the zine? i mean like, i make myself crystal clear to everybody... sedangkan before this, no one can even see anything from me... i think that i covered myself so well.. and i started to open up, since last december, if i'm not mistaken..

aku macam rasa, what the heck did i do? and i guess, setiap perkara ada hikmah yang tersembunyi... and bila aku mula jual zine, and rupa-rupanya ada seorang pembaca tu mempunyai niat untuk melihat aku lepas dari 'sangkar emas' but of course in a good way...:)

you know what, this is the best thing that a person can hadiahkan untuk aku... which is knowledge, and kesanggupan untuk tanggung kos belajar aku... and like seriously, i dont even know how to thank her and said that i'm so thankful and i really appreciate whatever things she did to me....:')

Alhamdulillah, setakat ni the zine dapat komen yang agak baik.. thank you...:)

untuk beberapa minggu ni, aku jalani kehidupan yang agak best, stress, paranoid, takut, penat, menyeronokkan and everything,... there was so many things happened in my life... 
but i have a great time... i've through a great journey... and i love it.

and aku lebih bersyukur, because there is someone beside me untuk tolong aku.. sebab aku sambung belajar ni pun dengan poo.. jadi, you guys tau kan my eyes condition... i couldnt see the words in white board... jadi, bila tang notes je... aku akan cuba dengar dengan baik dan salin, and selebihnya aku akan copy the notes from my cousin..
so its quite easy, lebih-lebih lagi she understand my situation well.. and she knows me well.,.:)

i dont know whether i able to finish my diploma or not.. for now, i dont care... sebab i will cherish every moment and every knowledge that i'm learning... and i will try my best... and i will work hard and study hard... 

walau macam mana pun aku cuba take something easy... tapi, i am a person who is really serious with life.. and who will do a lot of things just to grow up, change, learn and feel...

i might be the person who not really know how to change, and maybe always in my comfort zone... but then, i will work and try harder, to make myself more flexible and keep growing up through changes...

Alhamdulillah... i appreciate my life... Alhamdulillah, thank you Allah for giving me this chance...
thank you Aunty Dee, sebab tolong m untuk terus maju... thank you so much....:') i know i'm not good with words when i speak..but insyaAllah, one day i will write all this moment and all my appreciation to everyone that involved in my life..:)


sincerely,
me~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...