Miss Magnifique!!

Thursday, 9 January 2014

macam mana nak jaga kulit muka?

 there were few people yang tanya aku soalan ni. Sebenarnya aku macam blur and blank sebab tak tau nak jawab macam mana. Sebab kulit muka aku tak cantik. Masih ada pimple scar sana sini. My pores are so big (urghh. *sad*). Dengan mata panda yang sangat obvious.

But because they knew me since I was young and teenagers. And tahu macam mana teruknya kulit aku dulu. :( that's why kot diorang tanya.

I guess 3 years back then everything changed?

Sebab bila umur dah 20, I was so serious untuk have a better skin. So I was putting a lot of efforts and money. Yes, I had to. And still have to.

Dan aku rasa untuk ada better skin, pertama, rajin. Kedua, duit.

Sebab bila ada kulit yang bermasalah, sangat susah sebenarnya nak kata tak payah guna duit untuk beli barang muka.

I have used a lot of products. *sigh*
I mean mungkin orang akan kata kenapalah membazir beli barang2 ni.. tapi selalunya orang yang kata macam tu kulit diorang tak ada masalah dan lawa pulak tu. :/
(Tapi aku belum berani nak guna apa-apa dalam bentuk makanan)

Masa proses penggunaan products, yes it is a try and error. And try and good.
Ha.

I won't say apa yang aku guna bagus sebab kulit kita semua react berbeza. But oats is good for me. Hada labo arbutin lotion is good for me. Krim mutiara mekar semilu is good for me. Skinfood papaya yogurt is good for me. Dan yang lain banyak juga yang bagus but these few things yang still aku pakai sampai sekarang. (And actually my routines are so many.. konon nak jaga muka punya pasal)

Lagi satu you have to know your own skin.. kering ke? Berminyak ke? Kombinasi ke? Ada masalah pori ke? Blackhead and whitehead problems ke? dull skin ke?
So that you know what you should buy.

Tapi aku jenis jimat. Aku selalu guna barang sikit je. So dia boleh tahan lama. Aku taklah gila lagi nak tempek setengah botol krim kat muka untuk satu malam. Yes aku tau ada orang jenis macam ni. HAHA.
Pasal tu kebanyakan barang2 aku boleh tahan lebih 3 bulan. Dan aku suka pakai mask. Serius.

Aku tak pakar. Sebab aku pun masih berusaha untuk jaga kulit muka. Sebab y'know. I am still Miss M. M stands for malas.
Bila malas.. kulit? Hmmph.. :/

Mendelah aku merepek pasal kulit muka. Entah aku cuma nak randomly bercerita.
Kalau boleh macam nak stop cerita masalah. Nak cerita pasal mende2 merepem macam ni. Cerita pasal dream.
Cerita2 yang tak ada kaitan dengan kisah kisah sedih. Gittew.

I hope korang boleh remember me as a person yang... em.. suka bercerita? Maybe?
Yang suka kongsi, maybe?

Cuma sekarang mungkin nak kongsi oasal benda yang random dan tak berkaitan demgan kesedihan.


I don't want people to remember me as a sad girl.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...