Miss Magnifique!!

Sunday, 30 September 2012

Pergi Brunei Atau Tidak?

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang




*sigh*

a lot of things happened again. huuu~
haritu macam dah boleh overcome the worst part.
tapi ada lagi worst rupanya.
and i just wanna run away.

brunei seems fun now. aunty y, iq and ki nak balik brunei. i'm thinking to follow them.
tapi tak taula.
is it run away the best thing i can do? biar semua reda kat malaysia, then i baru i balik?

but really i memang nak pergi tempat yang jauh. at least jauh dari sini.
kalau i ikut aunty y iq and ki balik brunei, maybe i will be a month dekat brunei tu.
well, a month adalah masa yang bagus untuk lari dan bagi keadaan reda, right?
i dont know.
i dont know what to think anymore.

serabut gile kot.

entahlah, aku ni setiap kali ada prblem, nak fly je kerjanya.
tapi, if i go to brunei, i might use the last duit simpanan yang ada.
ah.
my bank account punya duit makin kurang...
and i dont have any pendapatan.
ah.
it's burdensome.
my brothers sekarang pun not really stabil, they have problem with money. my big bro hilang kereta yang dah habis bayar. so he was thinking to buy a new car, and tengah tunggu dia punya insuran settle, but still have to use lots of money. my abangngah pun ada some money problem.

ah.
i dont know anymore.

but i really want to go far away from here.

atleast kat brunei, i have lots of family there. 
live with them for awhile, sounds fun though.

what should i do?
pergi brunei atau tak?
malaysia sekarang tempat yang menyakitkan.
and i need somewhere else to go.
and abangngah pun cakap, i need a vacation.

and yes, i need a vacation. 

i mean, brunei is not really a place for vacation.
well, i tak pernah merayap satu brunei lagi. walaupun aku selalu je pergi brunei tu, kebanyakan banyak jumpa saudara mara dekat sana.

well, i dont really need a real vacation, anyway.
i just need to go far far far away from here.
but still... there's a problem that i need to think carefully. 



what say you?




miss m yang tengah serabut

Friday, 28 September 2012

Barakah Friday - Mutiara Kata Khalil Gibran

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang






-Kata yang paling indah di bibir umat manusia adalah kata ‘Ibu’, dan panggilan paling indah adalah ‘Ibuku’. Ini adalah kata penuh harapan dan cinta, kata manis dan baik yang keluar dari kedalaman hati. -

-Tuhan telah memasang suluh dalam hati kita yang menyinarkan pengetahuan dan keindahan; berdosalah mereka yang mematikan suluh itu dan menguburkannya ke dalam abu.-

-Suara kehidupanku memang tak akan mampu menjangkau telinga kehidupanmu; tapi marilah kita cuba saling bicara barangkali kita dapat mengusir kesepian dan tidak merasa jemu. -

-Puisi bukanlah pendapat yang dinyatakan. Ia adalah lagu yang muncul daripada luka yang berdarah atau mulut yang tersenyum.-

-Orang yang berjiwa besar memiliki dua hati; satu hati menangis dan yang satu lagi bersabar. -

-Periksalah buku kenanganmu semalam, dan engkau akan tahu bahwa engkau masih berhutang kepada manusia dan kehidupan. -

-Inspirasi akan selalu bernyanyi; kerana inspirasi tidak pernah menjelaskan. -

-Pohon adalah syair yang ditulis bumi pada langit. Kita tebang pohon itu dan menjadikannya kertas, dan di atasnya kita tulis kehampaan kita. -

-Hidup adalah kegelapan jika tanpa hasrat dan keinginan. Dan semua hasrat dan keinginan adalah buta, jika tidak disertai pengetahuan . Dan pengetahuan adalah hampa jika tidak diikuti pelajaran. Dan setiap pelajaran akan sia-sia jika tidak disertai cinta. -

-Aku akan berjalan bersama mereka yang berjalan. Kerana aku tidak akan berdiri diam sebagai penonton yang menyaksikan perarakan berlalu.-

-Kata-kata tidak mengenal waktu. Kamu harus mengucapkannya atau menuliskannya dengan menyedari akan keabadiannya. -

-Sebab kehidupan tidak berjalan mundur, pun tidak tenggelam dimasa lampau.  -

-Dirimu terdiri dari dua; satu membayangkan ia mengetahui dirinya dan yang satu lagi membayangkan bahawa orang lain mengetahui ia.-

-Kebijaksanaan tidak lagi merupakan kebijaksanaan apabila ia menjadi terlalu angkuh untuk menangis, terlalu serius untuk tertawa, dan terlalu egois untuk melihat yang lain kecuali dirinya sendiri-



p/s: ambil dari blog lama. :)



happy barakah friday, moga hari ni kita dapat membuat amalan yang lebih baik...:)



Miss M...:)

Monday, 17 September 2012

2012 Reading Challenge

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


setiap tahun korang ada tak, macam tetapkan berapa buah buku korang akan baca untuk setahun? ataupun reading challenge untuk diri korang?
aku ada..sejak tahun 2008..

sebab aku terpengaruh dengan kawan jogging aku ni untuk kira setiap buah buku yang dibaca kulit ke kulit.. kawan jogging aku ni sangat suka membaca.. aku rasa dia punya tahap suka membaca lebih dari aku.. dia memang seorang bookworm sejati... teehee~
jadi, dia telah buat aku ada hobi baru iaitu mencatit setiap buku yang dibaca...
so since aku kenal rapat dengan dia sejak tahun 2008, aku mula catit, tapi aku belum tetapkan berapa buah yang aku akan baca sebab aku nak spm tahun tu.

so, sejak tahun 2009 aku tetapkan untuk membaca 50 buah buku setahun. 
dan aku akan catatkan setiap buku yang aku baca dalam sebuah notebook.

nampak tak buku biru tu? ha, tulah notebook yang aku catatkan setiap buku yang aku beli dan baca. buku tu aku ada sejak tahun 2008..:)
tapi buku biru tu cover dia aku dah transformkan sebenarnya sekarang ni, tapi oleh sebab aku malas nak snap picture tengok jelah cover lama dia eh..:p

okey, rules aku untuk dikira telah membaca sebuah buku ialah, membaca buku tu dari kulit ke kulit ya...
yang setakat baca lompat-lompat, buku yang boring sangat sampai aku give up baca, dan buku yang aku baca separuh jalan tak akan dikira untuk masuk dalam reading challenge dan tak akan dicatit dalam buku nota biru itu sebab bagi aku untuk dikira kita ni membaca sebuah buku ialah kita menghabiskannya dan baca dari kulit ke kulit...

well, tahun 2009 aku cuma dapat achieve 44 out of 50 books.. 
tahun 2010 aku dapat surpass my challenged, aku baca 69 out of 50 books yang aku baca... (thanks to pdf, sebab aku mampu membaca banyak buku sebab banyak buku free mihmihmih)
tahun 2011, kerana banyak yang mengganggu konsestrasi aku membaca, aku hanya mampu membaca 37 buah buku..which was sangat sikit... hurm..

so untuk tahun ni tetap 50 buah buku, sebab aku tak rasa aku dapat nak ulang kegemilangan pada tahun 2010 untuk membaca lebih dari 50 buah buku setahun..huhu..
dan sekarang ni kalau korang tengok dekat goodreads, aku dah baca 22 buah buku, tapi sebenarnya kalau campur zine senorita, aku dah baca 23 buah... (so dalam notebook aku tercatit 23 buah) teehee~~

mesti korang rasa, awat la aku ni obses sangat sebab nak kira berapa buah buku dah baca...i should enjoy or take every knowledege from the books..

mungkin sebab aku tak ada benda nak buat jadi bagi aku untuk membaca 50 buah buku setahun tu sekurang-kurangnya buat aku rasa 'busy' dan seperti manusia yang ada 'arah tujuan' mungkin...huhu...

but i enjoy this kind of things.. so aku dapat keep track, apa yang aku dah baca sepanjang setahun ni, apa ilmu yang dapat aku pelajari dengan buku-buku yang aku baca.. genre apa yang aku banyak baca dalam setahun ni... buku bahasa apa yang banyak menjadi pilihan aku..

so, i can keep track of my own readings..

so for this 2012 reading challenge, i set myself to read 50 books... and i hope i can achieve it..
sebab kalau ikut pace aku dalam membaca dalam goodreads, i was 13 book left behind from my goals..

so, insyaAllah i will steady myself to achieve my 50 books challenge..:)


goodreads is one of the best website for booklover, you know?
try it out..:)
i have fun using goodreads..:)

and kepada yang suka membaca, meh kongsi korang dah baca berapa buah buku untuk tahun ni?
(tapi yang baca buku sampai habis without lompat-lompat ya, yang baca setiap pages ada dalam buku tu) weehuu~
dan bagi yang belum ada reading challenge, jom buat reading challenge... its fun dowh..
i have fun with my reading challenge..:)


xoxo,
Miss M~

Thursday, 13 September 2012

Nothing Else Matter

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



kita hidup di dunia ni sering berlumba-lumba.
berlumba-lumba dalam pelbagai perkara.
inginkan perhatian dari semua orang.

tapi,
pernah tak hanya untuk sekali.
kita fikir and rasa,
nothing else matter.
for now,
this is what we really want to do for ourselves.
it doesnt matter if ada orang pay attention atau tak.
it doenst matter if orang nak kritik or nak cakap apa-apa.
nothing else matter.
because we are being ourselves.
our true self yang Allah cipta.
and seriously,
nothing else matter.
pernah?





miss m~

Wednesday, 12 September 2012

Federasi Bawahan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


dah lama tak menulis...
lepas siap zine haritu, sibuk mempromosi zine and menjual zine..mihmihmih...
and then, tup tap tup tap, busy sebab kononnya sambung belajar...(dalam pertimbangan setelah mendapat call tadi) hurm...

and then, busy sebab raya...

and then lagi, busy sebab masalah demi masalah...:(

and then memang dah kira lama gila lah tak menulisss..

lepas tu, dapat jemputan dari scovate ali untuk menulis sebagai penulis jemputan dekat blog federasi bawahan ...and tema untuk bulan ni adalah TRAUMA...
(ya aku pun trauma nak fikir cerita apa nak tulis hihi)

pusing gaklah kepala nak mikir cerita apa nak tulis..
sebab lama gila kot tak menulis...rasa macam idea pun beku je. tangan pun kaku je. hati pun tak nak nyanyi irama aksara mahupun huruf.

teehee...
but dalam takde idea...dalam melayan perasaan... tiba-tiba tangan rancak menulis sebuah kisah...

nak tau kisah apa?
tajuk dia --> Trauma Seorang Aku <-- tu link dia sekali aku bagi..

ehem, tak nak klik and baca? meh aku kongsi ayat last yang aku tulis kat kispen tu..

"tapi, percaya pada aku, hidup dalam trauma sama seperti kau bermandi darah yang hanyir dan darah tu masih basah walau kau sudah cuba untuk menghilangkannya, membasuhnya mahupun mengeringkannya walaupun sudah bertahun-tahun."

kalau korang berminat nak menulis karya untuk tema trauma ni, masih boleh lagi menghantar karya ya, kawan-kawan.. sebab kalau tak silap aku, dia sampai hujung bulan september ni.. kira nya satu tema untuk sebulan kot...:)

so, silalah jenguk-jenguk blog federasi bawahan ni yea..hihi..:)



p/s: nak jadi penulis tetap! kbai.

haha.


aku.

Sunday, 9 September 2012

Kosong.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang





kosong.









m.

Saturday, 8 September 2012

Review: 1511H Kombat

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang






sinopsis:

Mendengung, menjunam, menyengat.
Lebah sempat menggodekkan ekor merenung sebelum terbang.
Tuan persiden rebah, kejang, terus koma.

Kombat 1511 H. Ini zaman depan, tahun 2087 Masihi
yang menuntut perang cara teknologi.

Bio-bots lipas dan belalang
melitup langit dalam awanan aneh
mengepak, menyerak gelombang.
Satelit kucar-kacir, komputer huru-hara, radar kacau-bilau.

Cyborg, cypher, sarcos, Ababil, Mikraj, hidrogen sianida,
mikrob pemakan logam, laser, segala macam lagi
yang dipacu teknologi, teknologi, teknologi.

Syarifah Nusaybah, dia hartawan global, strategis licik
yang jasadnya sentiasa diburu peluru,
yang tahu kejayaan harus dibina dengan teknologi,
bahkan sungguh-sungguh percaya kejayaan yang puncak
adalah dengan futuwwah.
Etika yang mencuci jiwa, memperteguh roh:
Bahawa manusia semata-mata hamba Tuhan.
Semata-mata...





sungguh aku sangat suka cerita ini.. ianya adalah sebuah buku futuristik yang bagi aku tak pernah terfikir oleh aku...
walaupun ianya hanyalah sebuah cerita, tapi aku bagaikan boleh rasa aku turut berada di dalamnya..bagaikan kisah realiti yang sedang terjadi..:)
buku ini juga mengajar semangat perjuangan... 

sebuah buku yang patut dibaca dan dimiliki!


aku bagi 5/5 bintang!

teehee~
buku ini sangat best...:)
and memang tak rugi kalau beli.. sebuah buku faisal tehrani yang patut dimiliki...:)



xoxo,
Miss M~

Friday, 7 September 2012

Natural Pinkish Blushy Cheeks + Review For Maybelline Blusher in Wooden Rose

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



arha~
tajuk sangat gegirl kan? kan? kan?
*sepaklajulaju*
gedik seyh tajuk tu...euww.. -_-'

tapi apakan daya nak berkongsi juga dengan anda dan anda yang minat nak makeup... hewhewhew~
yang tak minat nak makeup sila duduk diam-diam sambil menghayati segelas ice water... :p

for daily makeup, dan konon tak nak nampak korang macam pakai blusher. konon-konon pipi tu memang ala-ala natural pinkish gitu, korang pilih warna yang light je untuk you olls punya blusher...

okay, kalau for me, i really love maybelline in wooden rose... because i love the color... and it just blends so well... i have caramel skin color (i guess), so this maybelline in wooden rose kinda match me... and i think it fits quite well no matter what color your skin are...*wink-wink*




and then using the small brush that come with the pack or you can use a big blush brush like this,

*this brush i bought at sasa, rm15.9*

and apply it to your cheek...
hmm..nyummy..hahaha..

seriously i love the color.  :D


i dont really remember the price, but its under rm30, i guess*


can see the different on my hand?
yang atas tu, the colour and texture on my hand.. (i'm using fingerto make the color stands out)
yang kat bawah tu, if you ada nampak pinkish sikit, its because i'm blending it with my blush..(then yang bawah tu using brush macam biasa)
can see or not? hahaha~
so, it doesnt really look like you're wearing blusher...
*wink-wink*
and the color makes you cheeks look pinkish blushy and natural..
teehee~


actually, apa-apa brand blusher pun boleh, asalkan color dia lebih kurang macam wooden rose ni..:)
yang maybelline ni, walau packaging dia nampak kecik, tapi tahan lama, because i bought this blusher end of last year, and still belum habis sampai sekarang...mihmihmih..

but maybe after this blusher habis, i'm not going to buy this anymore sebab it will be better if we can buy other brands...:) (hope can avoid maybelline, loreal, revlon.) i know its easier to find, and i know i'm using a lot of these brands, but i hope i can put it to my past now...teehee~ 

maybe FCC? teehee~ and we still have the face shop, skinfood and many-many more brands here in malaysia...hewhewhew...


p/s: saya masih menjual zine... :) teehee~ for those yang nak order..sila-sila..:p
p/s 2: gambar-gambar dalam entry le memoria tu, semuanya my cousins and relatives. and untuk bro telor power tanya pasal rumah, its one of my relative punya rumah...
and as usual, naik entry baru, le gambar sudah le delete...:P

ok daa~
xoxo,
Miss M~

Thursday, 6 September 2012

~Le Memoria~

Assalamualaikum Warahmatullahi Waabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang






























































the memories...
when i have a hard time..
sometimes looking back at the happy moments, make me smile again eventhough deep inside its still hurt...



me.

Monday, 3 September 2012

Si Stupid

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang




this is hard for me.
so hard...
but the decision already made.
and i was the person who made the decision.
its hard.
but i have to live with it.

once again, my dream shattered into pieces.
and now, i have to smile.
no more crying. no more tears.

stupid,
you said you are strong enough.
so be strong, stupid. 

maybe the dream that i have been chasing, is just not meant for me...

this is hard. so hard.
but i will survive. 

goodbye college.




me.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...